Ájurvéda és ájurvédikus életmód
Az Ájurvéda indiai tudomány, mely több, mint ötezer éves. Segít és utat mutat, hogyan teremthetsz természetes úton egyensúlyt.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Az Ájurvéda nem korlátozódik orvoslásra, értelmünk és szervezetünk helyes működésére. Ennél egy tágabb tudást, életformát és vágyat nyújt. Megtanít, hogyan teremts kiegyensúlyozott kapcsolatot a természettel.

Ez pedig magában foglalja kapcsolatodat más élőlényekkel - legyen az akár ember, állat, növény vagy tárgy. Megtanít tisztelni hagyományainkat, származásunkat, valamint jó kapcsolatot ápolni az igazsággal és Istennel. És ami a legfontosabb, segít mindezeket egyensúlyban tartani. És ahol az egyensúly, ott a boldogság és az egészség is.

Az Ájurvéda alappillérei

Minden, ami ebben a világegyetemben létezik, öt elemből áll:
1. Prithvi vagy a föld.
2. Apa vagy a víz.
3. Tedzsasz vagy a tűz.
4. Vaju vagy a levegő.
5. Akash vagy az űr.

Az öt elem a testben három formát ölthet, melyeket dosa-nak (ezáltal tridosa-nak) neveznek. A három tridosa pedig a Vata (levegő), Pitta (tűz) és Kafa (víi vagy nyál).

Ez a három tridosa felel minden ember lelki- és fizikai állapotért. Ahhoz, hogy szervezeted jól működjön a három dosa-nak - mivel minden egyes sejtben benne vannak - egyensúlyban kell lennie. Hogy elkerüld a betegségeket, célszerű életmódoddal, táplálkozásoddal, és az elfogyasztott teákkal hozzásegíteni szervezetedet az egészséges állapothoz.

Táplálkozás

Mivel a táplálék adja a testet felépítő fiziológiai és anatómiai rendszerek alapját, nem mindegy, hogy mit és hogyan eszel.
A táplálkozásra vonatkozó általános törvényszerűségek hét szempontja:

 1. Az egyes tápanyagoknak a testi folyamatokra gyakorolt hatása, amely független a főzéstől, az elkészítés módjától.
 2. A tápanyagok együttes hatása a testi folyamatokra. Két, vagy több tápanyag kombinációja olyan új tulajdonságokat hozhat létre, amely az egyes tápanyagokra nem, csak a kombinációjukra jellemző.
 3. A tápanyagoknak az eredeti alapanyaghoz képest új, különböző eljárásokkal (tisztítás, sütés, főzés, köpülés, tárolás) kialakított tulajdonságai. Az átalakított tápanyag az eredetihez képest eltérő hatást fejt ki a testi folyamatokra.
 4. A tápanyagok és az alkotórészek mennyiségének, arányának optimalizálásával biztosítani kell mennyiségi és működésbeli kiegyensúlyozottságát.
 5. A hely: vonatkozik a tápanyag származási helyére, valamint az egyén életterére, amely földrajzi, éghajlati, biológiai, társadalmi, családi és az adott hely szokásainak megfelelő sajátosságainál fogva meghatározza a táplálkozást. Lehetséges, hogy egy egészségesnek tartott táplálkozási szokás más földrajzi, éghajlati, társadalmi helyen nem alkalmazható.
 6. Az idő: vonatkozik az étkezés időpontjára, mert még a megfelelő mennyiségű és minőségű táplálék is csak a megfelelő időben fogyasztva fejti ki optimális hatását. Másrészt vonatkozik a napszakra és az évszakra, az előző étkezéstől eltelt időre, valamint az egyén életkorára.
 7. A táplálkozás módja az alábbi szempontok figyelembevételével:
 • A táplálkozás nyugalmas helyen, tisztálkodás után történjék, közben figyelmed a táplálkozáson kívül ne irányuljon semmi másra.
 • Az ételeket meghatározott sorrendben és mértékben helyes elfogyasztani: a gyomor kétnegyedét szilárd, egynegyedét folyékony táplálékkal töltsd meg, egynegyedét pedig hagyd üresen.
 • A különböző ízű ételek elfogyasztásának sorrendje: az étkezés elején az édes, közepén a savanyú és sós, végén az erős, a keserű és a fanyar ízeket javasolja az Ájurvéda.
 • A különböző típusú ételekhez használj úgynevezett kiegészítő anyagokat vagy táplálékokat, amelyek közül a legismertebb a víz, továbbá a tej, a gyümölcsök és a zöldségek savanyított, olajos készítménye.
 • Az étkezés végeztével fogyassz a száj higiéniáját és az emésztés teljességét elősegítő anyagokat.

Méregtelenítés

Az Ájurvéda szerint a helyes méregtelenítés éppolyan fontos, mint a táplálkozás.
Az étkezési szabályok pontos betartása elősegíti a méregtelenítést:

 • csak akkor egyél, ha valóban éhes vagy,
 • jól rágd meg az ételt,
 • soha ne egyél annyit, hogy gyomrod teljesen megteljen étellel,
 • evés után ne igyál azonnal vizet,
 • két étkezés között tarts megfelelő szünetet (legalább négy órányit, hogy a gyomor megpihenhessen),
 • étkezésed rendszeresen, azonos időpontokban történjék,
 • az utolsó étkezés és elalvás között hagyj legalább két órát az emésztésre.

Ha követed a fenti étkezési szabályokat, evés közben nem nézel TV-t, nem beszélgetsz, és távol tartod magadtól az ideges, szorongó gondolatokat, akkor elkerülheted a részleges emésztést és szorulást.
Heti egy alkalommal enyhe hashajtás is jól méregtelenít. Az ájurvédikus orvosok által használt Triphala por erre kiválóan alkalmas, de gyógyteával is nagyon jó eredményeket érhetsz el. (Például gyógyszertárakban kapható Elhízás elleni tea).
Hetenként egy, maximum két alkalommal tarthatsz böjtöt méregtelenítés céljából. Ügyelj arra, hogy a böjt mindig összhangban álljon testi felépítéseddel, nehogy gyengeséget okozzon. A böjtölő erőnléti állapotától függően többféle böjt lehetséges. Teljes böjt, gyümölcs- vagy léböjt, zöldséglé-vagy zöldségleves-böjt és pároltzöldség-böjt.

Természetesen a fent leírtak betartása nem elegendő a hosszú és egészséges élethez. Az Ájurvéda gondolkodásmód, mellyel a hatékonyság érdekében azonosulni kell.
Következő cikkünkben megismerheted az ájurvédikus gyógymódokat is.

Ezt is szeretjük