Nagyon veszélyes állapot a sportszív: ezektől a hétköznapi mozgásformáktól is kialakulhat
Nem szabad semmit túlzásba vinni.

nagykep?cikkid=168290&kep=sportital-lead
beauty and style
Top olvasott cikkek

Kevésbé ismert tény, hogy az intenzíven sportolók között gyakoriak a szív szerkezetét, illetve funkcióját érintő különböző eltérések. Ilyen például a szív megnagyobbodása, a szívizom megvastagodása, a szívüregek kitágulása vagy éppen az alacsony pulzusszám.

Mit jelentenek ezek az elváltozások? Mire kell gondolni, ha valakinek sportszíve van? Miért van szükségük a hobbi- és élsportolóknak egyaránt rendszeres kardiológiai szűrésére? Ezekre a kérdésekre válaszol dr. Sztancsik Ilona, a Sportorvosi Központ sportorvos-kardiológusa.

Elváltozások a szív szerkezetében

Intenzív sportolás esetén a sportolók szívében különféle elváltozások figyelhetőek meg. Megnagyobbodik a szív, megnő a tömege, megvastagodik a szívizom. Ezeket a változásokat összefoglaló néven sportszívnek nevezik. Emellett egyéb, nem kóros tünetek is jelentkeznek. Ilyen például az átlagosnál lényegesen alacsonyabb, 40-50/perc pulzusszám. A jól edzett személyek EKG-eredménye is eltérést mutathat az egészséges, de nem sportolókéhoz képest.

Az adatok akár sportáganként is eltérőek lehetnek, hiszen alacsonyabb terheléssel jár például a sportlövészet, az íjászat és a golf. A fallabda, az evezés vagy a gyorskorcsolya azonban extrém terhelést jelent a keringési rendszerre nézve.

A szív struktúráját érintő változások is különbözőek az egyes sportágak között. A jelentős erőkifejtéssel járó sportágaknál, mint például a súlyemelés, a jellemzőbb inkább szívizom megvastagodása. A dinamikus sportágak esetében, mint a futás, a kézilabda, a labdarúgás vagy a kosárlabda, a szívüregek tágulhatnak ki.

A sportszív veszélyei

A sportszív kialakulása a szervezet intenzív fizikai terhelésre adott természetes válasza, melynek során a szívizomban új kis hajszálerek alakulnak ki. Minden megerőltető mozgásformától létrejöhet, ezért fokozottan érdemes figyelni és ügyelni rá. A folyamatos és nagymértékű terhelés hatására bekövetkezhet, hogy a hajszálerek kialakulása nem tudja követni a szív tömegének növekedési ütemét.

Ekkor az érhálózat képtelen megfelelő mennyiségű oxigént biztosítani a megnövekedett szívizomzat számára. Ilyenkor még ép koszorúérrendszer esetén is kialakulhat szívizomelhalás, azaz szívinfarktus. A kitágult, renyhén működő szívizomzat pedig életveszélyes ritmuszavart produkálhat.

Szűréssel előzd meg a bajt!

Kardiológiai vizsgálat indokolt

Az elváltozások időbeni felfedezéséhez elengedhetetlenül fontos az intenzív testmozgást végzők esetében a rendszeres sportkardiológiai ellenőrzés. Ez kiszűri és azonosítja az összes olyan tényezőt, amely veszélyt jelenthet az egészségre. Azonban nem szabad megfeledkezni a hobbisportolók szűréséről sem. Az ő helyzetük sajnos az ideálistól még nagyon messze van, hiszen esetükben a kötelező sportszakorvosi vizsgálatra sem kerül sor. Így megfelelő kontroll hiányában nagymértékű szív- és érrendszeri kockázatnak vannak kitéve.

A sportkardiológia egyedi ágazat

A kardiológiai és a sportkardiológiai vizsgálatot meg kell különböztetni egymástól. Utóbbi speciálisan a sportolók szűrésével foglalkozik, hiszen az ő vizsgálati eredményeik a normál értékektől akár jelentős eltéréseket is mutathatnak. A kapott vizsgálati adatokat speciálisan, személyre szabott módon, az adott sportág függvényében értelmezi a sportkardiológiai jártassággal rendelkező szakorvos.

Ezt is szeretjük