Friss! Elvitte a rák a legendás Oleg Jankovszkijt

A Cannes-i Fesztiválon éppen a napokban vetítették utolsó filmjét, melyben Rettegett Ivánt alakította.

2009. május 20-án elhunyt Oleg Jankovszkij, az orosz filmművészet egyik legnagyobb színésze. A rákos művészt egy moszkvai kórházban érte a halál, 65 éves korában, adta hírül Julia Kosareva, a Lenkom színház szóvivője, amelynek Jankovszkij már több évtizede volt a tagja.

Utolsó filmjében, a Cárban

Az 1944-es születésű színész fél évszázados mozis karrierje alatt számos kiváló rendezővel és színésszel dolgozott együtt, egyebek közt szerepelt Enyedi Ildikó: Az én XX. századom című 1989-es filmjében is, de emellett több ízben forgatott a híres Andrej Tarkovszkijjal is.

Milliók szerették

Bár hazáján kívül kevesebben ismerték, az egykori Szovjetunióban legendaként tisztelték, mind mozis, mind színházi tevékenysége révén.

Filmsikerei - Tükör, Nosztalgia, Kreutzer-szonáta, A szerető - ugyanis jelentősen hozzájárultak ahhoz, hogy az embereknek megnőtt a kedvük a színházlátogatáshoz.

Az éppen a napokban zajló Cannes-i fesztiválon pedig más nemzet is megismerhette a nevét.

Legutolsó filmjét, a Cár címűt, melyben általa kel életre Rettegett Iván, ugyanis a francia helyszínen mutatták be.

Munkásságáért neves kitüntetéseket tudhatott magáénak,1984-ben állami díjat kapott, 1991-ben pedig a Szovjetunió Népművésze címmel tüntették ki.E

mellett az Orosz Filmakadémia Nika-díját is neki adományozták.

Az elmúlt évtizedek legnagyobb színészhalottjai

Nézegess képeket!

Elolvasom

Legutóbb 2009 márciusában Dmitrij Medvegyev orosz elnök a Haza ügyében tett szolgálatért kitüntetést tűzte a mellére.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

- Oleg Jankovszkij egyedülálló jelenség volt – egy hihetetlen erejű és tehetségű színész – méltatta halálát követően Mark Zaharov, a Lemkom Színház művészeti igazgatója.

Ebben a cikkben nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését. Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport
Ezt is szeretjük