6 dolog, amit biztosan nem tudtál a borokról

Kedveled a finom borokat? Akkor itt az ideje egy kicsit közelebb kerülnöd a hegy levéhez. Ezúttal a borok legféltettebb titkairól rántjuk le a leplet!

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Azt bizonyára még a legkevésbé hozzáértő borkedvelők is sejtik, hogy mi a különbség a fehér- és a vörösbor között, és, hogy napi egy pohár vörösbor kifejezetten egészséges.

Azt viszont talán már jóval kevesebben tudják, hogy pontosan milyen hatással is van a szervezetre a bor.

Sőt, sokan azzal sincsenek tisztában, hogy melyik fajta melyik ételhez ajánlott, vagy egyáltalán léteznek-e szigorú szabályok az étellel történő párosítás kapcsán.
Ha borpárti vagy, és a kóstolgatás mellett szívesen elmerülnél egy kicsit jobban a borok világában, akkor itt az alkalom. Összegyűjtöttünk ugyanis néhány érdekes tényt, amelyekről eddig talán még sosem hallottál!

A vörösbor nem csak vörös húsok mellé fogyasztható!

Még a kevésbé hozzáértő borkedvelők is tudják, hogy a vörösbor inkább vörös húsokhoz ajánlott, míg a fehérbor a fehér húsokhoz. A dologban van némi igazság, jó tudni azonban, hogy a borfogyasztásra korántsem vonatkoznak ilyen szigorú szabályok, illetve ezek a szabályok az utóbbi időben lazultak. Sőt, nem is minden esetben kell borral párosítani az ételt! De ne szaladjunk annyira előre.
Kezdjük ott, hogy nem feltétlenül a szín számít a borválasztásnál, sokkal inkább a bor testessége. Egy könnyed vörösbor éppen olyan jól társítható egy könnyebb, vörös húst tartalmazó ételhez, mint ahogy egy testesebb fehér tökéletesen kiegészíthet egy nehezebb fogást. A hangsúly pedig a kiegészítésen van: a szakértők szerint ugyanis elsősorban akkor érdemes igazán bort fogyasztani az ételhez, ha azok frigye finomabb, mint az étel és a bor külön-külön.

Jó, ha tudod!
Bár szigorú szabályok nem léteznek, érdemes a hozzáértők tanácsait megfogadni a borfogyasztással kapcsolatban. Míg a vörös- és fehérborok például szabadon társíthatók, addig a desszertborokkal már nem ez a helyzet. Ezeket ugyanis nem az ételek kísérőjeként tanácsos fogyasztani, hanem azok kereteként: a szárazabb fajtákat aperitifként, az édesebbeket desszertek, sajtok kísérőjeként, vagy önmagukban az étkezés végén.

Az olcsó bor is lehet kiváló minőségű

Tévhit, hogy csak akkor találhatsz rá a jó borokra, ha a drágább árkategóriás fajták között válogatsz. Ahogy az ár máshol sem garantálja a minőséget, úgy a bort sem a rajta lógó árcédula határozza meg - az ízlésbeli különbségekről már nem is beszélve.
Ha jó bort keresel, ne az árakat nézd: sokkal inkább tanácsos az adott pincészetnek utánanézni. Ha az adott borász öreg rókának számít a borok világában, vagy borainak minőségét különböző díjakkal is elismerték már, az sokkal többet jelent. Ám erre sem szabad minden esetben alapozni, hiszen fiatal, a szakma által még nem ismert borászok kezei között is születhet kiváló nedű.
Ha jó bort keresel, éppen ezért érdemes borszaküzletben vásárolnod.

Ezeken a helyeken az eladók általában maguk is hozzáértő borkedvelők, akik még a legfiatalabb pincészetek kínálatát is úgy ismerik, mint a tenyerüket. Segítségükkel könnyen olyan csodákra lelhetsz, amelyekre magadtól talán nem találnál rá.

Jó, ha tudod!
Tévhit, hogy a szupermarketekben és a nagy bevásárlóközpontokban olcsóbban szerezhetők be a borok, mint a szaküzletekben, arra azonban alkalmasak, hogy elvesszen a kínálatukban a kevésbé céltudatos vásárló.

A vörös mellett a fehér is egészséges

Mint ahogy azt említettük, a vörösbor jótékony hatása még azok körében is közismert, akik nem a borok legnagyobb rajongói. Többnyire ismert tény, hogy a vörösbor jótékony hatással van a vérképzésre, csökkenti a szívinfarktus, a vérrögképződés és a csontritkulás kialakulásának kockázatát, kedvezően hat az érfalakra, és az öregedésért felelős szabadgyökök számát is csökkenti.

Ám az már kevésbé köztudott, hogy a fehérbor is szinte ugyanilyen jótékony. Naponta egy pohár fehérbort elfogyasztva csökkenthető a reumatikus panaszok jelentkezésének és a csontritkulás kialakulásának kockázata.

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. A legújabb epizódban arról dilemmázunk, hogy miért ülünk fel a legfrissebb trendekre, miért követjük megszállottan a divatirányzatokat, valamint a fogyasztás és a reklámvilág pszichológiájának is a mélyére ástunk. Pintér Ada beszélget Márton Szabolccsal az Indamedia csoport ügyfélélmény igazgatójával, és Kazár Zalán Kristóffal a Femina újságírójával.

Promóció

Többek között koffeinsav-tartalmának köszönhetően pedig gyulladásgátló hatással bír, és hatékony a szabadgyökökkel szemben is.

Plusz 3 érdekesség
  • A Tokaji Aszú jellegzetes ízének titka a bothrytis cinerea baktérium, amely tulajdonképpen megfertőzi a szőlőt. Az elaszúsodott szőlőszemeket aztán egyenként, kézzel szüretelik.
  • Sajtot alacsonyabb alkoholtartalmú borokkal érdemes fogyasztani. Az aromás sajtok a nehezebb vörösborokkal, a kevésbé aromásak a könnyed fehérekkel és vörösekkel alkotnak ideális párost.
  • A tannin nem más, mint a csersav. Minél fanyarabb, keményebb tanninú egy bor, annál szárazabb érzést kelt a szájban.
Ezt is szeretjük