A 10 leghatásosabb házi praktika napégés ellen
Néhány házi trükkel javíthatsz a napégés okozta, fájó panaszokon.

Dia


            	Tejföl
            	Talán az egyik legrégebbi napégés elleni házi praktika a tejfölös borogatás. Ha leégett a hátad, kérj meg valakit, hogy kenje be vastagon az érintett területet hideg tejföllel! Addig hagyd rajta, amíg át nem melegszik a bőrödtől, majd hideg vízzel zuhanyozz le!
            	Kapcsolódó cikk:
            	A 4 legfontosabb tennivaló égési sérülés esetén »

Tejföl

Talán az egyik legrégebbi napégés elleni házi praktika a tejfölös borogatás. Ha leégett a hátad, kérj meg valakit, hogy kenje be vastagon az érintett területet hideg tejföllel! Addig hagyd rajta, amíg át nem melegszik a bőrödtől, majd hideg vízzel zuhanyozz le!

Kapcsolódó cikk:
A 4 legfontosabb tennivaló égési sérülés esetén »

Dia

 	Uborka 	Gyorsíthatod a gyógyulást, ha a gyulladt felületet nemcsak hűtöd, hanem tápanyagokkal is segíted. Nem kell mást tenned, mint uborkából vékony szeleteket vágni, majd azokkal betakarni tested leégett részét. Ha nem érzed kellemetlennek, rakd pár órára a hűtőbe a hozzávalót, hogy ezzel intenzívebb hatást érj el! 	Kapcsolódó cikk: 	Így válaszd ki a megfelelő naptejet »

Uborka

Gyorsíthatod a gyógyulást, ha a gyulladt felületet nemcsak hűtöd, hanem tápanyagokkal is segíted. Nem kell mást tenned, mint uborkából vékony szeleteket vágni, majd azokkal betakarni tested leégett részét. Ha nem érzed kellemetlennek, rakd pár órára a hűtőbe a hozzávalót, hogy ezzel intenzívebb hatást érj el!

Kapcsolódó cikk:
Így válaszd ki a megfelelő naptejet »

Dia

 	E-vitamin 	Mivel a napozás hatására szabadgyökök szabadulnak fel, melyek károsítják a bőrt, jótékony hatásúak lehetnek az antioxidáns E-vitamint tartalmazó, belsőleg alkalmazandó készítmények is. Súlyos égéseknél nagyon jót tesz az E-vitamin-krém, mely elősegíti a bőr gyógyulását, és megelőzi a hegesedést. 	Kapcsolódó cikk: 	Rákellenes, immunerősítő és bőrszépítő - Mi az? »

E-vitamin

Mivel a napozás hatására szabadgyökök szabadulnak fel, melyek károsítják a bőrt, jótékony hatásúak lehetnek az antioxidáns E-vitamint tartalmazó, belsőleg alkalmazandó készítmények is. Súlyos égéseknél nagyon jót tesz az E-vitamin-krém, mely elősegíti a bőr gyógyulását, és megelőzi a hegesedést.

Kapcsolódó cikk:
Rákellenes, immunerősítő és bőrszépítő - Mi az? »

Dia

 	Liszt 	A liszt is segíthet, ha a napégést követően gyors enyhülésre vágysz. Kukoricaliszthez kell annyi vizet adnod, ami pépes masszává változtatja az elegyet. Ezt vidd fel egyenletesen a bőrödre, majd hagyd rajta, amíg át nem melegszik! 	Kapcsolódó cikk: 	A lisztérzékenység tünetei »

Liszt

A liszt is segíthet, ha a napégést követően gyors enyhülésre vágysz. Kukoricaliszthez kell annyi vizet adnod, ami pépes masszává változtatja az elegyet. Ezt vidd fel egyenletesen a bőrödre, majd hagyd rajta, amíg át nem melegszik!

Kapcsolódó cikk:
A lisztérzékenység tünetei »

Dia

 	Aloe vera 	Az aloe vera olyan hatékony természetes gyulladáscsökkentő, mely nem jár semmilyen mellékhatással. A növényt önmagában is használhatod kisebb felületi bőrsérülések kezelésére. Tarts otthon aloe verát, szükség esetén egyszerűen vágd le a növény levelét, préseld ki belőle a gél állagú anyagot, majd óvatosan kend a sérült bőrfelületre. 	Kapcsolódó cikk: 	Candida-ellenes, antioxidáns, gyulladáscsökkentő »

Aloe vera

Az aloe vera olyan hatékony természetes gyulladáscsökkentő, mely nem jár semmilyen mellékhatással. A növényt önmagában is használhatod kisebb felületi bőrsérülések kezelésére. Tarts otthon aloe verát, szükség esetén egyszerűen vágd le a növény levelét, préseld ki belőle a gél állagú anyagot, majd óvatosan kend a sérült bőrfelületre.

Kapcsolódó cikk:
Candida-ellenes, antioxidáns, gyulladáscsökkentő »

Dia

 	Hűtőfürdő 	Ha nagyobb felületen égtél meg, vegyél hűtőfürdőt - így még az esti fülledt meleg hatásától is megszabadulsz egy rövid időre. Több hozzávalót is kipróbálhatsz, hogy megtaláld a számodra legtökéletesebb receptet. A fürdővízbe keverhetsz fél csésze zablisztet vagy egy csésze fehér ecetet, esetleg egy jó adag szódabikarbónát, hogy enyhüljön a feszítő, égő érzés. 	Kapcsolódó cikk: 	Emésztésserkentő, antibakteriális - Szódabikarbóna »

Hűtőfürdő

Ha nagyobb felületen égtél meg, vegyél hűtőfürdőt - így még az esti fülledt meleg hatásától is megszabadulsz egy rövid időre. Több hozzávalót is kipróbálhatsz, hogy megtaláld a számodra legtökéletesebb receptet. A fürdővízbe keverhetsz fél csésze zablisztet vagy egy csésze fehér ecetet, esetleg egy jó adag szódabikarbónát, hogy enyhüljön a feszítő, égő érzés.

Kapcsolódó cikk:
Emésztésserkentő, antibakteriális - Szódabikarbóna »

Dia

 	Saláta 	Moss meg egy egész salátát, szedd leveleire, rakd forrásban lévő vízbe, majd főzd öt percig. Szűrd le a lehűtött folyadékot, hagyd kihűlni, majd ehhez keverj hozzá kukoricalisztet. 	Kapcsolódó cikk: 	Így válaszd ki a megfelelő naptejet »

Saláta

Moss meg egy egész salátát, szedd leveleire, rakd forrásban lévő vízbe, majd főzd öt percig. Szűrd le a lehűtött folyadékot, hagyd kihűlni, majd ehhez keverj hozzá kukoricalisztet.

Kapcsolódó cikk:
Így válaszd ki a megfelelő naptejet »

Dia

 	Teafilter 	Ha csak egy kisebb részen kapott meg a nap, esetleg a szem körüli érzékeny bőr pirosodott be, segít a teafilter. Csak a fekete teát vagy zöld teát tartalmazó zacskócska felel meg a célnak, mert ezek nem tartalmaznak hozzáadott színezőanyagokat. Épp csak annyi hideg vízbe áztasd a filtereket, amennyit felszívnak, és fektesd a nedves kis párnákat a fájó területre. 	Kapcsolódó cikk: 	Napszúrás, leégés - Így védd meg tőlük a picit »

Teafilter

Ha csak egy kisebb részen kapott meg a nap, esetleg a szem körüli érzékeny bőr pirosodott be, segít a teafilter. Csak a fekete teát vagy zöld teát tartalmazó zacskócska felel meg a célnak, mert ezek nem tartalmaznak hozzáadott színezőanyagokat. Épp csak annyi hideg vízbe áztasd a filtereket, amennyit felszívnak, és fektesd a nedves kis párnákat a fájó területre.

Kapcsolódó cikk:
Napszúrás, leégés - Így védd meg tőlük a picit »

Dia

 	Kamilla 	Enyhe leégéskor hűvös fürdővizedhez tegyél 10-10 csepp kamilla-, illetve levendulaolajat. A hatás biztosan nem marad el, ha legalább fél órát töltesz a hűsítő vízben. Bőröd így biztosan megnyugszik, hidratálódik majd. Segíthet a kamillás borogatás is. 	Kapcsolódó cikk: 	Így használd a kamillát görcsök és ínyvérzés ellen! »

Kamilla

Enyhe leégéskor hűvös fürdővizedhez tegyél 10-10 csepp kamilla-, illetve levendulaolajat. A hatás biztosan nem marad el, ha legalább fél órát töltesz a hűsítő vízben. Bőröd így biztosan megnyugszik, hidratálódik majd. Segíthet a kamillás borogatás is.

Kapcsolódó cikk:
Így használd a kamillát görcsök és ínyvérzés ellen! »

Dia

 	Víz 	A tökéletes hatás eléréséhez elengedhetetlen némi belső támogatás. Fontos, hogy sok vízzel, esetleg lédús gyümölcsökkel pótold a folyadékhiányt. Csak könnyű ételeket fogyassz, hogy ne terhelje a hosszas emésztés a szervezeted. 	Kapcsolódó cikk: 	Így válaszd ki a megfelelő naptejet »

Víz

A tökéletes hatás eléréséhez elengedhetetlen némi belső támogatás. Fontos, hogy sok vízzel, esetleg lédús gyümölcsökkel pótold a folyadékhiányt. Csak könnyű ételeket fogyassz, hogy ne terhelje a hosszas emésztés a szervezeted.

Kapcsolódó cikk:
Így válaszd ki a megfelelő naptejet »

Ezt is szeretjük
Fotó: