8 alacsony purintartalmú étel, ami jó a köszvényeseknek: nem csak a húsokat kell kerülni

Ezek az élelmiszerek szabályozzák a túl sok húgysavat, ami a köszvényt okozza.

GettyImages-910881428
Húsvéti tojásvadászat
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A köszvény nagyobb részt a férfiakat érinti, ám a változókor után a nőknél is nagyobb valószínűséggel alakulhat ki.

A diéta nem csupán megelőzésre jó, hanem a már meglévő köszvény kezelésében is segít.

Ezt ehetik a köszvényesek

A köszvény az ízületi gyulladás egy formája, amikor az ízületekben túl sok húgysav rakódik le. A köszvényesek tehát túl sok húgysavat termelnek, vagy pedig nem tudják azt megfelelően kiüríteni - ezért is rendkívül fontos számukra a bőséges folyadékbevitel.

Mivel a húgysav egy salakanyag, amely a purinok lebontásával keletkezik, ezért fontos, hogy alacsony purintartalmú ételeket fogyasszanak az érintettek. A napi bevitelt 100-150 mg között határozzák meg, ami körülbelül tizede a nem köszvényesek által fogyasztható napi purinmennyiségnek. 

 A diéta mellett azonban egyéb változásokra is szükség van: mivel a köszvényesek gyakran túlsúlyosak, a súlyból való leadás is elengedhetetlen. Célszerű tehát zsírszegény és alacsony purintartalmú élelmiszerekből felépíteni az étrendet.

(Képek forrása: Getty Images)

Ezt is szeretjük