A legfinomabb borok a karácsonyi menühöz

Ne csak az étel legyen különleges karácsonykor: add meg a módját az ünneplésnek, és válassz igazán jó borokat a menühöz.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Egy jól megválasztott bor nemcsak a megfelelő hangulatot képes megalapozni, de az ételek ízét is különlegessé teszi - akár a főzés során használja az ember, akár az étel mellé fogyasztja.

Ez utóbbi esetben karácsonykor érdemes magasra tenni a mércét, és nem megelégedni a megfizethetőbb, ám ízében és karakterében valamivel gyengébb termékekkel. Ha ünnep, az legyen valóban ünnep, amihez csakis kiváló bor dukál!

Egy kis borillemtan

Mielőtt beszereznéd az általunk ajánlott borokat, érdemes végiggondolnod a karácsonyi menüt, és az alapján választanod.

A Szenteste egyik hagyományos fogásához, a halászléhez a hal enyhén édeskés ízéből kifolyólag például olaszrizling, szürkebarát vagy kadarka illik. A rántott halnak méltó kiegészítője egy tartalmas fehérbor vagy egy savasabb vörös lehet.
Ha a karácsonyi asztalra pulyka kerül, akkor ahhoz elsősorban könnyedebb vörösborokat válassz, például kékoportót vagy pinot noirt, de ha a testesebbeket kedveled, akkor jó választás egy finom cabernet sauvignon is.
A töltött káposzta szintén kedvelt része az ünnepi menünek, társát pedig a fűszeresebb borok között találhatod meg. Desszertként pedig a bejglik mellé Irsai Olivért vagy egy különleges aszút kínálj.

Segítünk!
Ha a karácsonyi menü olyan ételt is tartalmaz, amelyet nem említettünk, akkor kattints ide! Karácsonyi borajánlónkban további ételeket és borokat találhatsz!

Az alábbi pincészetek borai között szinte mindegyiket megtalálod, ráadásul ezeket bátran felszolgálhatod, a vendégeid nem csalódnak majd.


Egy meghatározó villányi: Tiffán Ede és Zsolt Pincészete

A Tiffán-pincészet a villányi borvidék megújulásának éllovasa. Meghatározó szerepe volt a vastag cabernet alapú vörösborok máig tartó országos népszerűségének megalapozásában. Napjainkban is Villány egyik legnagyobb presztízsű birtoka, és a terroir alapú borászkodás első számú képviselője a borvidéken. Egy családi borászat, amelynek volt ereje és mértéktartása, hogy elkerülje a túlnövekedést. Ikonboraik a Carisimae, a Grand Selection, és ide sorolhatók a pinot noirok.

Amit érdemes megkóstolni

  • Villányi Régimódi Cuvée - portugieser-kadarka - 2006
  • Villányi Cabernet franc és Cabernet sauvignon - 2004
  • Villányi pinot noir - 2004
  • Cuvée Carissimae - Kopár-dűlő - 2004
  • Cuvée Carissimae - Kopár-dűlő - 2003
Kedvencünk: a Villányi pinot noirt elsősorban azoknak ajánljuk, akik kedvelik a nehezebb, testesebb borokat. Fűszeres, kellemes ital némi szilvával és cseresznyével.

A Balaton egyik gyöngyszeme: Hollóvár Pincészet

Az elmúlt esztendők legnagyobb meglepetése a Hollóvár. A Budapestről Somlóra költöző Takács Lajos a hegy felső fekvéseiből egyedülálló mineralitású, különlegesen tömör szerkezetű borokkal lép a piacra évről évre. Bár egy-egy tételből csak kis mennyiségekkel rendelkezik, sokan a legnagyobb fehér, hazai száraz boroknak tekintik a Takács Lajos által készített nedűket.

Amit érdemes megkóstolni

  • Somlai Juhfark, szűretlen - 2006
  • Somlói Furmint, szűretlen - 2006
  • Somlai Hárslevelű - 2006
  • Sauvignon Blanc, szűretlen - 2006
Kedvencünk: a Somlai Juhfark édeskés, ugyanakkor rendkívül gyümölcsös bor, egzotikus ízeket idéző aromával. Szűretlenségének köszönhetően egészen sűrű ital.

Egy fontos birtok Eger környékéről: Thummerer Pince

Kezdetben volt a Thummerer Pince. Akár így is kezdhetnénk Eger újkori történetének leírását. És valóban: amíg Thummerer Vilmos és Katalin pinor noirokig. Nem véletlenül, a Thummerer Pince ma is Eger egyik pincelakásból induló története az ország egyik leggazdagabb családi birtokáig vezetett, számos referenciabort készítettek el, a ropogó savú fehér tételektől a Bikavéren keresztül a Vili Papa cuvée-kig és Tekenőháti legfontosabb birtoka.

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. A legújabb epizódban arról dilemmázunk, hogy miért ülünk fel a legfrissebb trendekre, miért követjük megszállottan a divatirányzatokat, valamint a fogyasztás és a reklámvilág pszichológiájának is a mélyére ástunk. Pintér Ada beszélget Márton Szabolccsal az Indamedia csoport ügyfélélmény igazgatójával, és Kazár Zalán Kristóffal a Femina újságírójával.

Promóció

Amit érdemes megkóstolni

  • Egri Olaszrizling - 2007
  • Egri Kékfrankos-Merlot rozé - 2007
  • Egri Cabernet sauvignon - 2005
  • Egri Blauburger - 2005
  • Vili Papa Cuvée - 2003
  • Tekenőháti Merlot - 2003
Kedvencünk: a 2005-ös Thummerer Cabernet Sauvignon kiváló kísérője lehet a karácsonyi menünek. Tartalmas bor sötét rubinszínnel. Illatában némi málna fedezhető fel, ízében pedig a fűszeres, kissé szedres aromák. A nehezebb borok kedvelőinek ajánlott.
A cikk az Étterem- és borkalauz 2008 alapján készült.

Az egyedülálló kalauz nemzetközi koordináta-
rendszerben helyezi el a hazai éttermeket, professzionális alapon értékeli és ellenőrzi a gasztronómiai teljesítményeket. Hiteles kalauzként olyan iránytű, amely a minőség irányába mutat. Lehetővé tesz egy egészséges versenyt, orientálja a látogatót, és egyben visszajelzés az éttermeknek is. A hiánypótló kötet a több mint 150 tesztelt étterem értékelésén kívül közel 1400 étterem, vendéglő és kastélyszálló címét és elérhetőségét, illetve a hazai borok és szőlőtermesztő birtokok minősítését tartalmazza térképekkel. Ezen kívül megtudható belőle, hogy melyik a 12 legjobb magyar étterem, hol található a legjobb hagyományos magyar konyha, hol a legjobb a szerviz, és melyek a legjobb hoteléttermek.

Kiadja az Alexandra Kiadó.
Ára 2999 forint.
A könyvet itt rendelheted meg. »
Ezt is szeretjük