Sárgák, sósak, barnák, és nem finomak...

Száraztésztákat teszteltünk!

Készülhet durumlisztből, de fehérből is 4, 8 vagy több tojással. Száraztésztából is hatalmas a kínálat, na de melyik finom?

Húsvéti tojásvadászat
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek
A boltokban kapható száraztészták sárgák is meg színesek is, formájuknak pedig csak a fantázia szab határt. A Kosár Magazin tesztelő csapata szokás szerint a legnépszerűbb és a legtöbb helyen kapható fajtákat vizsgálta, nevezetesen a spagettiket és az egyre kedveltebb masnit. Mindkettőből akadt tojásos és durum is - és olyan, ami egyáltalán nem volt finom...

Rost rost hátán

Manapság egyre gyakrabban hallani, hogy mennyire fontos szerepet töltenek be az élelmi rostok a táplálkozásban. Ez így is van, hiszen az élelmi rostok egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy segítik a bélmozgást, serkentik az anyagcserét, lassítják a tápanyagok felszívódását, a vérzsírszintet pedig optimalizálják.
A tudatos táplálkozás fél egészség - tartja a mondás. A felnőtteknek naponta 25-40 gramm élelmi rostot kellene bevinniük a szervezetükbe, nálunk ez a mérték azonban a 20 grammot is alig éri el. Utóbbi tény hátterében a rendkívül alacsony gyümölcsfogyasztás, illetve az élelmi rostokban szegény fehér lisztből készült termékek fogyasztása áll.

Tudtad?
A száraztészták gabonaőrleményből és vízből, tojással vagy anélkül készülnek. Nem tartalmaznak adalékanyagot, mert tartósításuk vízelvonással történik, és gyártásukhoz sem állományjavítókat, sem mesterséges színezékeket nem használnak.
Európa nagy részén az éghajlati viszonyok miatt inkább a tojás nélkül készített durum tészta a meghatározó, míg Magyarországon a tojásos tészta terjedt el: a magyar fogyasztók 85%-a tojásos tésztát vásárol szívesebben. A legtöbben a négy tojásost kedvelik, levesbetétként viszont a nyolc tojásos tészták a népszerűek. Igaz, ami igaz, a tojásos tészta nemcsak táplálkozás-élettani szempontból értékesebb, de gazdagabb az íze, és jobb főzési tulajdonságokkal is rendelkezik, mint a tojás nélkül készült durum tészták.

Vizslattuk, szagolgattuk, méregettük

Tízféle spagettit és három masni tésztát választottunk a teszthez, amelynek első lépése a tészta felületének vizsgálata volt - a szigorú szakértő szemek érthetően másként tekintettek a durum lisztből, illetve a búzából tojással készült fajtákra. A tesztben szerepelt tészták felületével kapcsolatos elvárás az volt, hogy színe egyenletes legyen, nem lehet sötét foltos, pettyekkel tarkított, bolyhos vagy repedezett, továbbá a darabok nem ragadhatnak össze.
Ami a tészták illatát illeti, nem megengedett, hogy idegen szaguk legyen. A tojással készült fajták illata értelemszerűen tojásos, lisztes, a durum lisztből készült társaik illatra kevesebb élménnyel szolgálnak - persze valamit valamiért. Azt is megnéztük, hogy egyenletesek-e a szálak, masnik, hogy szépen egyben maradtak-e, vagy össze-össze töredeztek. Örömmel jelenthetjük, hogy ilyen panasz nem volt, annak ellenére, hogy a tészták szinte kivétel nélkül zacskóban kelletik magukat a polcokon, csupán egyetlen gyártó áldoz arra, hogy termékeit kartondobozba csomagolja. A zacskók alján említésre méltó mennyiségű törmelék nem volt.

Egy kis tésztatörténelem
A legenda szerint a XIII. század végén Marco Polo hozta Európába a kínai konyhákban akkor már több mint 2000 éve ismert tésztát.
Itália kék ege alatt persze más monda járja. Igaz, ami igaz, a nagy utazó idejében már az olaszok tányérjain is makaróni gőzölgött, tehát feltételezhető, hogy a tésztát egyszerre több helyen fedezték fel. Különbség csupán annyi volt, hogy a tészta alapanyagát Európában búzából, a távol-keleten rizsből vagy szójából készítették.
A hazai tésztafogyasztás is komoly múltra tekint vissza. A magas tápanyagtartalom mellett jó ideig a száraztészta-készítés volt a tojás legjobb konzerválási módszere is. A házilag gyúrt és vágott/reszelt tésztát szellős helyen szárították meg, majd vászonzacskókba tették. Hűvös kamrában akár egy évig is elállt.

Ha megfőztük, meg is ettük

A tesztbe válogatott tésztákat forró vízbe tettük, kevergetve főztük meg, sót nem tettünk a vízbe, végül hideg vízzel öblítettük le. A tésztákkal szembeni elvárást így fogalmazza meg a Magyar Élelmiszerkönyv:
"A tészta állományának főzés közben végig rugalmasnak és simának kell maradnia, alakját meg kell tartania, nem szabad repedeznie, nem hasadhat fel, nem aprózódhat fel. Belsejében nem keletkezhet teljesen átfővetlen rész, nem lehet nyálkás, nem ragadhat össze."
Nos, a mi tésztáink zöme pompásan megfőtt, és persze olyanok is akadtak, amelyek alaposan leragadtak a főzőedény aljára.
Ami a spagettiket illeti, figyelemreméltó eredmény, hogy a csoportban három márka - Profi, Barilla, Colavita - kiváló minősítést kapott a pontok összegzése után, de nem kevésbé figyelemreméltó tény az sem, hogy a legjobban szerepelt Profi spagetti 169 forintba kerül, míg a mögötte szorosan álló, csupán egytized ponttal gyengébb eredményt elért Barilla ára 275 Ft.
Ezzel szemben a gusztusos és finom masnik versenyében magasan a Barilla nyert, a Spar terméke jó minősítést kapott, a Gyermely masni pedig csupán közepes lett.

2008. február 14-től már kapható az újságárusoknál a Kosár – a fogyasztók magazinja reklámmentes fogyasztói magazin legújabb száma!

A Kosár Magazin februári számának tartalmából:
  • Valami van, de nem az igazi – 20 dzsemből csak 4 lett kiváló
  • Szabadon választhatunk, csak nincs miből? Változik a villanyszámla
  • Hol a legolcsóbb? 13 tartós élelmiszer – 13 beszerzési forrás
  • Sima ügy? Elektromos borotvák tesztje
Kosár – a fogyasztók magazinja
FÜGGETLEN, MEGBÍZHATÓ, HASZNOS és ÉRDEKES
Kiadja az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület
www.kosarmagazin.hu
kosar@ofe.hu
Tel: 392-5285
Tel/fax: 392-5287
Ezt is szeretjük