75 évesen is igazán gyönyörű a legendás Kim Novak

A szőke szépséget többek között egy Hitchcock-film kapcsán ismerte meg a világ.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az 1933-ban született Marilyn Pauline Novak, vagy ahogy a nagyközönség ismeri, Kim Novak már középiskolás korában modellkedéssel kereste a kenyerét.
 

 

Egy próbafelvételt követően szerződtették a neves Columbia filmstúdióhoz, ahol hamarosan az ötvenes évek vezető sztárjává nőtte ki magát Rita Hayworth szerepkörében és Marilyn Monroe egyfajta riválisaként. 

Színészi pályáját könnyű feladatokkal kezdte, és olyan sztárcsináló alakításokkal folytatta, mint a Picnic kisvárosi hercegnője vagy éppen Az aranykezű férfi hű barátnője.

Nem volt szerencséje

Ám hiába volt tehetséges, megmaradt volna üres plakátszépségnek, ha Alfred Hitchcock rá nem bízta volna a jégkirálynő és eladólány kettős szerepét a Szédülés című 1958-as thrillerben. Bár a rendező eredetileg Vera Miles-t szerette volna főhősnőnek, a színésznő terhessége miatt más lehetséges szőkeség után nézett. Azért nem felejtkezett meg Miles-ról, a két évvel későbbi Psychóban őt láthatta a közönség.

Novaknak tulajdonképpen a Szédülésben volt élete legjobb alakítása, ezutáni filmjeiben már kevésbé tudta megcsillogtatni tehetségét. És hát azt is be kell ismerni, nem igazán volt érzéke a jó forgatókönyvek kiválasztásához. Így olyan, későbbi sikerfilmeket utasított vissza, mint A svindler Paul Newmannal, vagy az Álom luxuskivitelben, amiért a főszereplő Audrey Hepburnt Oscarra is jelölték.

A legszexisebb színésznők 50 fölött

Nézegess képeket!

Elolvasom

Mozicsillaga leáldozásával a nyolcvanas évek közepén tévéfilmekben is látható volt: 1986-87 között szerepelt például a Dallas konkurens sorozatában, a Falcon Crestben.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A kilencvenes évektől visszavonult a színjátszástól, és azóta inkább máshol éli ki művészi hajlamait: képeket fest, szobrászkodik és verseket is ír. 2000-ben leégett a háza, és sajnálatos módon rengeteg filmtörténeti emlék veszett oda – egyebek közt önéletrajzának egyetlen, kéziratos példánya és a Szédülés forgatókönyve is.

A cikk a Gabo Kiadó gondozásában, Steven J. Schneider főszerkesztésében megjelent 501 filmsztár című könyv alapján készült.

Ezt is szeretjük