Szőnyegre vagy laminált padlóra esett a csoki? Az 5 másodperces szabály működése
Brit kutatók bizonyították, hogy az öt másodperces szabály igaz.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Úgy tűnik, hogy az eddig csak városi legendaként kezelt öt másodperces szabály mégis igaz.

A legújabb kutatások legalábbis alátámasztják, hogy ennyi idő alatt vajmi kevés esélye van, hogy a padlóról az ételre kerüljön bármilyen baktérium. Bár mindez függ a padló típusától is.

Igaz az öt másodperces szabály

A birminghami Ashton Egyetem egészségügyi tudományokkal foglalkozó kara végezte azt a kutatást, melyben a leejtett ételekre kerülő kórokozók mennyiségét vizsgálták. A tanulmányvezető Anthony Hilton E. coli és Staphylococcus aureus baktériumokat keresett a különböző beltéri padlótípusokra - szőnyegre, laminált padlóra és csempézett felületre - ejtett pirítóson, tésztán, kekszen és ragacsos édességeken, három és 30 másodperc között tesztelte az összes ételt.

Az eredmények azt mutatták, hogy az idő jelentős tényező, ha a baktériumok terjedéséről van szó.

Mint kiderült, a szőnyegre ejtett ételeken sokkal hosszabb idő alatt telepednek meg a kórokozók, mint például csempézett felületeken. A laminált padló pedig a legveszélyesebb ebből a szempontból, itt a legnagyobb a fertőzés valószínűsége.

A nők esznek a földről

Hilton professzor elmondta, sok múlik azon, hogy az adott időben milyen baktériumok vannak a padlón, ami a kutatási eredményt némiképp cáfolja. Ugyanakkor ő is hangsúlyozta, hogy a padlószőnyeg jelenti a legkisebb kockázatot a baktériumok megtelepedése szempontjából.

A csapat egyébként végzett egy felmérést is az öt másodperces szabállyal kapcsolatban.

A megkérdezettek 87%-a mondta, hogy evett már olyan ételt, ami leesett a földre. A leesett falatokat földről felkapók 81%-a meglepő módon nő volt. Hilton professzor szerint az öt másodperces szabály nem csupán mendemonda - és az emberek hisznek benne.

Ezt is szeretjük