Tragédia! Elhunyt Tony Curtis, a Minden lében két kanál legendás sztárja

Tony Curtis magyar zsidó emigránsok gyermekeként született. Halála szerdán következett be.

2010. szeptember 29-én, életének 85. évében elhunyt Tony Curtis magyar származású amerikai színész, jelentette az Entertainment Tonight.

Az idős sztár halálának hírét lánya, Jamie Lee Curtis is megerősítette, de további részleteket nem árult el.

Tony Curtis eredetileg Bernard Schwartz néven született 1925. június 3-án Bronxban. Szülei magyar zsidó emigránsok voltak, apja szegény szabóként dolgozott, aki feleségével és két gyermekével az üzlet hátsó felében lakott.

Nehéz gyerekkora volt

Édesanyja skizofrén volt, aki gyakran elverte három fiát, ez testvérét, Robertet viselte meg a leginkább.

Curtis nyolcéves korában a másik testvérével árvaházba került - mivel szüleik annyira szegények voltak, hogy ennivalóra sem jutott -, Juliust pedig négy évvel később halálra gázolta egy kamion.

Bronxi gyerekként a kamasz Curtis egy utcai banda tagja lett, a második világháborúban pedig rövid ideig a tengerészetnél szolgált. Leszerelése után különféle színésziskolákban tanult, ahol többek között Rod Steiger és Walter Matthau voltak az osztálytársai.

22 évesen érkezett Hollywoodba, ahol nem sokkal később egy Joyce Selznick nevű tehetségkutató felfigyelt rá, az Universal Studio pedig szerződést adott a fiatalembernek, aki ekkor változtatta meg a nevét Tony Curtisre.

Az ötvenes években számos klasszikus moziban tűnt fel, amelyek közül A siker édes illata, a Megbilincseltek és a Van, aki forrón szereti című alkotások a legemlékezetesebbek.

Rajtuk is fog az idő! Nézd meg minden idők legellenállhatatlanabb szívtipróit

Nézegess képeket!

Elolvasom

1949 óta több mint száz szerepben csodálhattuk meg tehetségét, 1971 és 1972 között forgatott sorozata, a Minden lében két kanál Roger Moore oldalán frenetikus sikert aratott hazánkban és több más országban. A nyolcvanas évektől kezdve lassított a filmes munkákat illetően, az elmúlt években pedig leginkább - az apróbb tévés alakításokat leszámítva - képzőművészként tevékenykedett.

Igazi nőfaló volt fénykorában

Curtis ötször nősült, leghíresebb felesége Janet Leigh volt, aki a Psycho című horrorban a filmtörténet egyik legvérfagyasztóbb sikolyával ajándékozta meg a világot. Gyermekei közül Janet Leigh volt az anyja Jamie Lee és Kelly Curtisnek, de a jóképű szívtiprónak volt egy rövid viszonya Marilyn Monroe-val is. 

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Az Oscar-jelölt színész 2006 decemberében majdnem meghalt, miután tüdőgyulladás szövődményei miatt több napra kómába esett. Egy ideje tolószékben közlekedett, a saját lábán ugyanis már csak nagyon rövid távolságokat volt képes megtenni.

Ebben a cikkben nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését. Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport
Ezt is szeretjük