Köhögés: nem mindegy, hogyan kezeljük! (x)
A megfázásos időszak beköszöntével egyre többen találkoznak a köhögés kellemetlenségeivel.

2100x1400px ACC ONLINE 01
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az állandó köhögés megfelelő kezelésének kiválasztásához azonban nem árt tudni, hogy pontosan milyen köhögéstől szenved az ember.

Különböző típusú köhögésre más-más gyógymód a célravezető. Érdemes már az első tünetekkel is foglalkozni.

Kétféle köhögés létezik

  • Ha a köhögés nem jár váladékkal, és inkább csak kaparó, irritáló az érzés, akkor száraz típusú a köhögés, ilyenkor köhögéscsillapító szedése ajánlott, ami elnyomja a köhögési reflexet.
  • Ha viszont „szörtyögő” hangot lehet hallani, akkor a hurutos típussal van dolgunk. A produktív köhögést, hétköznapi nevén hurutos köhögést - amely a légutakból valamilyen idegen anyagot vagy váladékot távolít el - nem kell csökkenteni, mert a visszatartott váladék tüdőelégtelenséghez és további fertőzésekhez vezethet. Ilyen esetben köptetőt, hurutoldót javasolt alkalmazni, hogy minél könnyebben fel lehessen köhögni a fölösleges váladékot.
840x560px ACC ONLINE 02
Fotó: acc-sandoz

Hurutoldót és köhögéscsillapítót soha nem szabad egy időn belül bevenni, hiszen a felhígított váladék távozását gátoljuk ezzel!

Miért fontos az időben megkezdett hurutoldás?

A légúti fertőzések során kialakuló gyulladás következtében a légutak nyálkahártyája megduzzadhat, és fokozódhat a nyáktermelésük is. A túl sok és a túl sűrű váladék gondot jelenthet. A sűrű légúti váladékban a kórokozók is felszaporodhatnak, amely tovább ronthatja a beteg állapotát, és elnyújthatja a betegségből való felépülést is. A letapadt, hurutos váladék eltávolítása érdekében célszerű már az első naptól hurutoldót használnunk.

840x560px ACC ONLINE 03
Fotó: acc-sandoz

Hogyan „működik” az ACC?

A sűrű váladékot úgy kell elképzelni, mint egy olyan gyöngysort, amelyben az egyes gyöngyszemeket összeragasztották: ha feloldják az egyes gyöngyök közötti ragasztót, akkor könnyebben, kisebb adagokban lehet eltávolítani a láncról a gyöngyöket, esetükben a hurut alkotta nyákdugót.

Az ACC hatóanyaga, az acetilcisztein is így hat a sűrű váladékon: „elvágja” a nyákot összetartó szálakat, a váladék felköhögése emiatt jóval kevésbé megterhelő folyamat. Tisztább légutakkal pedig könnyebben lélegezhet. A nyák eltűnésével a benne tenyésző és légúti irritációt okozó baktériumok száma is csökkenhet.

Akár enyhe hurutos tüneteknél, akár nagyobb mennyiségű hurutos váladékképződésnél az ACC használata támogatja a hurutos köhögésből való felépülést.

Szponzorált tartalom.
Szponzorált tartalom.
Fotó: acc-sandoz

A hurutoldók szedésénél nagyon fontos a bőséges folyadékfogyasztás, hatásukat csak így tudják megfelelően kifejteni, ezért érdemes sokat inni. Az ACC pezsgőtabletta vagy granulátum vízben feloldva kellemes ízű narancs-, illetve szederízű ital formában segíti a betegség kezeléséhez szükséges folyadékbevitelt. 

Amennyiben tünetei hét napon belül nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak, mielőbb forduljon kezelőorvosához!

(Képek forrása: acc-sandoz)

Acetilcisztein tartalmú, vény nélkül kapható gyógyszer.

thumbnail image006

Sandoz Hungária Kft. * 1114 Budapest, Bartók Béla út. 43-47. * Tel.: 06 1 430 2890 * www.sandoz.hu

OACC1545/10.19

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

Ezt is szeretjük