Öregít, petyhüdtté teszi a bőr és minden nap eszed

Mi az?

A cukor nemcsak a plusz kilókért felelős, de a mély ráncok kialakulásának hátterében is ott van.

Nyereményjáték

Nyerd meg a Juno mesél című tündéres mesekönyvet! Minden kislány kedvence lesz

Nyerj luxuskozmetikumokat egy pár Hollóházi Porcelán fülbevalóval!

Nyerj közel 15 000 forint értékű, Natics prémium kozmetikumokat!

összesen 3 db játék

Ez is érdekelhet

Az utazás legfontosabb kelléke, és nem csak a fotózás miatt - Ezerszer könnyebb így nyaralni (x)

Milyen színű a szemed? Mutatjuk, melyik ékszer emeli ki legjobban a tekinteted

Az iskolakezdési stressz jelei a gyereknél - Így segíthetsz neki csökkenteni a feszültséget

Arany cipő, ezüst szoknya - 3 tipp, hogyan viseld a metálfényű ruhadarabokat

Neked mennyit ér 2 élet? Jótékonysági licit indult Erika és Jázmin megsegítésére!

beauty and style

Így őrizd meg a nyári barnaságot még nagyon sokáig: bevált tippek »

5 szemrevaló lakkcipő, amivel öröm lesz elkezdeni az őszt »

A smink, amit a tűzijáték ihletett: készítsd el az esti ünnepségre »

retikül.hu

Top lájkolt cikkek

bmi kalkulátor

nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

A cukorról mindenki tudja, hogy hizlal, roncsolja a fogakat, és a narancsbőrért is ő a fő felelős. Arról azonban kevesebb szó esik, hogy a ráncosodás egyik fő oka is lehet a túlzott szénhidrátfogyasztás.

Az idő múlásán nem segíthetünk, a többi károsító hatást viszont mérsékelhetjük, a dehidratáltság, a napozás, az alkohol és a kevés alvás mellé az egyik nagy mumusként felsorakozik a cukorfogyasztás is.

Miért olyan káros?

A bőr rugalmasságáért több fehérje is felelős, ilyen a kollagén, az elasztin és a hialuronsav is. A cukor, vagyis glükóz összekapcsolódik ezekkel a fehérjékkel, elsősorban a kollagénnel, és úgynevezett glikációs folyamat indul be. Ennek során a kollagénrostok kötései megváltoznak, és a fehérje elveszíti rugalmasságát. Ez a folyamat elsősorban az irhában játszódik le.

A rugalmas kötések biztosítják, hogy a bőr hamar visszaálljon eredeti állapotába, ha azonban a rostok merevek, akkor a keletkezett gyűrődések - például nevetéskor - nem ugranak vissza, hanem úgy maradnak, és egy idő után ráncot képeznek.

A glikáció ráadásul halmozódó folyamat, ami azt jelenti, hogy az egymást követő káros hatások összeadódnak, és hatványozottan károsítják a bőrt.

Ez az összekapcsolódás ráadásul enyhe gyulladást hoz létre a bőrben, ami aknés bőrhöz, illetve cellulitiszhez vezet. Ez utóbbinál talán még inkább szembetűnő a rugalmasság elvesztése. Hogy még rosszabb legyen a helyzet, a fehérje és a glükóz összekapcsolódása erősíti az oxidációs folyamatokat.

Kipróbáltuk és ajánljuk

Mit lehet tenni?

A válasz egyértelmű és igen egyszerű: ki kell iktatni a szervezetből a cukrot. Dr. Fredric Brandt amerikai szépségguru 30 napos cukorböjtöt javasol, melynek során majdnem minden szénhidrátot meg kell vonni a szervezettől. Ennek során nemcsak cukrokról, csokikról és sütikről kell lemondani, beleértbe a mézet is, hanem más szénhidrátokról is, például a legtöbb gyümölcsről

Fogyasztható viszont hús, hal, tej, natúr joghurt, tönkölybúzából készült teljeskiőrlésű kenyér, gabonapelyhek, persze nem a cukrozott, édesített változat, puhább zöldségek, mint amilyen a karfiol, valamint a gyümölcsök közül az áfonya és a zöld alma.

A 30 napos cukorböjt után az étrendbe visszaemelhetők a gyümölcsök, a krumpli, sajtok és a teljes kiőrlésű tészta, a cukrok azonban továbbra is tabu kategóriába tartoznak. Mivel szinte lehetetlen betartani a cukor nélküli hosszú távú étrendet, ízesítőnek nagyon kevés mézet ajánlanak, és nagy ritkán egy kis sütit. Cserébe viszont gyönyörű, ráncmentes bőr a jutalom.

Blog.hu ajánló