A hónap 3 legjobb bora

A tavasz kétségkívül megérkezett, hamarosan pedig az esték is melegebbek lesznek. Válasszatok egyet a következő borok közül, és fogyasszátok őket a szabadban!

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ha nemcsak érezni, de ízlelni is szeretnétek a természetet, elő a hátizsákokkal! A szendvicsek mellett ne feledkezzetek meg egy üveg zamatos borról sem, na meg két formás pohárról.

Tavasszal ugyanis nincs annál jobb, mint a szőlő legjavát a finoman lengedező szellő ölelésében, a természet lágy ölén ízlelni. A következő borok közül bátran választhattok - akkor is, ha végül mégis otthon maradnátok.

Csopaki Szürkebarát 2007

Tamás Pince Csopak

Összetéveszthetetlen szürkebarát. A héjon áztatásnak köszönhetően a szép hagymahéjszín szinte egyedülálló a fehérborok világában. Mineralitás és lekerekített savak jellemzik, valamint az a békebeli nyugalom és hitelesség árad belőle, mely a Tamás Pince borait általában jellemzi. Finom, elegáns zamatú, karakteres, hosszú utóízzel rendelkező, harmonikus bor. Illata mély, melegséget üzen.

Mediterrán ételekkel jól párosítható, fogyasztását 12-14°C-on ajánljuk.

A pincészet

A Tamás Pince 2 hektár szőlőterülettel rendelkezik Csopakon, mely a világ legkiválóbb szőlőtermő területei közé tartozik. A két vincellér, Tamás Jenő és fia, Ervin elveti a legtöbb mai modern ökológiai segédanyag használatát, sokkal inkább tapasztalataikra hagyatkoznak. Következetesen igyekeznek fenntartani a természetes egyensúlyt bio-művelésmóddal, ennek eredményeképpen boraik nem követik az internacionálisan gerjesztett borstílusokat sem. Boraik kizárólag fahordóban erjednek, és ott is érlelődnek.

Badacsonyi Cabernet Sauvignon barrique 2005

Istvándy Pincészet

22 mustfokkal szüretelt, kiváló minőségű cabernet sauvignon a Bács-hegyről. A termőterület déli fekvésű és löszös, pannon homokos talajú, ahol a pincészet ernyős művelési formát alakított ki - ez hosszúszálas metszést jelent, a szőlő ernyőformát kap.
A száraz vörösbor illatában a kakaó mellett kávét, aszalt meggyet és vörös áfonyát fedezhetsz fel, mely enyhe gyógynövényes aromával egészül ki. Intenzív ízű bor, lágy, simogató tanninnal, nem tolakodó, szép fahasználattal. A bor már most jól fogyasztható, ereje teljében van, és legalább öt éves potenciállal bír. Fajtajelleges, harmonikus bor, melyben a termőterület sajátosságai is felfedezhetőek.

Fogyasztását félkemény vagy kemény sajtokhoz, disznósültekhez, illetve magyaros-paprikás fűszerezésű borjúételekhez ajánljuk, de elbírja a gyümölcsmártásos szarvashúst is.

A pincészet

Az Istvándy család több évtizede foglalkozik szőlőtermesztéssel és borkészítéssel. Jelenleg 40 hektár területen gazdálkodnak a Tóti-hegy és a Csobánc déli lejtőin. A borászati teendőket immár az új generáció képviselőjeként Istvándy Gergely látja el: újabb évjáratú boraik már az ő keze munkáját dicsérik.

Rozi - Szekszárdi Kékfrankos Rosé 2007

Bodri Pincészet

A virágos címkecsalád legkedveltebb tagja. Tipikus rozés, málnaillatú, íze üdítő a hozzáadott kevés széndioxid csípőssége miatt. Telt aromák és jól ihatóság jellemzi ezt a félszáraz bort. Illatában eperlekvár fedezhető fel, színe szép pirospozsgás. Íze harmonizál az illatával, epres-lekváros, kevésbé savas, behízelgő, édeskés, üdítő jellegű. Utóízében határozott keserűmandula tűnik elő. Önmagában is jól fogyasztható, nőies, könnyű tavaszi-nyári bor.

A könnyebb, kevésbé fűszeres ételek, leginkább csirke, pulyka kísérőjének ajánljuk, de enyhén csípős kínai előételekkel is párosítható. Gyümölcslevesekhez és gyümölcssalátákhoz, valamint gyümölcsös desszertekhez kifejezetten illik.

A pincészet

A Bodri Pincészet Szekszárdon már öt generáció óta foglalkozik szőlőtermeléssel és borkészítéssel. Jelenleg 25 hektár termő szőlőterülettel rendelkeznek: a Faluhely-dűlőben található 11 hektár, a szomszédos Gurovica-dűlőben szintén 11, emellett a Csötönyi-völgyben, a Gesztenyésben és az Iván-völgyben is vannak kisebb területek.

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. A legújabb epizódban arról dilemmázunk, hogy miért ülünk fel a legfrissebb trendekre, miért követjük megszállottan a divatirányzatokat, valamint a fogyasztás és a reklámvilág pszichológiájának is a mélyére ástunk. Pintér Ada beszélget Márton Szabolccsal az Indamedia csoport ügyfélélmény igazgatójával, és Kazár Zalán Kristóffal a Femina újságírójával.

Promóció

Alapkoncepciójuk egyszerű: kiváló szőlőből kiváló bort készíteni - ennek jegyében fontos szempont a terméskorlátozás.

Cikkünk a Magyar Borok Évkönyve 2009 című könyv alapján készült.

A Magyar Borok Évkönyve sorozat hét évvel ezelőtt indult útjára, és azóta minden év novemberében megjelentetik.
Árvay János neves borász szerint ahhoz, hogy koncentrált, szép legyen a bor, hét fürtöt kell hagyni a tőkén. Bizonyára igaz ez a könyvre is, mostanra ugyanis kiforrt igazi arca, idénre vált igazán ideálissá a képi és a szakmai tartalom egyensúlya. Nagy erénye, hogy érthetően mondja el, mi található a palackban, és frappáns leírásokkal mutatja be a borokat. Nagy szerepe van ebben a Komlósi Amina főszerkesztő által vezetett lelkes csapatnak, akik megkóstolták a borok jó részét, és pontozás nélkül minősítették azokat.

Kiadja a Bond Age Kft.
Ára 6900 forint.
Ezt is szeretjük