Rákot okoz a szalámi!

A vértől a nitritig

Tisztában vagy vele, mit teszel minden este a családi asztalra? Ha nem, ideje megtudnod, mit tartalmaznak a legkedveltebb élelmiszerek!

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A hús napjainkban is a korszerű, kiegyensúlyozott étrend része, vagyis táplálkozás-élettani szempontból az egyik legfontosabb alapanyag. De vajon minden esetben színtiszta hús az, amit a kosaradba teszel?

Milyen adalékanyagokkal találkozni az élelmiszerekben, és melyek azok, amelyek megengedettek? Utánajártunk.

Húsra márpedig szükség van

A hús értékes anyagai közül elsőként az esszenciális aminosavakat is tartalmazó fehérjét kell megemlíteni, amit a szervezet nem képes előállítani, ezért a táplálkozással kell biztosítani. Fontos továbbá a hús energia- és zsírtartalma - ami az állat fajtájától, korától, nemétől, tápláltsági állapotától, takarmányozásától és a húsrészektől függően változó -, valamint az, hogy A-vitamin, macin, B1-, B2- és B12-vitamin is található benne. A vörös húsok esetében a vastartalom jelentős, de foszfor, nátrium, kálium és magnézium is van bennük.

Adalékanyagok: jogszabály rendelkezik róluk

Az adalékanyagokat az élelmiszerek előállítása során adják a termékhez, felhasználásukat pedig szigorú jogi előírások szabályozzák.
Az adalékanyagok a termék tápanyag-összetételét, ízét, aromáját, illatát, színét és tartósságát befolyásolják. A legegyszerűbb adalékanyag a konyhasó - ízesít és tartósít -, de vannak a termékekben fűszerek, fehérjekészítmények, búzarostok, természetes antioxidánsok, emulgeátorok, ízfokozók, stabilizátorok, sűrítőanyagok és színezékek is.

A fűszerek használatának célja az ízkialakítás, de az egyes illóolaj-tartalmú növényeknek csíraölő hatása is lehet. A húsiparban használt fűszerek az ember egészségi állapotára kevésbé gyakorolnak hatást, de tény, hogy a bors, a paprika, a mustár és a gyömbér serkentik az emésztőenzimek elválasztását, ezáltal ízfokozó hatásúak.

Jó, ha tudod!
A felhasznált konyhasó következtében a húskészítmények nátriumtartalma jelentős lehet, így a nátriumszegénységet igénylő étrendekben - szív- és érrendszeri megbetegedések, magas vérnyomás esetén - fogyasztásukat korlátozni kell.

A vértől az allergénekig: fehérjék, antioxidánsok, emulgeálók

A húsipar állati és növényi eredetű fehérjekészítményeket is használ a húsfehérje kiegészítéseként az állomány javítása céljából. Mivel a húsipari termékek így tehéntejfehérjét, bőrkét, vért és szójafehérjét tartalmaznak, rejtett formában allergén tulajdonságú anyagokat is találni bennük, amelyek potenciális veszélyforrást jelentenek a tejfehérje- és szójaallergiás fogyasztók számára.

A húsiparban használt antioxidánsok közül - amelyek gátolják a romlási folyamatokat - az aszkorbinsav, más néven C-vitamin -, a tokoferol - E-vitamin -, a laktátok, illetve a citromsav emelhető ki. Az emulgeáló sók javítják a víz- és zsírkötést a termékekben, így javítják a kész élelmiszerek állagát.

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. A legújabb epizódban a cancel culture, azaz az eltörléskultúra került terítékre. Mikor született meg, és mit jelent a cancel culture kifejezés? Miért veszélyes jelenség? Kik azok a híres személyek, akik érintettek? Honnan tudjuk, hogy valósak-e az ellenük felhozott vádak? Hogyan befolyásolja az eltörléskultúra a stand up comedy műfaját?

Promóció

A stabilizáló és sűrítőanyagok szerepe is ez - ebbe a csoportba tartoznak a keményítők, az algakivonat, az agar, a karragén, a szentjánoskenyérmag-liszt, a guar és a xantán.

Tumorra hajlamosítanak?
Az olyan húsipari termékek tartósságát és jellegzetes színét, mint például a szalámik, a sonkák és a májasok, a nitrit vagy nitrites só - pác-só - felhasználásával fokozzák. Jó tudni azonban, hogy az így készült termékek gyakran, nagy mennyiségben fogyasztva hozzájárulhatnak a tumoros megbetegedések kialakulásához. Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy a nitrit gátolja a legjobban a halálos kimenetelű ételmérgezést okozó Clostridium botulinum baktérium kifejlődését.
2009. január 8-tól kapható az újságárusoknál a Kosár – a fogyasztók magazinja reklámmentes fogyasztói magazin legújabb száma!
Ha nincs kitéve, kérd az újságárustól!

A tartalomból:
  • Hogyan lesz 152 900 helyett 114 675 forint a nyugdíj? - Egy helyzet, amelyben mindenki mossa kezeit
  • Az őssejtkapszula színe és fonákja
  • Egy teszt, sok meglepetés - gőzölős vasalók vizsgáztak
  • Étterem-mustra - hol terem a jó étterem?
Kosár – a fogyasztók magazinja
Független, megbízható, hasznos és érdekes
Kiadja az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület
www.kosarmagazin.hu
kosar@ofe.hu
Tel: 392-5285
Tel/fax: 392-5287
Ezt is szeretjük