Megkönnyíti az elalvást, de rontja az alvásminőséget: így akadályozza meg a pihenést az alkohol
Az alkoholról sokan úgy tartják, hogy támogatja az alvást, ez azonban nem egészen helytálló megállapítás.

GettyImages-1183329455
beauty and style
Top olvasott cikkek

Aki csapott már valaha görbe estét, az jól tudja, hogy az átlagosnál kicsit könnyebb lehet az elalvás, ha némi alkoholt is fogyaszt az ember. 

Ebből akár azt a következtetést is levonhatnánk, hogy az ital segít a nyugodt pihenésben, az alvászavarok kiküszöbölésében, hiszen az elalvással sokaknak meggyűlik a baja. Ez viszont nincs így, az alkohol valójában jócskán ronthatja az alvásminőséget, másnap tehát nemcsak a macskajajtól lehet fáradt a dorbézoló, hanem attól is, hogy az ital megzavarta az éjszakai pihenését. 

Alkohol hatása az alvásra

Az alkoholmentes kihívásokhoz csatlakozók többféle pozitív következménnyel is szembesülhetnek, az egyik ezek közül az alvásminőség javulása. Ez már csak azért is érdekes, mert sokan kifejezetten a pihenés támogatása miatt isznak meg egy-két pohárkával lefekvés előtt. A szakemberek szerint viszont a szokás épp fordítva sülhet el. 

Az alkohol a központi idegrendszeri depresszánsok közé tartozik, tehát az agyi tevékenység lassulását idézi elő. Nyugtató hatása van, ami ellazulást, álmosságot okozhat, így aztán valóban segítheti a gyorsabb elalvást. Mindez azonban korántsem jelenti azt, hogy megszabadítana az alvászavaroktól. Sőt nagy mennyiségű ital esetén még az sem kizárt, hogy bizony több idő kell az álomba merüléshez is. Azt, hogy kinek hogy reagál rá a szervezete, számos tényező befolyásolja, így például a testalkat, a kor, a nem, az elfogyasztott mennyiség és az ivási gyorsaság is.

A cikk az ajánló után folytatódik

Szakácskönyv egy kis extrával!

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

Promóció

A szakemberek megfigyelései szerint az alkohol alvászavarok kialakulásához vezethet, méghozzá úgy, hogy módosítja a normál alvásszerkezetet. Csökkenti a mély alvás arányát, valamint a REM, vagyis a gyors szemmozgással járó álomfázis hosszát, ez pedig rontja a pihenés minőségét. A REM-fázis nemcsak azért fontos, mert ekkor álmodunk, hanem azért is, mert ez a leginkább helyreállító szakasza az alvásnak. Alkohol hatására az alvás szaggatottabb és összességében véve rövidebb lesz. Így aztán az ember másnap fáradtan, olykor fejfájással és száraz szájjal ébred. Egyes feltételezések szerint az alkohol a melatonin felszabadulását is rontja, pedig ez a hormon kulcsfontosságú az alvási és ébrenléti ciklusok szabályozásában. 

Légzéskimaradásokat is okozhat

Mindemellett az alkohol fokozhatja az obstruktív alvási apnoe valószínűségét is. A probléma éjszakai légzéskimaradásokkal jár, legjellemzőbb tünetei a hangos horkolás és a horkantások, illetve a gyakori ébredések.

A légzésszünetek során a vér oxigénszintje leesik, csökken a vérnyomás és a pulzus. A szervezet stresszként éli ezt meg, újraindítja a légzést. A probléma kialakulásában a torok izmainak szakaszos ellazulása játszik szerepet, ami a légutak elzáródását okozza. Az alkohol hozzájárul az izmok ellazulásához. Már egyetlen ital lefekvés előtt horkolást és obstruktív alvási apnoét idézhet elő még azoknál is, akiknél nem diagnosztizálták a betegséget. 

A mérsékelt fogyasztás következtében is, ami férfiak esetében körülbelül két, nőknél pedig egy ital, 24 százalékkal csökkenhet az alvásminőség. Egyes szakemberek éppen ezért azt javasolják, hogy lefekvés előtt lehetőség szerint négy órával már ne italozzunk. Habár ez igencsak nehezen megvalósíthatónak tűnik, legalább azt érdemes észben tartani, hogy nem javasolt alkoholhoz nyúlni a gyorsabb elalvás reményében. 

Ezeket idd lefekvés előtt, és gyorsabban alszol el

Napjainkban rengetegen szenvednek különféle alvászavaroktól. Jellemző panasz például az álomba merülés nehezítettsége, egy feszített nap után az ember nem könnyen tud ráhangolódni a pihenésre. Szerencsére akadnak olyan praktikák, amelyek segíthetnek könnyebben és gyorsabban elaludni. A testmozgáson és bizonyos légzőgyakorlatokon túl egyes italok is szerepet játszhatnak a probléma megoldásában. 

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük