2 dolog, ami valóban rákot okoz, és 2, amivel csak riogatnak
Szakértők véleménye
Kell félned a mikrohullámú sütőtől, vagy biztonságban vagy?

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az elmúlt évtizedekben a mikrohullámú sütőtől a székrekedésen át a forró italokig számtalan dologról kiderítették, hogy rákkeltő. Mindenkinek van elmélete arról, hogy milyen élelmiszerek és környezeti tényezők jelentnek veszélyt, ám cseppet sem biztos, hogy az összes ilyen teória megállja a helyét. A Daily Mail internetes oldalán ezeknek járt utána.

A gyakori székrekedés vastagbélrákot okoz

Nyilván te is hallottad már, hogy a lelassult emésztés és a gyakori székrekedés összefüggésben áll a vastagbélrák kialakulásával. Ennek okát abban látják, hogy ilyen estekben a salakanyagok túl sokáig maradnak a bélrendszerben.

Mit mond a szakértő?

Karol Sikora professzor - a Cancer Partners UK orvos igazgatója - szerint a magas rosttartalmú étrend segít abban, hogy a rákot okozó vegyületek mielőbb távozzanak a testből. A gyakori székrekedés és a vastagbélrák közötti összefüggés létezik: a Távol-Keleten, ahol jóval több zöldséget és magas rosttartalmú élelmiszert fogyasztanak, ritkábban alakul ki a betegség.

A forró italok nyelőcsőrákot okoznak

Egy nemrégiben megjelent iráni tanulmány szerint a forró italok fogyasztása nyelőcsőrákhoz vezethet. A vizsgálat szerint a 65-69°C fok közötti tea fogyasztása kétszer akkor kockázatot jelent a nyelőcsőrák kialakulására nézve, mint a langyos italoké. A 70°C fok feletti forró italok pedig akár nyolcszoros rizikóval is járhatnak.

A szakértő véleménye

Martin Wiseman professzor - a World Cancer Research Fund orvosi és tudományos tanácsadója - szerint valóban lehet némi kockázata a forró tea rendszeres fogyasztásának, ez ugyanis gyulladást alakít ki a nyelőcső területén, melyből rosszindulatú sejtosztódás indulhat ki. Európában azonban - Iránnal ellentétben - nem része a kultúrának az ilyen magas hőfokú italok fogyasztása, így az valós veszélyt sem jelenthet.

Átkozott mikrohullám?

A mikrohullámú sütőről évek óta feltételezik, hogy az elektromágneses sugárzás révén rákkeltő lehet.

Mit mond a szakértő?

Yinka Ebo - a Cancer Research UK egészségügyi információs felelőse - szerint az az energia, amellyel a mikrohullámú sütő az élelmiszerek részecskéit mozgásba hozza, nem elegendő ahhoz, hogy sejtszinten kémiai változást okozzon.

A fizikai sérülés okozhat mellrákot?

Talán te is hallottad kiskamaszként anyukádtól, hogy a növekvő keblekre vigyázni kell, mert akár daganatot is okozhat egy-egy nagyobb ütés. Bár az azzal járó fájdalom elkerülése érdekében valóban jobb az óvatosság, az efféle fizikai behatás nem okoz rákot.

A szakértő véleménye

Yinka Ebo szerint ez a hiedelem úgy alakulhatott ki, hogy a mellet ért ütést követően a nők nagyobb alapossággal keresték az esetleges csomókat - ennek köszönhetően pedig a találati arány is nőtt. Más jellegű összefüggés azonban nincs a fizikai behatás és az emlőrák között, hiszen a daganat a hibás gének talaján alakul ki.

Ezt is szeretjük