2 nélkülözhetetlen vitamin, ami tavaszra kifogy a szervezetedből

A C- és a D-vitamin hiányában kimerült leszel, immunrendszered legyengül. Pótold őket!

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

A tavaszi fáradtság hátterében elsősorban a vitaminhiány áll. Tél végére a tested tartalékai kimerülnek, ami rossz közérzetet, enerváltságot eredményez. Ha még mindig nem sikerült leküzdened a tavaszi fáradtságot, itt az ideje, hogy felturbózd a szervezetedet. Az alábbi két vitamin nem maradhat ki az étrendedből!

D-vitamin

A D-vitaminnak van egy, a maga nemében igazán páratlan jellegzetessége: kialakulásához a bőrödet rendszeresen érő napsugárra van szükség. Egészen pontosan az ultraibolya sugarak egyike bír olyan képességgel, hogy a bőrön belül a szteroidokat D-vitaminokká alakítja.

Mivel a téli hónapok során rövidebbek a nappalok, rövidebb ideig érhet a Nap éltető sugara, így tavaszra csökkenhet a létfontosságú vitamin szintje a szervezetedben. Ugyancsak veszélyeztetettek a vegetáriánusok, mivel a vargánya és a kakaóbab kivételével a D-vitamin szinte csak állati eredetű élelmiszerekben van jelen.

Legjobb források

  • Tej, vaj.
  • Tojássárgája.
  • Máj, belsőségek.

A 15 legjobb vitaminforrás

Nézegess képeket!

Elolvasom

Hogyan működik?

A D-vitamin és az A-vitamin egymás hatását kölcsönösen erősítik a szervezetben. Mindkettőre szükség van gyermekkorban a csontok és a fogak megfelelő növekedéséhez, illetve a későbbiekben a csontritkulás elkerüléséhez. Ezt a feladatát a D-vitamin az ásványi anyagok anyagcseréjében játszott szerepével összefüggésben végzi. Így tehát a szervezetben előforduló kalcium és a foszfátok vérbeli szintjének szabályozásához és a csontszövetek táplálásához járul hozzá.

Kiegyensúlyozott táplálkozás

Ahhoz, hogy ne alakuljon ki nálad vitaminhiány, lényeges, hogy minél több zöldséget, gyümölcsöt vigyél be a szervezetedbe, valamint kiegyensúlyozottan táplálkozz. Dietetikus szakértőnk ehhez ad néhány jó tanácsot.

C-vitamin

A C-vitamin talán a legismertebb vitamin, fő feladatai közé tartozik a szervezet ellenálló képességének megvédése a fertőzések okozta ártalmakkal szemben. A természet gondoskodik arról, hogy folyamatosan C-vitaminhoz jusson a szervezeted. Ugyanakkor a téli táplálékaid közül szinte csak a citrusfélék tartalmazzák, így tavaszra csökkenhet a szintje a szervezetedben.

Legjobb források

  • Ribizli.
  • Káposzta.
  • Citrusfélék.
  • Zöldpaprika.
  • Csipkebogyó.

Lehangoltság? Nyerd vissza az életkedved!

Ha tartósan lehangoltnak, fásultnak, kedvetlennek érezzük magunkat, és nem tudunk úrrá lenni rosszkedvünkön, segít az orbáncfű kivonatát tartalmazó Remotiv extra. Ez a patikában, vény nélkül kapható növényi gyógyszer javítja a hangulatot, fokozza a motivációt és csökkenti az enyhe depresszió további tüneteit.

A Remotiv extra vény nélkül kapható, orbáncfűkivonat-tartalmú gyógyszer.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Promóció

Létfontosságú antioxidáns

A C-vitamin - illetve az aszkorbinsav - fontos jellemzője, hogy antioxidáns képességgel is bír. Ez a tulajdonsága a szabadgyökökkel szembeni védekezésben játszik szerepet. A C-vitamin tehát gátolja a daganatképződést, emellett megelőzi a fogínybetegségeket és támogatja immunrendszered működését. Az Amerikai Egyesült Államok Nemzeti Rákkutató Intézetének ajánlása szerint napi minimum 225 mg C-vitaminra van szüksége egy felnőtt szervezetének. Ám ha dohányzol, minden szál cigaretta után plusz 50 mg C-vitaminnal kell számolnod.

Cikkünk Angela Maria Mauri A nélkülözhetetlen vitaminok című könyve alapján készült.

A vitaminok rendkívül fontosak szervezeted számára, éppen ezért nem hiányozhatnak a mindennapi étkezésekből. De vajon mik is pontosan és milyen a hatásmechanizmusuk? Mely vitaminok fordulnak elő az egyes ételeinkben? A nélkülözhetetlen vitaminok című könyve célja, hogy egy olyan megbízható és gyakorlati vezérfonalat kapj, mely mindezekre a kérdésekre választ ad.

Kiadja a Kossuth Kiadó.
Ára 1200 forint.
A könyvet itt rendelheted meg.
Ezt is szeretjük