5 gyanús jel, hogy a természetgyógyászod sarlatán
Ezekre figyelj!
Ne engedd, hogy a kuruzslók kicsalják a pénzedet olyan gyógymódokra, melyek valójában hatástalanok.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A sarlatánokat és az egészségügyi svindlereket nehéz azonosítani. Különösen megtévesztő, ha ellentmondásos kórmegállapítási és kezelési módszereket tartalmazó csomagot kínálnak. A sarlatán szó eredetileg olyan embert jelentett, aki gyógyhatású kenőcseivel dicsekszik, ám az évek során a szó igazán nagy jelentésváltozáson ment keresztül. A kuruzslók felismerését megkönnyítheti, ha tisztában vagy vele, hogy milyen jelekre érdemes figyelned.

A felelősség elhárítása

A felelősség elhárítása a pénzügyi hirdetések apró betűs részeire emlékeztet, amelyben arra figyelmeztetnek, hogy befektetéseid értéke mehet lefelé és felfelé is - rendszerint ez az egyetlen valós állítás az oldalon. Ez a fajta viselkedés a kuruzsló esetében is arra szolgál, hogy megvédje magát a jogi fellépéstől, abban az esetben, ha hatástalan a javasolt módszer, vagy egy rossz tanács miatt a tünet kezeletlen marad.

Univerzális kórmegállapítás

A holisztikus kúrák általában az egész embert kezelik, nem csupán a tüneteket vagy a betegség külső megnyilvánulásait. Mivel ezek a gyógymódok az egész emberre hatnak, értelemszerűen bármit képesek kezelni - vagy inkább semmit. Az univerzális kórmegállapítás lényege, hogy néhány alternatív gyógyító ugyanazt a szindrómát állapítja meg minden egyes betegnél.

Univerzális csodaszerek

Ez pedig fordítva is működhet: vagyis léteznek olyan sarlatánok, akik egyféle orvosságot vagy terápiát javasolnak különböző panaszok széles skálájára. Így születnek az univerzális csodaszerek.

A rossz közérzet a javulás jele

Az alternatív gyógyításban elég sokszor elhitetik az elégedetlen vevővel, hogy a rossz közérzet a gyógyulási folyamat egyik szakasza. Rendszerint gyógyulási krízisként írják le a tünetet. A homeopátia fogalomkörében is ismert ez a kifejezés, csak itt súlyosbodásnak nevezik. A lényeg azonban ugyanaz, pozitív jelnek tekintik a negatív panaszokat.

Számtalan verzióban

Hogy minden oldalról fedezzék magukat, többféle lehetséges lefolyást írnak le: súlyosbodhatnak a meglévő tünetek, megjelenhetnek új tünetek, ekkor az általános egészségi állapot hanyatlik, illetve van egy olyan különös változat, amikor a páciens egészsége és vitalitása javul, de járulékos tünetek kezdenek megjelenni. Ha ilyen magyarázattal hitegetnek, jobb, ha kezdesz gyanakodni.

A felfedezéseket csak anekdoták támasztják alá

Tudományos cikkekben, valamint gyógyszerek és orvosi procedúrák hivatalos értékeléseiben nem megengedett a személyes beszámolók használata, mert ez a gyakorlat részlehajló lehet, illetve visszaélésre adhat lehetőséget. Túl könnyű lenne olyan pácienseket keríteni, akik a kiválasztott kezelésről vagy eljárásról pozitívan nyilatkoznak leveleikben vagy az interjúkban.

A sarlatánok azonban nem fárasztják magukat a hatékonyságot bizonyító kutatási eredmények összegyűjtésével, ellenben szeretnek egyszerű, gyakran 80% körüli gyógyulási mutatókat megadni - ami nem túl magas ahhoz, hogy teljesen hihetetlennek tűnjön, de ahhoz eléggé, hogy a betegek számára ellenállhatatlan legyen.

Hízelegnek, és a hiúságra próbálnak hatni

A sarlatánok lelkesen bizonygatják, hogy minden ember micsoda egyéniség, milyen rendkívüli, és mennyire különbözik a többiektől. Megpróbálják elhitetni, hogy ha egy orvosság haszontalan valakinek, attól még másnak beválhat. Esetleg azt mondják, sokan fordultak már hozzájuk hasonló panasszal, de ez az eset sokkal összetettebb, ezért hosszabb és drágább kúrára van szükség.

Ez az egyéniséget központba helyező megközelítés a táptalaja annak a nézetnek, hogy az anekdotáknak és a személyes ajánlásoknak épp olyan, illetve még nagyobb súlyuk van, mint a tudományos bizonyítékoknak vagy azok hiányának.

Cikkünk megírásában Rose Shapiro Beveszed? című könyve segített.

Az alternatív gyógyászat itthon is népszerű fajtái, melyekről a könyvben szó esik: ájurvédikus gyógyítás, akupunktúra, kineziológia, aromaterápia, asztrológiai gyógyászat, autogén tréning, Bach-féle virágorvosságok, biorezonancia-terápia, fényterápia, gyógyfüvek, homeopátia, fülgyertyák, kombucha tea, kristálygyógyítás, mágnesterápia, reiki, színterápia, természetgyógyászat. Ismerd meg e módszerek történeti gyökereit, a boltokban kapható szerek összetételét, és a tények ismeretében dönts az alkalmazásukról!

Kiadja a Partvonal Kiadó.
A könyv ára 2990 forint.
A könyvet itt rendelheted meg.
Ezt is szeretjük