5 betegség, amit a fázékonyság jelezhet: az ujjak elszíneződése is árulkodó

A fázékonyság mögött különböző betegségek is állnak, szakorvos mondta el, mikre érdemes figyelni.

fázás nyitókép
beauty and style
Top olvasott cikkek

Vegyük komolyan, ha látszólag minden ok nélkül a korábban beállított hőmérséklet mellett fázunk, egyre vastagabban öltözünk.

Dr. Kádár János immunológus, infektológus, az Immunközpont főorvosa azt is elmondta, hogy milyen, elsősorban nőket érintő betegséget jelezhet, ha a fázékonyság mellett az ujjaink hidegben elfehérednek.

Különbségek nők és férfiak közt

A nők nyugalmi anyagcseréje lassabb, emiatt fázósabbak lehetnek. A férfiak gyorsabb anyagcseréje miatt pedig a testük melegebb, ezért alacsonyabb hőmérsékletű szobában érzik jól magukat.

A Nature Climate Change folyóirat korábbi számában közölt kutatás szerint a nők többségének a 25, a férfiak számára pedig a 22 fokos szobahőmérséklet az ideális. Problémát az jelez, ha a korábbiakhoz képest, azonos hőmérséklet mellett is egyre több réteg ruha alatt érezzük magunkat komfortosan.

Fázékonyság: betegséget jelez?

Jellemzően a nőket érintő panasz a pajzsmirigy-alulműködés, gyakran ez áll a fázékonyság hátterében. Okozhatja vérszegénység, alultápláltság és érszűkület is - ilyenkor jellemzően az adott végtag hidegebb, zsibbadhat, fájhat is. Ha a fázás mellett az adott végtag hideg hatására elfehéredik, akkor Raynaud-jelenség lehet, ami autoimmun betegséget jelezhet.

Raynaud-jelenség

Az elsősorban 40-60 év közötti nőket érintő jelenség során a hideg vagy stressz hatására az ujjakban a vérkeringés gyakorlatilag leáll. A pár perces rohamokat követően az elfehéredett ujjakba az élet lassan visszatér, normál színezetűvé válnak, a zsibbadás, fájdalom is megszűnik. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Ha a fázósság mellett ilyen tüneteket tapasztalunk, akkor mindenképp forduljunk orvoshoz! A Raynaud-jelenség nem mindenkinél okoz szövődményeket, de folyamatos utánkövetés szükséges azért, hogy idejében felfedezzék, ha mégis. 

- Az ujjakon látható bőr és a bőr alatti kötőszövet megkeményedése, megvastagodása idővel a belső szerveken is végbemehet, tulajdonképpen a túlzott kollagéntermelődés megfojtja a szöveteket. Ahhoz, hogy ezt idejében felismerjük és kezeljük, panaszok esetén fontos az évenkénti - vagy állapottól függően ennél gyakoribb - kontroll.

Furcsa praktikák a legnagyobb fagyokra: ezért dezodorozd a lábad télen

Ezek az elképesztő fortélyok tényleg működnek: megkönnyítik a napjaidat a súlyos mínuszokban.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük