Különleges jégkrémek dohosan és olvadtan
Nem mindegyik jégkrém finom, ami annak tűnik! Még a legkülönlegesebbek között is akad, ami egyszerűen pénzkidobás...

Nyereményjáték

Nyerj egyéves előfizetést a népszerű BBC History történelmi magazinra! (x)

Nyerj páros belépőt a novemberi Femina Klubra, ahol megtanítunk nemet mondani!

Nyerj Adrienne Feller kozmetikumokat Hollóházi Porcelán fülbevalóval! (x)

összesen 3 db játék
Ez is érdekelhet

Kiegyensúlyozott otthonod lehet egyetlen kiegészítőtől - A titok a színben és mintában van (x)

16 ezer magnókazettát gyűjtöttek, és valami elképesztőt csinálnak belőle – Ettől leesik az állad! (x)

Tökéletesen hullámos hajad lesz 15 perc alatt, ha így göndöríted be (x)

Kocsis Korinna szupermodell elárulta mindig gyönyörű barna bőrének titkát (x)

Többé nem kell tisztogatni a csempék közti hézagot, sem más fugát (x)

beauty and style

Ilyen csizmafazonokkal viseld idén a bokavillantó farmert »

3 frufrufazon vágás nélkül: próbáld ki mindet, mielőtt fodrászhoz mész! »

Hullahoppozd magad karcsúra: centikben is érezni fogod a hatását »

retikül.hu
Top lájkolt cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

Évről évre korábban köszönt ránk a nyár, nem csoda hát, ha a fagylalt- és jégkrémgyártók egyre rafináltabb ízekkel támadnak. Ezúttal a süteményeket idéző, valamint a különleges finomságokkal gazdagított hűsítő édességek nyomába eredtünk.

Egyre hosszabb lesz a szezon

A jégkrém szezonális termék, májustól augusztusig bonyolódik az évi forgalom több mint 80%-a.

A gyártók ugyan megpróbálnak húsvét és karácsony táján is kedvet csinálni a jégkrémevéshez, de eddig mérsékelt sikert értek el. A hazai fogyasztók ugyanis rajonganak a jeges édességért, de tartanak tőle, hogy a jégkrémtől megfáznak, így elsősorban melegben fogyasztják. Bár még mindig a hagyományos ízekből - csoki, eper, vanília - fogy a legtöbb, egyre inkább a sarkukban járnak az újonnan kifundált típusok. Ilyen újítás például az Algida által piacra dobott Carte d'Or-sorozat, amely a közkedvelt hazai cukrászsüteményekre emlékeztető ízekben készült.

Hogyan készítik a jégkrémet?

A tejtermékeket, a növényi zsiradékot, a gyümölcskészítményeket, aromákat, stabilizátorokat először laboratóriumi vizsgálatnak vetik alá. Ezután a kimérőbe, majd a mixkonyhába kerülnek, ahol fémkondérban keverik, főzik, majd lehűtik őket. A pasztőrözés után pár órát érlelik, hogy a stabilizátor kifejthesse hatását, ettől lesz egynemű és krémes a massza állaga. A 10°C alá hűtött massza ezután a habosítóba kerül, ahol nagy nyomással levegőt kevernek bele. Ha megfelelően fel van habosítva, -18°C-on sem válik kőkeménnyé a jégkrém.

Nem minden, de fontos a csomagolás

A tesztbe válogatott jégkrémek külső vizsgálatakor a tesztelők találtak olyan dobozokat - Cafe Morani -, amelyek tartalma vissza volt fagyasztva, első pillantásra is látszott, hogy a jégkrém kiolvadt legalább már egyszer. Találtak olyan jégkrémeket - Ben&Jerry, Häagen Dazs -, amelyeken egyetlen magyar szó sem volt, a szöveg csak angolul és németül állt a dobozokon.

Csomagolásban egyértelműen a Carte d'Or volt a mezőny legjobbja, a védőzárral ellátott dobozok teteje könnyen nyitható, alatta fólia védi a terméket. A La Cremeria dobozát felnyitva viszont azt látták, hogy a tetőre ragadt a jégkrém egy része, a León pedig nem volt biztonságos nyitó. Úgy tűnik, a gyártók zöme nem tartja fontosnak sem a dobozokat megvédő dézsmazárat, sem a védőfóliát a jégkrémen.
Még mindig a dobozoknál maradva, feltűnt, milyen eltérően kezelik a gyártók azokat az anyagokat, amelyekből termékük áll. A gyártók azokat a fontos információkat, mint például, hogy milyen tartósító, állományjavító, színező vagy ízesítő anyagokat használnak, olykor szemérmesen elhallgatják. Mások felsorolják őket becsületesen, megint mások, a javát E-számmal jelölik, néhányat viszont körbeírnak.

Jégbe fagyott sütik és torták

A gyártó ajánlása szerint a Gerbeaud főcukrásza az eredeti Eszterházy-torta receptje alapján formázta meg a lágy vanília és dió Eszterházy jégkrémet, amelynek ízvilágát karamellizált diódarabok, illetve valódi konyak teszi igazán teljessé. Valóban sütiízű, kellemes jégkrém lett a végeredmény.
A sort a tradicionális Rákóczi-túrós receptje alapján kialakított, fahéjjal bevont cukordarabkákkal és ínycsiklandó sárgabarackszósszal készült jégkrémmel folytatták. Utóbbival nem volt megelégedve a szigorú zsűri, a jégkrém ropogott, és egyáltalán nem volt túróízű. Természetesen a süteménykirálynő zserbószelet sem úszhatta meg a jégkrémesítést, receptje alapján diós-fahéjas tejes jégkrém készült sárgabarack- és csokoládészósszal, diódarabkákkal. Azt ugyan nem értették a tesztelők, hogy hogyan kerül a csizma az asztalra, nevezetesen a fahéj a zserbóba? De nem vitatkoztak, miután megtudták, a receptet a Gerbeaud főcukrásza az eredeti süteményrecept alapján kreálta. Annál nagyobb baj, hogy a benne lévő dió avas ízű volt.

A közkedvelt tiramisuval a Cafe Morani próbálkozott, csekély sikerrel. A kakaó szálas, nyelős volt, ráadásul élesztőíz rontotta tovább az amúgy sem nagy élményt. Nem sikerült jobban az amúgy izgalmas választásnak hitt tojáslikőrös vanília - Cafe Morani - sem, mert a valóságban az elegáns név grízes, erősen aromás terméket takart.

Rafinált megoldások

Az igényes jégkrémek ízét a bennük lévő élelmiszerek határozzák meg. A zsűri megkóstolta a TWIX csokis, karamellás, tejes, kekszes jégrémváltozatát, és nem volt okuk panaszra. Sőt, kiválónak ítélték. Remek volt a Häagen Dazs belga csokoládé jégkrémje is, tényleg a sötét színű belga csokik ízét idézte, csokoládé-tejkaramellával megfejelve. A Ben&Jerry Féleszem néven forgalmazott készítménye első kóstolásra nem árult el mindent magáról, nem csoda, hiszen csokifagylaltból és vaníliából áll, ráadásul, nevéhez híven, karamellás brownie-val - süteménnyel - és csokichipsszel van megbolondítva.

Persze nem minden papsajt. A kóstoláson sem. A La Cremeria diós-juharszirupos jégkrémjében a dió puha és avas volt, a Carte d'Or Milkája pedig grízesnek és szétváló állagúnak bizonyult.

Gyengék, de legalább cukormentesek

Számtalanszor hallani súlygondokkal küzdő emberektől: light jégkrémet veszek, mert abban nincs kalória, úgyhogy a tikkasztó nyárban bátran lehet falni. Nos, ami a Norbi diabetikus erdei gyümölcs jégkrémet illeti, a doboz rossz, széteső ízű, óriási jégdarabokban gazdag terméket rejtett. Szintén Ledo, vagyis Norbi-termék volt a csokivanília, ami semlegesnek és ízetlennek bizonyult. A Carte d'Or Madártej lightja pedig fura mellékíze miatt nem nyerte el a bírálók tetszését. Úgy tűnik, a fogyókúrázók jobban teszik, ha igazi jégrémekre voksolnak, és a mennyiséggel bánnak csínján. A cukorbetegségben szenvedők pedig akkor járnak jól, ha más gyártók portékáit próbálják ki.
2008. július 10-től már kapható az újságárusoknál a
Kosár – a fogyasztók magazinja
reklámmentes fogyasztói magazin legújabb száma!

A Kosár magazin júliusi számának tartalmából:
  • Hol igyunk sört? - Beergiumban is jártunk
  • Egy szál sem maradhat! - Borotvák, krémek, gyanták
  • Parázs vita – kerti grillsütők tesztje
  • Befektetés rövidtávon – kombinált pénzügyi termékek
  • Hogy marad fehér a ruha?
Kosár – a fogyasztók magazinja
Független, megbízható, hasznos és érdekes
Kiadja az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület
www.kosarmagazin.hu
kosar@ofe.hu
Tel: 392-5285
Tel/fax: 392-5287

OLVASD EL EZT IS!

sc
  • kultúra
  • szórakozás

A 6 legjobb társasjáték

sonki
  • budapest
  • vásárlás

3 imádnivaló bolt

Blog.hu ajánló