5 ok, ami állandó fáradtságérzetet okozhat: ételintolerancia vagy stressz is lehet a felelős
A folyamatos, látszólag indokolatlan fáradtságérzetet több egészségügyi tényező okozhatja.

GettyImages-1209823183
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A kialvatlanság, egy erősebben megterhelő időszak, az év végi hajtás mind-mind állhat a tartós fáradtságérzet hátterében. Amikor azonban ez a fáradtság látszólag indokok nélkül hosszan elhúzódik, és a pihenés sem hoz megkönnyebbülést, érdemes gyanakodni, hogy egészségügyi tényező áll a háttérben.

A fáradtságot, álmosságot okozó tünetek nagy részét viszonylag könnyen kezelhető vagy módosítható állapot, életmódbeli tényező okozza, nem kell azonnal a legsúlyosabb betegségektől tartani, bár krónikussá váló panaszok esetében érdemes egy teljes körű kivizsgálást kérni az orvostól.

Túl sok szénhidrát, túl kevés fehérje

Étkezéssel számos egészségügyi panasz megelőzhető, az energiaszint szempontjából sem mindegy, hogy mi kerül a tányérra. A finomított szénhidrátok túlzásba vitele is hozzájárulhat a fáradtságérzethez, ugyanis azok fogyasztása kilengést okoz a vércukorszintben, megterhelve a hasnyálmirigyet, a hamarosan elérkező vércukorszintesés pedig kimerültté teszi az embert, és újra éhséget okoz. 

Ez az ördögi kör ráadásul a hízáshoz is hozzájárulhat. A finomított szénhidrátok lecsökkentése mellett az összetett szénhidrátokat, rostokat, továbbá fehérjét tartalmazó ételek arányait javasolt növelni. Az elégséges fehérjebevitel nemcsak az izomépülés érdekében lényeges, de az általános fáradtságérzetet is csökkenti.

Ételérzékenység

Az étkezés nem csak a finomított szénhidrátok túlsúlya miatt lehet a fáradtság okozója. Az ételintoleranciák, valamint az irritábilis bél szindróma egyik fontos, bár gyakran figyelmen kívül hagyott tünete a kimerültségérzet. Ha a panasz emésztési problémákkal kísért, érdemes egy élelmiszer-érzékenységre kiterjedő vizsgálatot kérni, előfordul, hogy a glutén, a szója, a tej vagy a tojás áll a háttérben.

A cikk az ajánló után folytatódik

A nyugodt alvás záloga

A mandarin-, narancs esszencia, kamilla-, levendula-, és szantál illóolaj keveréke gondoskodik arról, hogy lágy, nyugodt hangulat uralkodjon a hálószobában, vagy akár a babaszobában is.

További információkat itt találsz.

 

Promóció

Krónikus stressz

A krónikussá váló, magas stresszszint, valamint az arra adott válaszreakció ugyancsak hatással van az életminőségre és az energiára. Bár a mindennapok során többnyire nehéz elkerülni a feszültséggel teli helyzeteket, a megfelelő stresszkezelési stratégiák elsajátítása sokat segíthet a kimerültség elkerülésében is. A legjobb módszerek közé tartozik a tanulmányok alapján a jóga, valamint a meditáció, de a lehetőségek széles skálán mozognak.

Dehidratáltság

A kielégítő hidratáltság rendkívül fontos a magas energiaszint fenntartásában is. A szükséges mennyiségű víz pótlása nem csupán nyáron, de minden évszakban fontos, már az enyhe kiszáradás is csökkent koncentrációs képességhez, fáradtsághoz vezethet, valamint szédülés, fejfájás kísérheti. Egy tanulmány is alátámasztotta, hogy az edzés során kevésbé hidratált személyek nagyobb fáradtságról számoltak be. Átlagosan ezért napi 1,5-2 liter folyadék fogyasztása javasolt, amely szám a fizikai aktivitástól, az életkortól, testtömegtől is függhet kissé.

Alvásproblémák

Az talán egyértelmű, hogy a túl kevés alvás szűnni nem akaró álmossággal jár, emellett azonban a cirkadián ritmus fenntartása is figyelmet igényel: a rossz időben történő alvás sem segíti a pihenést. A biológiai órához nem igazodó alvásminta miatt a kutatások szerint is krónikus fáradtság alakulhat ki, ami gyakori probléma a többműszakos, éjszakai munkát is végző dolgozók, valamint az éjszakai megébredők körében. A probléma kritikussá válva alvásterapeuta segítségét igényli, de az elsötétített, csendes hálószobában alvás, valamint a melatoninhormon pótlása is csökkenthet a panaszokon kissé.

A kezdődő cukorbetegség tünetei

A hosszan tartó fáradtság akár a cukorbetegség első jele is lehet. Néhány kísérőtünet fennállása esetén érdemes kivizsgáltatni a szervezetet.

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük