Nagy dzsemteszt
Mellékízzel és híg zselével
A dzsemeknek elméletileg legalább 35%-ban kell gyümölcsöt tartalmazniuk, ám a gyakorlat egészen mást mutat.

Nyereményjáték

Nyerj páros belépőt egy felejthetetlen talk show-ra az ország Janka nénijével! (x)

Nyerj kényeztető, masszázs-wellness élménycsomagot 2 fő részére, Bükfürdőre! (x)

Nyerj prémium öregedésgátló arcszérumot, és búcsúzz el a ráncoktól! (x)

összesen 7 db játék
Ez is érdekelhet

Ilyen, amikor a klasszikus balett breaktánccal keveredik: ezt neked is látnod kell (x)

Tökéletesen tiszta lesz az otthonod, és alig kell érte tenned: csak 3 dolog kell hozzá (x)

Különleges ereje van az itteni gyógyvíznek: véletlenül fedezték fel helyiek a '60-as években (x)

Pataki Zita és férje különleges masszázzsal csillapítják a stresszt, naponta többször is (x)

Akciósan csaphatsz le a gyerek karácsonyi ajándékára, ha figyelsz néhány apróságra (x)

beauty and style

Egy nő a fejére műtette az Insta-filtert: mégsem lett sokkal szebb, mint volt »

Nőiesebbek, mint a farmer: 3 nadrágfazon, ha széles a csípőd, és vastag a combod »

Így marad sötét a fekete farmer: színmegőrzők és színmegújítók körképe »

retikül.hu
Top lájkolt cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

Rohanó világ ide, korszerű késztermékek oda, bizonyára te is változatlanul szereted az igazi gyümölcs ízeivel kényeztető dzsemeket. A pillanatot, amikor a vasárnapi reggelinél a vajjal vékonyan megkent kiflin, kalácson megérzed a kajszidarabokat rejtő házi dzsem ízét. De vajon milyenek a boltokban kapható fajták?

Cukorral és anélkül

Cukor nélkül elsősorban a szilvát, a szőlőt és a cseresznyét főzik, míg a többi gyümölcsöt a főzés során olyan arányban cukrozzák, amennyi a mag nélküli, nyers gyümölcs súlya.

A cukornak nemcsak az édesítésben, hanem a tartósításban is szerepe van, ezért nem helyettesíthető mesterséges édesítőszerrel. A kész házi lekvárt a főzés után lezárt befőttesüvegben "dunszt"-ba teszik, takarókba bugyolálják, abban hagyják lassan kihűlni. Ez tehát a lekvárfőzés módja. De miben különbözik ettől a dzsem? Különbözik-e egyáltalán? A dzsem és a lekvár között lényegi különbség van. A dzsem darabos, és a gyümölcs rostjait is tartalmazza, esetleg megpuhult gyümölcsszemek is maradnak benne. A lekvár összetevőit viszont alaposan elfőzik, így nem lehetnek benne gyümölcsdarabok.

A szabály az szabály

A Magyar Élelmiszerkönyv meghatározása szerint a dzsem nem más, mint cukor, pulp - gyümölcshús -, gyümölcspüré és víz megfelelően kocsonyás állományú keveréke. Kivétel a citrusdzsem, ami készülhet egész, csíkozott és szeletelt gyümölcsből is. A dzsemek esetében 1000 gramm késztermék gyümölcshús- és gyümölcspüré-tartalma nem lehet kevesebb, mint 350 gramm. A piros ribiszke, madárberkenye, homoktövis, fekete ribiszke, csipkebogyó és birsalma esetében ugyanez 250 gramm, gyömbérnél 150 gramm, kasualmánál 160 gramm, passiógyümölcsnél 60 gramm.
Extradzsem-felirat azokra az üvegekre kerülhet, amelyek tartalma a következő: cukor, sűrítetlen gyümölcspulp és víz megfelelően zselés állapotú keveréke. A csipkebogyó, a magnélküli málna, feketeszeder, fekete ribiszke, áfonya és piros ribiszke extradzsem készülhet az adott gyümölcsből álló sűrítetlen püréből is.

Mindent bele!

A tesztbe igyekeztünk minden olyan gyümölcsöt beválogatni, ami népszerű a fogyasztók körében. Így nem maradtunk meg a sárgabarack-szamóca-szilva hármasának körében, hiszen sokan a málnát szeretik, míg mások a meggyet favorizálják, megint mások az áfonyát kedvelik. A felsorolt gyümölcsfajtákból készült dzsemeket több élelmiszerláncból szereztük be. Összesen húsz mintát vizsgált meg a szakértőkből és laikusokból álló csapat - a vizsgálók most sem láthatták, hogy melyik gyártó üvegéből került a minta a tányérjukra.

Volt sűrű darabos, de akadtak híg zselés minták is

A vizsgálat a minták állagának megszemlélésével kezdődött. A dzsemekkel szemben támasztott alapkövetelménynek, nevezetesen, hogy sűrű, gyümölcsdarabokban gazdag legyen, kevés minta felelt meg. A sárgabarackok között volt olyan, amelyik annyira híg volt, hogy folyt, akadt, amelyik szétvált vízszerű cukros lére és dzsemre. Nem volt ez másként a szilváknál sem, a kifogás általános volt, túlságosan zselések, folyósak a minták. A sorban a szamócák következtek, majd a málnák, aztán a meggyek, végül, de egyáltalán nem utolsósorban az áfonyák. A dzsemek állagát illetően a bírálók véleménye nem változott, kevés olyan termék került a szemük elé, ami az elvárható jellegzetes, az adott gyümölcs színvilágának megfelelő, és kellőképpen darabos, sűrű lett volna.

Szagolgattuk, ízlelgettük

Ami a termékminták illatát illeti, a bírálati lapok tanúsága szerint gyakori vélemény volt a jellegtelen illat, előfordult nem egyszer, hogy az illat kevéssé volt jellemző az adott gyümölcsre, néhány esetben pedig enyhe mellékillat volt érezhető. Hasonló vélemények fogalmazódtak meg az ízeknél is: a szakértők savanyúnak, kellemetlennek és jellegtelennek minősítették a dzsemeket. Mindezek ismeretében nem csoda, ha arra a kérdésre, hogy mennyire harmonikus a kóstolt termék, kevés olyan válasz született, hogy a dzsem harmonikus, az adott gyümölcs ízvilágára jellemző, nem csupán cukros, esetleg egyenesen karamella ízű.

Az első 4 helyezett, meg a sereghajtó

A kapott pontok összegzése és súlyozása után a tesztbe válogatott termékek közül kiváló eredményt ért el a Bogica Prémium szamócadzsemje, a St. Dalfour Gyümölcsvarázs extra gyümölcstartalmat ígérő eperdzsemje, a Darbo Maraska Extra meggydzsemje és a Vitamor Áfonya extra dzsemje. Egyetlen termék került a még megfelelt kategóriába, nevezetesen a Bogica Delicious Sárgabarackdzsemje: folyós, ráadásul fura mellékízű volt. Utóbbi tény azért is figyelemreméltó, mert ugyanaz a gyártó jegyzi a sereghajtót, amelyik a kiváló eredményt elért szamócadzsemet is.

Zselésítő? Minek?
A zselésítőszerek csökkentik a főzési időt, és növelik a pektintartalmat. A gyümölcsök zselésedését a bennük található pektin okozza, amely olyan heteroszacharid, amely egyebek mellett a gyümölcsök sejtfalából állítható elő. Minél több pektin van a gyümölcsben, annál keményebb lesz a belőle készített dzsem. A pektintartalom függ az érettségi foktól is.
Magas pektintartalmú gyümölcsök: alma, fekete áfonya, vörös áfonya, ribiszke, birsalma, berkenye.
Közepes pektintartalmú gyümölcsök: sárgabarack, őszibarack, körte, szeder, málna, ringló szilva, szilva, egres, citrusfélék.
Alacsony pektintartalmú gyümölcsök: eper, cseresznye, kiwi, bodza, szőlő, rebarbara.

Olvashatatlan címkék, kissé borsos árak

Ami a termékek csomagolását illeti, lényegi eltérést nem mutattak a tartalmukhoz képest. Bizony akadtak olyan üvegek, amelyek felirata olvashatatlan volt, vagyis ezek alapján nem tudnak a fogyasztók tájékozódni. Vannak gyártók, akik azt a hibát követik el, hogy hosszan sorolják, mi mindent nem tartalmaz a termékük, pedig éppen az lenne a kötelességük, hogy azt adják meg pontosan, amiből készült az adott élelmiszer. Megtörtént, hogy a magyar felirat néhány szóra korlátozódott, ugyanakkor angol nyelven teljes összetevőlista szerepelt az üvegen.

Ami az árakat illeti, ebben az esetben egyáltalán nem igazolódott, hogy a drága jó is. Például a Zentis 659 forintért árusított sárgabarackja csupán közepes lett, a kiváló Bogica szamóca pedig csak 249 forintba került. Igaz, valamivel kisebb kiszerelésben.

2008. február 14-től már kapható az újságárusoknál a Kosár – a fogyasztók magazinja reklámmentes fogyasztói magazin legújabb száma!

A Kosár Magazin februári számának tartalmából:
  • Valami van, de nem az igazi – 20 dzsemből csak 4 lett kiváló
  • Szabadon választhatunk, csak nincs miből? Változik a villanyszámla
  • Hol a legolcsóbb? 13 tartós élelmiszer – 13 beszerzési forrás
  • Sima ügy? Elektromos borotvák tesztje
Kosár – a fogyasztók magazinja
FÜGGETLEN, MEGBÍZHATÓ, HASZNOS és ÉRDEKES
Kiadja az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület
www.kosarmagazin.hu
kosar@ofe.hu
Tel: 392-5285
Tel/fax: 392-5287
Blog.hu ajánló