"Ha csak rágondoltam, jókedvem lett" Böröczky Józsefre emlékeznek kollégái

A 63 éves Böröczky József a hétvégén hunyt el, rákkal küzdött.

A Mikroszkóp Színpad közkedvelt humoristája és az Eurosport szakkommentátora, Böröczky József szeptember 17-én hunyt el, a sokak által szeretett előadó rákos daganattal küzdött.

Amint arról mi is beszámoltunk egy korábbi cikkünkben, a közkedvelt humorista hónapok óta küzdött a betegséggel, húsz kilót fogyott a kezelések alatt. Sajnos a hasnyálmirigyét megtámadó kór a máján is áttétet okozott, a 63 éves humoristát alig pár hónap alatt győzte le a súlyos betegség.

Klasszikussá váltak paródiái

Böröczky József 1948. március 3-án született. 1976-tól a Kamara Varieté tagja volt, 1985-ben a Vidám Színpad társulatához csatlakozott, majd 1992-ben átszerződött a nagy riválishoz, a Mikroszkóp Színpadhoz.

Kitűnő humoristánk főleg a paródia műfajában nyújt kiemelkedőt, könnyedén utánzott töb tucatnyi magyar és külföldi hírességet, emellett rendkívül virtuóz módon tudott idegen nyelven halandzsázni.

A Paródiák Kádártól Clintonig című albumán például tizenöt változatban – többek közt francia, német, vietnámi, olasz, szlovák, arab, kínai, szerb, japán, orosz nyelven – ad elő nyelvparódiákat.

Évtizedekig kihagyhatatlan résztvevője volt sok, ma már klasszikusnak számító kabarénak, a közönség láthatta többek közt a Zsarukabaré, Körmendi kabaré, Kabos show, Hopp, te Zsiga!, a Türelmes zóna, a Leggyengébb láncszemek vagy a A tenor háza című előadásokban is. Böröczky házigazdája volt az HBO Mennyi? 30! sikersorozatának, ahol sok fiatal, pályakezdő stand up-komikusnak adott bemutatkozási lehetőséget.

A motorsport nagy tudora volt

A mindig vidám előadó másik nagy szenvedélye és szívügye a motorverseny volt. nagy szaktudása miatt barátja, Farkasházy Tivadar a hazai motorsport mozgó lexikonának nevezte el Böröczkyt. Elképesztő memóriájára és lexikális tudásásra a szakma is felfigyelt.

Tíz évvel ezelőtt kérte fel először a magyar Eurosport, hogy legyen a motorverseny sportág kommentátora, ő pedig örömmel vállalta a feladatot.

Három éve a brnói világbajnokságról már előben közvetített, nem hiányzott egyetlen hazai vagy nemzetközi gyorsaságiversenyről sem. Böröczky maga is nagy motoros gyűjtemény tulajdonosa volt, szenvedélyesen gyűjtött minden adatot és tárgyat, ami a sportággal kapcsolatos volt.

- Vannak emberek, akikhez nem illik az elmúlás, de ő különösen olyan személyiség volt, akihez nem illik a halál - nyilatkozta kollégájáról Koltai Róbert.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

- Akire jó szívvel emlékeznek, az soha nem hal meg, azt hiszem a Börőre mindig lesz, aki jó szívvel emlékszik. Has csak rágondoltam, mindig jókedvem lett tőle, mindig jobb napom lett tőle - emlékezett humorista kollégája, Beregi Péter.

Böröcky Józsefet 2006-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjével tüntették ki, halálhírét anyacsatornája, az Eurosport weboldala közölte először hivatalosan. A sokak által szeretett humorista 63 évet élt.

Ebben a cikkben nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését. Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport
Ezt is szeretjük