120 éve nem volt ilyen meleg júniusban, mint most: meghosszabbították a hőségriadót

Müller Cecília országos tisztifőorvos péntek éjfélig meghosszabbította a hőségriadót.

melegrekord1
Húsvéti tojásvadászat
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Százhúsz éve nem mértek ilyen magas hőmérsékletet júniusban Magyarországon, mint csütörtökön. A legmelegebb Fülöpházán volt, ott 40 Celsius-fokot regisztráltak - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat a Facebook-oldalán.

Országos és fővárosi melegrekordok is megdőltek; ehhez fogható hőség négy éve nem volt, sőt az Országos Meteorológiai Szolgálat méréseinek kezdete, 1901 óta nem volt ilyen magas hőmérséklet júniusban, mint csütörtökön.

Megdőltek a melegrekordok

Országos átlagban 37 fok körülire melegedett fel a levegő, vagyis az ilyenkor szokásosnál körülbelül 10 fokkal volt melegebb. A fővárosban csaknem 3 fokkal megdőlt a napi melegrekord. Mostanáig Budapesten 2002-ben volt a legmelegebb június 24., akkor 35,2 fokot mértek Újpesten. Most, szintén Újpesten 38,1 fokot mértek, így ez az új fővárosi rekord.

melegrekord2
Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI

Az országos csúcs ezen a napon 38,4 fok volt, amelyet 2002-ben Békéscsabán rögzítettek. Most a Bács-Kiskun megyei Fülöpházán 40 fokig emelkedett a hőmérséklet. Ezzel a júniusban mért legmagasabb hőmérséklet rekordja is megdőlt, amely mostanáig az 1935-ben Szerepen (Hajdú-Bihar megyében) regisztrált 39,9 fok volt.

Mivel még marad a kánikula, Müller Cecília országos tisztifőorvos péntek éjfélig meghosszabbította a hőségriadót. Várhatóan pénteken napközben érkezik északnyugat felől egy hidegfront, amely szombatra hoz országos enyhülést.

A hétvégén is kitart a kánikula, de végre eső is jöhet: mutatjuk, hol várható kisebb lehűlés

A hétvégén végre megérkezhet a várva várt lehűlés.

A hétvégén is kitart a kánikula, de végre eső is jöhet: mutatjuk, hol várható kisebb lehűlés

A hétvégén végre megérkezhet a várva várt lehűlés.

Elolvasom

(Borítókép forrása: MTI/Varga György)

Ezt is szeretjük