A 10 legegészségesebb étel

Ha már így is, úgy is annyi mérgező anyag vesz körül, legalább néhány táplálékkal próbáld meg ezt kompenzálni!

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Sárgarépa, szója, brokkoli

Egyre több daganatos betegséget diagnosztizálnak az orvosok, világszerte. De nem csak világviszonylatban nőtt a betegek száma, hanem hazánkban is évről-évre többen halnak meg rákos megbetegedés miatt.

Egyrészről a növekedés érthető, hiszen életmódunk és természetes – vagy sok esetben mesterséges - környezetünk nem kedvez a rákmegelőzésnek.

Ugyanakkor viszont a számok növekedése érthetetlen is, hiszen orvosi kutatások sorban bizonyítják be teljesen hétköznapi és könnyen beszerezhető gyümölcsökről vagy zöldségekről, hogy 30-40%-kal csökkentenék a megbetegedések számát, ha kúraszerűen, megelőzés céljából mindenki rendszeresen fogyasztaná őket.

Az összes zöldség és gyümölcs közül a répában van a legtöbb A-vitamin, mely azért fontos, mert szerepet játszik a szervezet védelmében, részt vesz a szabadgyökök károsító hatásának megakadályozásában, amelyek többek között felelősek bizonyos rákos megbetegedések és az érelmeszesedés kialakulásáért. A szójában nagyon sok a telítetlen zsírsav, mely szintén nélkülözhetetlen a rák megakadályozásában. A brokkoliban pedig van egy szulforafan nevű anyag, mely segíti a rákos sejtek pusztulását.

Paprika

Az immunrendszer erősítése nagyon fontos feladat lenne, ám annyira általános célnak tűnik, hogy igazán csak kevesen foglalkoznak vele. Pedig, ha a szervezet természetes védekezőrendszere nem az igazi, akkor akármilyen mesterséges szerrel is igyekszel kipótolni a hiányosságokat, a siker nem lesz maradéktalan.

A gyenge immunrendszernek elég egy tüsszentés, és máris beteg vagy, vagy egy fárasztó nap, és máris herpesz jelenik meg ajkaidon. Tavasszal meg különösen fontos lenne a lemerült vitaminraktárakat feltölteni, és megújítani a szervezet energiáját.

A természetes erősítés a legjobb. Sokkal hatékonyabb, mintha tablettás vitaminokat szednél minden nap. A paprika rengeteg C-vitamint tartalmaz, erős antioxidáns hatással rendelkezik, így nem csak erősíti, de védi is az immunsejteket.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Paradicsomlé

Ha a paradicsomot nem egyben, nyersen fogyasztod, hanem kipréseled a levét, akkor hatásait megsokszorozva élvezheti szervezeted. Rákellenes hatása egészben sem elhanyagolható, de préselt levének még a répánál is erősebb a hatása. A likopin nevű piros színezőanyag elsőrendű szabadgyökfogó. A lé és a szósz ereje azért nagyobb, mint a friss paradicsomé, mert folyékony formában a szabad színezőanyag koncentrációja magasabb.

Természetesen nem csak a sárgarépa, a szója, a brokkoli, a paprika és a paradicsomlé egészséges. Rengeteg olyan zöldség és gyümölcs áll még a rendelkezésünkre, melyeket hatékonyan és biztonságosan alkalmazhatnánk egészségünk tartós megőrzésére.
További ételek, élelmiszerek a Top 10-es listáról:
  • Papaya – a papayának kiemelkedő szerepe van a gyomorvédelemben.
  • Banán – a banán segít az alvásproblémák megoldásában.
  • Kivi - magas C-vitamin tartalma antioxidáns hatású.
  • Gabonafélék – a gabonafélék segítenek a keringés szabályozásában, és csökkentik a magas vérnyomást.
  • Tengeri halak – a tengeri halakban sok az Omega3 zsírsav, ezáltal segítenek megelőzni az érelmeszesedést és a szívrohamot.
Ezt is szeretjük