16 milliárd dollárnyi kárt hagyott maga után 2017: a történelem egyik legdrágább éve volt

Fájdalmas tapasztalatokat adott az elmúlt év az Amerikai Egyesült Államoknak.

Elsöprő erejű hurrikánok, zord viharok és mindent felemésztő tűzesetek. Ez több mint 16 milliárd dollárjába fájt az USA-nak, ennek fényében pedig 2017 a legköltségesebb évként vonult be az amerikai történelembe.

A Nemzeti Környezetvédelmi Információs Központ - NCEI - jelentése alapján a természeti katasztrófák okozta károk pénzbeli összege meghaladta a 2005-ös adatokat, ami mostanáig a legköltségesebb évnek számított. A költségek tömörítik a biztosított és a fedezet nélküli veszteségeket, az épületkárokat, valamint a vállalkozásokban és a termőföldeken keletkezett károkat.

Ezért lett 2017 a legköltségesebb év

Adam Smith, a Nemzeti Éghajlati Adatközpont kutatója szerint a nyilvánosságra hozott adatok csak a jéghegy csúcsát jelentik, elvégre a kutatásaik nem terjedhetnek ki az egészségbiztosítási, és, ami ennél is fontosabb, az emberéleteket követelő veszteség mértékének megállapítására. Smith a PBS NewsHour-nak írásban mondta el, hogy a fentiek figyelembevételével érdemes lenne mindenkinek átértékelni a veszteség szó jelentését.

A szakértő beszámolt továbbá arról is, hogy a jövőben emelkedhet az eddig megállapított károk mértéke, ugyanis még mindig tartanak a becslések, elsősorban Kalifornia-szerte. Michael Mann, a légköri tudományok professzora, a Penn State Earth System Science Center igazgatója szerint kétség sem férhet ahhoz, hogy az okozott károk a globális felmelegedés számlájára írhatók.

A cikk az ajánló után folytatódik

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. Podcast-sorozatunk legújabb részében a testpozitivitás került terítékre. Tényleg építő jellegű vagy egyre egészségtelenebb a body positivity mozgalom? Mitől függ a testünkkel való viszonyunk? Miért mennek általában a nők plasztikáztatni?

Promóció

"Nem érdemes tovább finomkodni a klímaváltozás hatásaival kapcsolatban, hiszen mostanra az egész világ szemtanúja lehetett: ki személyesen, ki a tévéképernyőn keresztül" - mondta. A fentieken kívül több kutató is egyetért abban, hogy az extrém időjárási körülmények kialakulásában a városiasodás egyaránt közrejátszik, ugyanakkor Smith szerint kollégáinak hónapokba telhet, mire rájönnek, hogy mely tényezők kapcsolódhatnak a globális felmelegedés meghatározott szegmenseihez.

Mann pedig úgy véli, a természeti katasztrófák egyöntetűen azt az üzenetet sugallják a vállalatok felé, hogy figyelmen kívül hagyni a klímaváltozást hosszútávon költségesebbnek bizonyul, mint lépéseket tenni a mérséklése felé. "Nem látják a fától az erdőt, miközben a természeti katasztrófák okozta károk a gazdasági piac egészére pusztítást mérnek."

Ebben a cikkben nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését. Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport
Ezt is szeretjük