Kirúgott házaspár alapította meg a világ legismertebb ökofaluját: a skót közösségnek csodájára járnak

A skót csoda, azaz a Findhorn ökofalu a világ minden tájáról vonzza a látogatókat, akik változtatni szeretnének az életmódjukon és a szívükön viselik a bolygó sorsát is.

findhorn
Húsvéti tojásvadászat
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ki ne játszadozott volna már el a gondolattal, hogy maga mögött hagyja a városi életet és egy nyugodt, festői helyen, a természettel összhangban éli le az életét, csekkek nélkül, megújuló energiaforrásokat használva és lehetőség szerint megtermelve mindent, ami a létfenntartáshoz szükséges. 

Ma már világszerte számos csoportosulás létezik, amelyek tagjai a fentebb vázolt vágyakat figyelembe véve, valamint a modern életforma, a bolygó kizsákmányolása és gyakran a piacgazdaság visszásságainak kritikájaként és orvoslásaként hozták létre emberközpontú, a Föld érdekeit szem előtt tartó közösségüket. Ezek az ökofalu megnevezéssel illetett települések, amelyek alternatív energiára, a szokásostól eltérő gazdálkodási és igazgatási módszerekre támaszkodnak, olykor még saját pénznemet is bevezetnek.

A világ egyik első, a spiritualitással is foglalkozó ökofaluja a skót Findhorn, ami kategóriájában az egyik leghíresebb is. Története a ’60-as évek elejére nyúlik vissza, egy kis kék lakókocsiban érkező családdal, akik a munkájuk elvesztése után a Findhorn nevű község mellé költöztek, hogy új életet kezdjenek. Ekkor még nem sejtették, hogy milyen hosszú távú és nagy hatású projekt úttörői lettek.

Minden egy kék lakókocsival kezdődött

A Findhorn Alapítvány kezelésében álló ökofalu a skóciai Moray Findhorn nevű tengerparti községe mellett, a Park nevű területen található, erdők, mezők, homokdűnék ölelésében fekszik. A létszámnövekedés miatt élnek tagok a környéken, Forres közelében is. Az első „telepesek”, a Caddy házaspár, Peter és Eileen Caddy és három gyermekük, valamint a szülők barátja, Dorothy Maclean, akik jóformán pénz nélkül vetették meg a lábukat 1962-ben a területen. Hogy megéljenek valahogy, zöldségeket kezdtek termeszteni a homokos, száraz talajban.

Kitartásuknak köszönhetően sikerrel is jártak, a nehéz körülmények ellenére olyan gyógynövényeik és zöldségeik nőttek, amelyeknek pillanatok alatt híre ment, különösen az óriási, egészségtől duzzadó káposztáik lettek népszerűek. Hamarosan egyre többen csatlakoztak hozzájuk, a lakók pedig közösséggé formálódtak. 

1972-ben hivatalosan is bejegyezték a Findhorn Alapítványt, mint jótékonysági szervezetet. Három évre rá az alapítvány megvásárolta a közeli Cluny Hill Hotelt, ahol egyébként korábban a Caddy házaspár dolgozott. Itt szállást biztosítanak a tagoknak, illetve workshopokat is tartanak. 1983-ban vették meg a lakókocsiparkot, ahol immár több mint 50 éve élnek együtt, hirdetve a természet és a munka szeretetét, valamint a meditáció, az elcsendesülés fontosságát. Az évtizedek alatt jócskán átalakult ökofalu nyitva áll a látogatók előtt, évente több ezer érdeklődőt vonz a puszta létével, valamint a képzéseivel, programjaival. 

Megújuló energiaforrások, szigorú építési szabályzat

A falu fontos célkitűzése a mindennapi károsanyag-kibocsátás minimalizálása, és ezzel az ökológiai lábnyom csökkentése. 2006-ban egy tanulmány szerint ezzel igen jól álltak, a vizsgálat arra jutott, hogy a lakók ökológiai lábnyoma az Egyesült Királyságban jellemző átlag fele volt. A kezdeti tervek között is előkelő helyen szerepelt, hogy egy olyan települést hozzanak létre, amely környezeti, társadalmi és gazdasági szempontok alapján is fenntarthatónak tekinthető. 

Hogy mit jelent mindez a gyakorlatban? A Park építési szabályzata kifejezetten szigorú: az épületbiológia eredményeit is figyelembe veszik az építkezések során, alapkövetelmény a hatékony szigetelés, a természetes, helyi, sok esetben újrahasznosított anyagok használata. A meleg víz előállításához napkollektorokat, az elektromos áramhoz szélenergiát alkalmaznak, az izzók energiatakarékosak, a WC, a zuhany, a csapok víztakarékosak, és ivóvíz minőségű víz csak ott található, ahol feltétlenül szükséges. A passzív napenergiával is számolnak, amennyiben lehetséges, az új épületek ablakai déli tájolásúak. Törekednek a gyors és egyszerű kivitelezésre, a letisztult terekre. 

A cikk az ajánló után folytatódik

A szennyvízkezelés is újító 

A szennyvízkezelés terén is újítóak: „élőgépes” (Living Machine névre keresztelt) módszert alkalmaznak, ők voltak az elsők Európában, akik ezt használták. A szennyvizet tartályokba öntik, amelyekben különböző mikroorganizmusok, algák, baktériumok, csigák, halak, fák és más növények tisztítják meg, vegyszerek nélkül. A víz ezt követően elég tiszta lesz ahhoz, hogy a tengerbe lehessen engedni vagy újra lehessen hasznosítani. A findhorni rendszer 350 főig működőképes. A falu energiaellátásáról az évek során telepített szélturbinák gondoskodnak, amelyek annyi energiát termelnek, hogy a többletet értékesíteni is tudják. 

Az élelem előállítása, a közösségi mezőgazdálkodás, a kertgondozás és az önkéntesség mind-mind fontos részét képezi a közösség mindennapjainak. A bio zöldségeket és gyümölcsöket helyi termelőktől szerzik be, dobozos rendszerrel, hetente leadott rendelések alapján. Findhornnak saját pénzneme is van, ez az Eko. 

Bár az alapítvány szellemisége vitatott, az ökofalu eredményeit többnyire méltatják. A látogatók a világ minden pontjáról érkeznek, és sokan maradnának is, nekik költségtérítéses képzéseken, önkéntességen és próbaidőn is át kell esniük ahhoz, hogy letelepedhessenek.  Az alapítótagok ma már nincsenek az élők sorában, Eileen teljesítményét 87 éves korában a Brit Birodalom Érdemrendjével ismerték el. 

A cikk a Femina és a Philip Morris Magyarország Kft. együttműködésével létrejött, társadalmi felvilágosítást szolgáló tájékoztatás.

Ötletek a zöldebb otthonhoz

Ha te is szeretnéd, hogy az otthonod zöldebb legyen, de nem tudod, hogyan indulj el ezen az úton, jó, ha tudod, a háztartásodban eszközölt apró változtatások, néhány egyszerű lépés már a kezdetektől sokat jelent. 

Zöldebb otthont szeretnél, de nem tudod, hol kezdd el? 20 szuper dolog, ami már a kezdetektől sokat jelent

Ha szeretnél környezetkímélőbb otthonban élni, könnyen tehetsz érte.

Elolvasom

(Borító- és ajánlókép forrása: Getty Images Hungary. Cikken belüli képek forrása: Getty Images Hungary, Wikipédia/L. Scnadt.)

Ezt is szeretjük