Napfény és ráncok

Mi az a fotoöregedés? Hogyan lehet elkerülni az idő előtti ráncosodást, amit a káros napsugarak okoznak? Hogyan lehetsz egészségesen barna? Mindent kiderítettünk.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Retikül
Ez is érdekelhet
Sóbors
Top olvasott cikkek

Miért káros a napfény?

A napfény minden ember, és szinte minden élőlény számára elengedhetetlen az élethez. Kell a csontok fejlődéshez, a jó közérzethez.

A nappalok és éjszakák váltakozása irányítja biológiai óránkat. Az elvékonyodott, néhol szakadozott ózonpajzs azonban már nem nyújt elegendő védelmet a napsugárzás ellen. Sajnos a környezetszennyezés a szépségünket is veszélyezteti.

A nap sugarai különböző mértékben károsítják a bőrt. Így minden szóbajöhető veszély ellen védekezni kell. A káros sugaraknak jelenleg két spektrumát ismerjük. Az UVA és az UVB sugarakat.

A bőrbe hatolva ezek a sugarak többféle módon támadnak.
  • Elszaporítják a testben védelmi funkciót ellátó szabadgyököket. Ezek feladata, hogy a káros anyagokat elpusztítsák. Elszaporodva azonban az egészséges sejteket is megtámadják.
  • A bőr a nap hatására kiszárad. A dehidratáltság pedig szintén ráncokhoz vezet.
  • A bőr, hogy megvédje magát megvastagszik, érdessé válik.
  • Az UVA sugarak a bőr mélyére hatolva károsítják a kötőszövetet, akadályozzák a kollagéntermelődést.
  • Szintén ezek a sugarak a bőr mélyebb rétegeiben égési sérüléseket idézhetnek elő.
  • Az UVB sugarak felelősek a leégésért, a bőr felületének károsodásáért.
  • A felszaporodott szabadgyökök akár bőrrákot is okozhatnak.

Szabadgyökök, antioxidánsok: Normális körülmények között a szervezet szabályozza a szabadgyökök számát. Túl sok szabadgyök keletkezése esetén azonban az őket lebontó enzimeknek szüksége van külső segítségre. Az antioxidánsok segítenek megállítani a káros folyamatokat.

Az antioxidánsok megvédik a szervezetet a nagy mennyiségben előforduló szabadgyök okozta károktól. Az antioxidánsok a bőr fiatalságának megőrzésében is nagy szerepet játszanak, hiszen a ráncok elsősorban a szabadgyökök miatt keletkeznek.


A fotoöregedés a napfény kiváltotta öregedés. Azért nehéz ellene tenni, mert a következményekkel csak évek múltán szembesülünk, amikor már nem sok mindent lehet tenni. Hiszen ki ne fürdőzne, napozna és barnulna szívesen, ha csak azt érzékeli, hogy csokoládé színű lesz.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Mit tehetsz?

  • Hogy a legtriviálisabbal kezdjük, ne menj napra napvédő használata nélkül. Olyan terméket válassz, ami mindkét sugarat kiszűri.
  • Ne menj a napra délelőtt 11 és délután 4 óra között. A napfény ilyenkor a leggyilkosabb.
  • Ha vízparton vagy, akkor a szokott faktorszámnál erősebbet használj. A víz visszaveri a napsugarakat, és kétszer annyi éri a bőrödet.
  • Egyél béta-karotinban gazdag ételeket, például sárgabarackot, répát. Így megerősíted a bőr természetes védekezőképességét.
  • Szedhetsz külön erre a célra készített bronzosító kapszulát is. Így nem csak védettebb lesz a bőröd, hanem barnább is.
  • Viselj napszemüveget. Az állandó hunyorgástól mélyülnek a szarkalábak.
  • Igyál elég folyadékot, így nem szárad ki a bőröd a napfénytől és a melegben fokozottabb izzadástól.

Honnan pótold az antioxidánsokat? Különösen a sötét színű zöldségek, gyümölcsök hatékony anti-oxidánsok, nagy mennyiségű klorofil és flavonoid tartalmuknál fogva. Jelentős mennyiségű C-vitamint tartalmaz a zöldségfélék közül a paprika, amelyben tízszer annyi C-vitamin van, mint a citromban. Antioxidánsban gazdag még a narancs, az áfonya, a földieper, a meggy és a szőlő. Figyelj, hogy az itt felsoroltak gyakran legyenek a tányérodon!

Ezt is szeretjük