A női agy kisebb, mint a férfi? 3 orvosi tévhit, ami máig tartja magát

Éppen itt az ideje, hogy leszámolj néhány évtizedek óta fennálló orvosi tévhittel.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az olyan tévhitek, mint hogy a hideg megfázást okoz, valamint, ha félhomályban olvasol, rontod a szemed, még napjainkban is tartják magukat. Ismerd meg ezeknek a mítoszoknak a cáfolatát!

A női agy kisebb, mint a férfi

Az állítás az agy súlyát tekintve igaz, ugyanis a férfiak agya átlagosan 15%-kal nehezebb, mint a nőké. A tömeg azonban nem egyenlő a teljesítménnyel, a mennyiség pedig nem egyenlő a minőséggel.

A férfiagy gyorsabban zsugorodik

Az idő múlásával a férfiak agya gyorsabban zsugorodik, miközben a nők agyában az idegek sokkal jobban csomagoltak, illetve a két agyfélteke közötti összeköttetés jóval erősebb. Egyelőre nem tisztázott, hogy a női és férfiagy közötti anatómiai különbségek veleszületettek-e, vagy a szocializáció során alakulnak ki.

A hideg meghűlést okoz

A hideg környezet, téli időjárás önmagában nem vezet meghűléshez, légúti problémákhoz vagy bakteriális-vírusos fertőzéshez. A betegség kialakulásához egyrészt kórokozóra is szükség van, másrészt a mikroorganizmusok többsége nehezebben szaporodik hidegben.

Zárt terek, levegőtlen termek

A téli meghűlések nem a kinti hideg levegőnek köszönhetőek, sokkal inkább a zárt, levegőtlen termeknek, amelyekben magas a kórokozók száma. Mivel hidegben az emberek többet tartózkodnak ilyen helyeken, a téli hónapokban egyszerűbb a vírusok, baktériumok terjedése.

Ha félhomályban olvasol, tévézel, rontod a szemed

A kevés fénynek semmi köze a látásélességhez, és nem is károsítja a szemet. Ha éjjel vagy sötétedés után félhomályban olvasol, tévézel, nem ártasz a szemednek, csupán megerőlteted. Ilyenkor előfordulhat, hogy elkezd fájni a fejed, illetve a szemed hamarabb elfárad, de nem romlik a látásod - a szem ugyanis hozzászokik a különféle megvilágításokhoz.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

TV-mítosz a hatvanas évekből

Tévhit, hogy a tévézés rontja a szemet, ez a mítosz vélhetően a hatvanas évekből maradt ránk. Akkoriban az első színes televíziók által kibocsájtott nagyobb mennyiségű sugárzás még okozhatott szemkárosodást, de a mai készülékek már biztonságosak.

Cikkünk megírásában Werner Bartens Orvosi tévhitek lexikonja című könyve segített.

OLVASD EL EZT IS!

Ezt is szeretjük