10 veszélyes hely, ahol hemzsegnek a kórokozók
Talán nem is sejted, egy-egy kilincsen mennyi baktérium bújik meg.

Dia

 	Kilincs  	Amikor hazaérsz, első dolgod a kézmosás? Nagyon helyesen teszed, ám ne feledkezz meg azoktól tárgyakról, melyeket a kézmosást megelőzően érintettél. A kilincsen péládul nyüzsögnek a kórokozók - így a nagytakarításkor semmiképp ne feledkezz meg a fertőtlenítéséről!

Kilincs

Amikor hazaérsz, első dolgod a kézmosás? Nagyon helyesen teszed, ám ne feledkezz meg azoktól tárgyakról, melyeket a kézmosást megelőzően érintettél. A kilincsen péládul nyüzsögnek a kórokozók - így a nagytakarításkor semmiképp ne feledkezz meg a fertőtlenítéséről!

Dia

	Só- és borsszórók, étlapok	Míg a tányérokat, evőeszközöket és poharakat alaposan elmossák az éttermekben, addig a kézről kézre járó étlapokról, valamint az asztalokon strázsáló só- és borsszórókról megfeledkezhetnek. A megfázásos időszakokban különösen sok vírus és baktérium tenyészhet itt.	Kapcsolódó cikk:	2 nyilvános hely, ahol nyüzsögnek a kórokozók! »

Só- és borsszórók, étlapok

Míg a tányérokat, evőeszközöket és poharakat alaposan elmossák az éttermekben, addig a kézről kézre járó étlapokról, valamint az asztalokon strázsáló só- és borsszórókról megfeledkezhetnek. A megfázásos időszakokban különösen sok vírus és baktérium tenyészhet itt.

Kapcsolódó cikk:
2 nyilvános hely, ahol nyüzsögnek a kórokozók! »

Dia

	Ásványvizes palack	Gyakran újratöltöd az ásványvizes palackot, és ebből fogyasztod napközben a folyadékot? Az Oregoni Egyetem toxikológus kutatóinak tesztje kettő-négy ezer baktériumtelepet azonosított a különböző alapanyagú műanyag palackok belső falán. Mindezt tiszta vízzel történt átöblítés után mutatták ki. Ha mégis újratöltenéd, mosogatószerrel és meleg vízzel többször is öblítsd ki.

Ásványvizes palack

Gyakran újratöltöd az ásványvizes palackot, és ebből fogyasztod napközben a folyadékot? Az Oregoni Egyetem toxikológus kutatóinak tesztje kettő-négy ezer baktériumtelepet azonosított a különböző alapanyagú műanyag palackok belső falán. Mindezt tiszta vízzel történt átöblítés után mutatták ki. Ha mégis újratöltenéd, mosogatószerrel és meleg vízzel többször is öblítsd ki.

Dia

	Mosogatószivacs	Egy Egyesült Államokban végzett kutatás során 352 háztartási szivacsot és 75 konyharuhát vizsgáltak meg. Minden hetediken találtak szalmonellavírust, és minden ötödiken staphylococcust. A mosogató és környéke állandó nedvességével és a használt tányérok ételmaradékaival paradicsomi körülményeket teremt a kórokozók számára.	Kapcsolódó cikk:	Szalmonella a mosogatószivacson »

Mosogatószivacs

Egy Egyesült Államokban végzett kutatás során 352 háztartási szivacsot és 75 konyharuhát vizsgáltak meg. Minden hetediken találtak szalmonellavírust, és minden ötödiken staphylococcust. A mosogató és környéke állandó nedvességével és a használt tányérok ételmaradékaival paradicsomi körülményeket teremt a kórokozók számára.

Kapcsolódó cikk:
Szalmonella a mosogatószivacson »

Dia

	Lefolyó	A fürdőszobai vagy konyhai lefolyó szélén fennakadó emberi hámsejteken különböző baktériumok és kórokozók telepedhetnek meg, de a bőrgombának is kiváló fészket adnak. Ha tehát nem szeretnél saját otthonodban strandbetegséget kapni, rendszeresen tisztítsd a lefolyók szűrőit.

Lefolyó

A fürdőszobai vagy konyhai lefolyó szélén fennakadó emberi hámsejteken különböző baktériumok és kórokozók telepedhetnek meg, de a bőrgombának is kiváló fészket adnak. Ha tehát nem szeretnél saját otthonodban strandbetegséget kapni, rendszeresen tisztítsd a lefolyók szűrőit.

Dia

	Tömegközlekedési eszközök	Ahol naponta annyi ember fordul meg, mint egy tömegközlekedési eszközön, ott mindenképpen számolni kell a különféle mikroorganizmusok jelenlétével, melyek egyik emberről a másikra vándorolnak. A villamosok, buszok, vonatok, valamint a metrószerelvények valóságos melegágyai lehetnek a baktériumoknak, vírusoknak és gombáknak.

Tömegközlekedési eszközök

Ahol naponta annyi ember fordul meg, mint egy tömegközlekedési eszközön, ott mindenképpen számolni kell a különféle mikroorganizmusok jelenlétével, melyek egyik emberről a másikra vándorolnak. A villamosok, buszok, vonatok, valamint a metrószerelvények valóságos melegágyai lehetnek a baktériumoknak, vírusoknak és gombáknak.

Dia

	Fogkefe	Az Arizonai Egyetem kutatása kimutatta, hogy egyetlen fogkefén akár tízmillió baktérium is élhet észrevétlenül. Ezek egy része a fogmosás után a sörték között rekedt ételmaradékokból származik. Épp ezért fontos, hogy bizonyos időközönként cseréld, illetve fertőtlenítsd a fogkeféd.	Kapcsolódó cikk:	Fogkefecsere: hány hetente ajánlott a fogorvos szerint? »

Fogkefe

Az Arizonai Egyetem kutatása kimutatta, hogy egyetlen fogkefén akár tízmillió baktérium is élhet észrevétlenül. Ezek egy része a fogmosás után a sörték között rekedt ételmaradékokból származik. Épp ezért fontos, hogy bizonyos időközönként cseréld, illetve fertőtlenítsd a fogkeféd.

Kapcsolódó cikk:
Fogkefecsere: hány hetente ajánlott a fogorvos szerint? »

Dia

	Billentyűzet	Dolgozószobád legszennyezettebb helyei: a billentyűzet és az egér. Ha gyakran előfordul, hogy az íróasztalodnál eszel, gyorsan  büfét nyithatsz a kórokozók számára. A veszélyes helyzet kivédésére a legjobb megoldás, ha hetente egyszer fertőtlenítő takarítást végzel a dolgozószobád ezen részein.

Billentyűzet

Dolgozószobád legszennyezettebb helyei: a billentyűzet és az egér. Ha gyakran előfordul, hogy az íróasztalodnál eszel, gyorsan  büfét nyithatsz a kórokozók számára. A veszélyes helyzet kivédésére a legjobb megoldás, ha hetente egyszer fertőtlenítő takarítást végzel a dolgozószobád ezen részein.

Dia

	Lift nyomógombja	Gondolj csak bele, naponta, hány kéz érinti a lift nyomógombjait a munkahelyeden vagy a házban, ahol laksz. Ezen a felületen ezrével hemzsegnek a kórokozók. Érdemes tehát liftezés után rögtön kezet mosnod, de legalábbis nem nyúlnod az arcodhoz, szádhoz.

Lift nyomógombja

Gondolj csak bele, naponta, hány kéz érinti a lift nyomógombjait a munkahelyeden vagy a házban, ahol laksz. Ezen a felületen ezrével hemzsegnek a kórokozók. Érdemes tehát liftezés után rögtön kezet mosnod, de legalábbis nem nyúlnod az arcodhoz, szádhoz.

Dia

	A bevásárlókocsik fogantyúja	Az Arizonai Környezetvédelmi Kutatóintézet vizsgálata szerint a bevásárlókocsi fogantyúján több e-coli baktériummal, influenza- vagy szalmonellavírussal találkozhatsz, mint egy nyilvános vécé használata során. Bár az áruházak elvileg időről időre fertőtlenítik ezeket a veszélyes felületeket, még így is több mint ezer baktériumteleppel találkozhatsz tíz négyzetcentiméteren.	Kapcsolódó cikk:	2 nyilvános hely, ahol nyüzsögnek a kórokozók! »

A bevásárlókocsik fogantyúja

Az Arizonai Környezetvédelmi Kutatóintézet vizsgálata szerint a bevásárlókocsi fogantyúján több e-coli baktériummal, influenza- vagy szalmonellavírussal találkozhatsz, mint egy nyilvános vécé használata során. Bár az áruházak elvileg időről időre fertőtlenítik ezeket a veszélyes felületeket, még így is több mint ezer baktériumteleppel találkozhatsz tíz négyzetcentiméteren.

Kapcsolódó cikk:
2 nyilvános hely, ahol nyüzsögnek a kórokozók! »

Ezt is szeretjük
Szerző: Horváth Eszter
Fotó: