Ekkortól számít alacsonynak a pulzus: súlyos betegségre utalhatnak a társtünetek
Az alacsony pulzus nem minden esetben probléma, de bizonyos társtünetek jelenlétében komoly betegségre is utalhat.

GettyImages-1283687688
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Sokakban leginkább az kelt aggodalmat, ha erős, gyors szívdobogást tapasztalnak, holott a túl alacsony pulzus az ártatlan, természetes okokon túl betegségre is utalhat.

Dr. Müller Gábor, a KardioKözpont szakorvosa arról beszélt, miért fontos kideríteni az alacsony pulzus okát. 

Az alacsony pulzus nem minden esetben probléma

Egy egészséges felnőtt ember szíve átlagosan 60-80-at ver percenként, ezt az értéket gyakran bpm-nek rövidítik, a „beat per minute” után. A felgyorsult szívverést tachycardiának nevezik: ilyenkor 100-nál többet ver a szív egy perc alatt. Bradycardia esetén lelassul a szívverés, percenkénti 60 alá. A felgyorsulás és a lelassulás a legtöbbször normális jelenség, hiszen például az edzés során megemelkedik a pulzus, alvás és pihenés során pedig lelassul. Az is természetesnek tekinthető, hogy egy edzett személynek eleve lassabb a pulzusa, mint egy inaktív társáé.  

GettyImages-1387492064

Van azonban néhány olyan tünet, amely az alacsony pulzus mellé társulva már kivizsgálást igényel, ilyen például az indok nélküli kimerültség, a zavartság, a szédülés, az ájulás, a légszomj, illetve a fizikai aktivitás közben jelentkező légzési nehézség.

A szív problémájára és más betegségre is utalhat a lelassult szívverés

Ha nem evidens vagy ismert ok okozza az alacsony pulzust, mindenképpen utána kell járni, mi lehet a háttérben.

- Mindenképpen érdemes endokrin betegség után kutakodni, ugyanis igen gyakran a pajzsmirigy-alulműködés lassítja a szívverést. Ennek a betegségnek további jellemzője lehet, hogy felviszi a vérnyomás diasztolés, azaz az alsó értékét. Ugyanakkor azt is meg kell vizsgálni, nem a szív működésével van-e valami probléma - hangsúlyozza Müller doktor.

A cikk az ajánló után folytatódik

Szakácskönyv egy kis extrával!

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

Promóció

- Ha ugyanis a lassú szívverés nem képes elég vért pumpálni, például az úgynevezett sick sinus szindrómánál, vagy ingerületvezetési blokknál, az akár életveszélyes állapotot, eszméletvesztést, szívelégtelenséget is okozhat. Azt is érdemes tudni, hogy sok olyan állapot, amely károsítja a szívet, lelassíthatja a szívverést, ezért fontos a rendszeres kontroll például szívkoszorúér-betegség, szívelégtelenség, szívinfarktus utáni állapot, szívizomgyulladás, magas vérnyomás, cukorbetegség és akár Lyme-kór esetén. A kikérdezés során a szedett gyógyszerekre is fontos rákérdezni, ugyanis bizonyos szív-érrendszerre ható gyógyszerek, főként a béta-blokkolók és a kalciumcsatorna-blokkolók szintén lelassíthatják a szívverést. 

Mindenképpen fontos tehát orvoshoz fordulni, ha kimaradó dobbanásokat, gyengeséget, szédülést, esetleg ájulást tapasztalunk, illetve, ha a családban előfordult már szívritmuszavar vagy egyéb szívbetegég, esetleg hirtelen szívhalál. A korai felismerés a tünetmentes esetekben is döntő jelentőségű az esetleges súlyos következmények elkerülése miatt. 

Milyen vizsgálatok lehetnek szükségesek alacsony pulzus esetén? 

- A szívritmuszavarok, így a bradycardia kivizsgálása is a páciens panaszaira és az előzmények megismerésére épül. Meg kell tudnunk többek közt, mióta állnak fenn a panaszok, van-e ismert szívbetegség a háttérben, milyen aktív életet él, milyen gyógyszereket szed az illető. A kapott információk alapján dől el, milyen eszközös vizsgálattal kaphatunk pontos diagnózist - ismerteti dr. Müller Gábor, a KardioKözpont kardiológusa.

GettyImages-1393759609

- A nyugalmi EKG-n és a laborvizsgálatokon kívül szükség lehet a nyaki verőér kompressziója során végzett EKG-ra, 24 órás vagy akár 7 napos Holter EKG-ra és szívultrahang-vizsgálatra. Amint diagnosztizáltuk a betegséget, és kiderült az alacsony pulzus oka, célzott kezelésbe kezdhetünk. Ha pedig esetleg arra jutunk, hogy nincs szervi ok a háttérben, elég lehet az életmódváltás is személyre szabott mozgásprogrammal, szerencsés esetben életmódorvos vezetésével. 

8 táplálék, ami fiatalon tartja az érrendszert

Ezek az ételek segíthetnek a keringési rendszer egészségének megőrzésében.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük