Így néz ki most Gene Wilder, a Dutyi dili sztárja

75 éves

Legendás párosán Richard Pryorral azóta is rengetegen kacagnak szerte a világon.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A televízióban a napokban lehetett ismét végigröhögni a nyolcvanas évek vígjáték-klasszikusát, a Dutyi dilit, melyben Gene Wilder és Richard Pryor bohóckodtak – fenomenálisan.


Bár Wilderről a nézőknek elsősorban a fekete színésszel alkotott párosa jut eszébe, más alkotások is köthetők a nevéhez.

Talán kevesen tudják, de a Jerome Silberman néven 1933-ban világot látott vöröshajú sztár a Bonnie és Clyde egyik remekül megoldott jelenetével alapozta meg hírnevét 1967-ben: elrabolt személyt játszott, akinek félelme ellenére is imponál az ismert bűnözők figyelme.

De igazából a Kurázsi mama Broadway-előadása volt az, ami megváltoztatta pályáját. A darabban ugyanis játszott Anne Bancroft is, aki megismertette a feltörekvő színészt párjával – későbbi férjével -, Mel Brooksszal. E barátságnak köszönhette, hogy bizonyos ajtók kinyíltak előtte.

Filmezés helyett ír

Minden várakozással szemben kiválóan helytállt a hibázó könyvelő, Leo Bloom szerepében a Brooks-féle Producerekben, amelyért Oscarra is jelölték, majd Az ifjú Frankenstein tette végképp sztárrá.

Első együttműködése Richard Pryorral a Száguldás gyilkosságokkal kapcsán történt, ezután következett az 1980-as Dutyi dili, melyet nyolc évvel később a Vaklárma követett. Bár ezen utóbbit a kritika, elsősorban bárgyú története miatt alaposan lehúzta, a színészek játékát pozitívan értékelték. A kilencvenes évektől saját rendezésekkel próbálkozott, de sorra kudarcot vallott, így 1991-ben visszavonult, azóta csak néhány tévéfilmben bukkant fel apróbb szerepekben.

Színészek és szerepek

Nézegess képeket!

Elolvasom
A 75 éves színész négyszer kötött házasságot élete folyamán – harmadik, rákos felesége halála után azt a hölgyet vette el 1991-ben, aki a Vaklárma forgatása idején a jelbeszédre tanította. Gyermeke egy asszonytól sem született, egyetlen mostohalányával régen megszakadt a kapcsolata.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Wilder mostanában írással tölti az idejét: 2005-ben jelent meg memoárja, a Kiss Me Like a Stranger, rá két évre pedig kiadták My French Whore című regényét, melyet 2008 márciusában újabb könyv, a The Woman Who Wouldn’t követett.

Cikkünk a Gabo kiadó gondozásában megjelent 501 filmsztár című kötet megfelelő szócikkének felhasználásával készült.
Ezt is szeretjük