Ilyen betegségeket jelezhet az ádámcsutka - Ha ezt látod, irány az orvos
Az ádámcsutkáról ritkán esik szó, pedig a test legnagyobb gégeporca.

ádámcsutka, nők
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Miért épp a serdülőkor környékén kezd látszani az ádámcsutka? Mi köze a hangképzéshez, jelenthet-e kóros elváltozást a mérete, ha túlságosan kiugrik?

Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniátert, a Fül-orr-gégeközpont orvosát az ádámcsutka szerepéről kérdeztük.

Csak a férfiaknak van ádámcsutkájuk?

Az ádámcsutka a legnagyobb gégeporc, két egymással szöget bezáró porclemezből áll. A gége lágyrészeit és a hangszalagokat védi. Férfiaknál és nőknél egyaránt megtalálható. A serdülőkorig mindkét nemnél alig látható, ám a tesztoszteronszint növekedése miatt fiúknál a mérete megnő.

Mit jelent a mérete?

Az, hogy kinél mennyire kiugró a mérete, leginkább alkati kérdés. Élettani szempontból lényegtelen, hogy kisebb vagy nagyobb. Befolyásolja viszont a hangképzést. Akinek nagyobb az ádámcsutkája, a hangja is mélyebb. Ez igaz nők esetében is.

ádámcsutka megnő
Fotó: nensuria / Getty Images Hungary

Betegséget jelezhet az ádámcsutka?

Ha megváltozik az ádámcsutka mérete, alakja, az jelezhet bizonyos betegségeket. Nem az életkorral és hormonális változásokkal járó, természetes növekedésre gondolunk, hanem a látszólag minden ok nélkül bekövetkező méretváltozásra. Ha ilyet tapasztalsz, feltételül fordulj orvoshoz! Az ádámcsutka megnagyobbodása vagy duzzanata bekövetkezhet gégeporcgyulladás vagy -sérülés esetén, de jelezhet gége- vagy pajzsmirigydaganatot is.

Műtéttel alakítani lehet?

Igen, ha esztétikai okokból nem vagy megelégedve az ádámcsutka méretével, akkor műtéttel kisebbíteni, sőt megnagyobbítani is lehet. Ilyenkor a felesleges porcréteget eltávolítják, vagy egyéb testrészekről vett porccal pótolják, hogy a kívánt nagyságot elérjék.

A cikk az ajánló után folytatódik

Mikor fordulj orvoshoz?

Ha az ádámcsutka mérete látszólag minden ok nélkül megnő, vagy a környéke duzzadttá válik, akkor mindenképp. Figyelmet érdemel ugyanakkor az is, ha a mérete a serdülőkor környékén sem változik jelentősen, illetve ezzel együtt - vagy akár ettől függetlenül - a kamasz fiú mutálása sem zajlik le a 17. életév környékéig.

- Ha az elhúzódó mutálás során sem alakul ki a stabil férfihang, a hangszín továbbra is ugrál, beszéd közben a hang elcsuklik, az lelkileg is nagyon megterhelő a fiúk számára. Ilyen esetben foniátriai vizsgálatra van szükség, ahol az esetleges szervi eltéréseket ki lehet szűrni, és megfelelő beszédtechnika elsajátításával kezelni lehet - mondja dr. Holpert Valéria.

Így mutatja meg a bőr a hormonzavart - Alig van, aki felismeri a jeleket

Hogy pontosan mi utal a férfi nemi hormonok túltengésére, ösztrogéndominanciára vagy a mellékvese-, esetleg a növekedési hormonok problémáira? A következő képeken megnézheted.

Képek forrása: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük