Rák, öregedés, betegség?

Az ok és az ellenszer

Tudod, hogy mit jelent az antioxidáns és a szabadgyök? És azt, hogy a gyönyörű bőr, az egészséges test megőrzése nem is olyan nehéz?

Húsvéti tojásvadászat
Retikül
Ez is érdekelhet
Sóbors
Top olvasott cikkek

A szabadgyökök szabadon kószáló oxigén molekulák, amelyek kis mennyiségben segítenek legyőzni a kórokozókat. Normális mennyiségben alapvető fontosságúak az immunrendszer védekező sejtjeinek kórokozók elleni küzdelmében.

Az egészségtelen életmódnak köszönhetően felszaporodnak a szervezetben a szabad oxigénmolekulák, mivel túl sok a közömbösíteni való.

Amennyiben túl sok szabadgyök képződik a szervezetben, olyan oxidációs folyamat indul be, amely megtámadja, vagy akár el is pusztítja az egészséges sejteket.

A szabadgyököket tartják az öregedés fő okának, valamint számos betegség, többek között a rák forrásának.

A szabadgyökök mennyiségének emelkedéséhez vezet:

  • Egészségtelen étrend, anyagcsere-zavarok.
  • Betegségek.
  • Mérgező környezeti hatások, például szmog.
  • Dohányzás.
  • UV sugárzás.
  • Tartós fizikális/mentális/érzelmi stressz.
  • Túlzott alkoholfogyasztás.

Normális körülmények között a szervezet szabályozza a szabadgyökök számát. Túl sok szabadgyök keletkezése esetén azonban az őket lebontó enzimeknek szüksége van külső segítségre. Az antioxidánsok segítenek megállítani a káros folyamatokat.

Antioxidánsok

Az antioxidánsok megvédik a szervezetet a nagy mennyiségű szabadgyök okozta károktól, mivel lekötik a sejteket károsító szabad oxigénmolekulákat. Az antioxidások a bőr fiatalságának megőrzésében is nagy szerepet játszanak, hiszen a ráncok elsősorban a szabadgyökök miatt keletkeznek.
Az antioxidánsokat leginkább a táplálkozással lehet megfelelő mennyiségben bevinni a szervezetbe. A szabadgyökök ellen a leghatékonyabb fegyver az E-vitamin, az A-vitamin, a szelén és a C-vitamin.

A legfontosabb források

  • gabonafélék
  • zöldségek
  • gyümölcsök
  • füvelyesek
  • húsok
  • tenger gyümölcsei
  • csírák

Különösen a sötét színű zöldségek, gyümölcsök hatékony antioxidánsok, nagy mennyiségű klorofil és flavonoid tartalmuknál fogva.
Jelentős mennyiségű C-vitamint tartalmaz a zöldségfélék közül a paprika, amelyben tízszer annyi C-vitamin van, mint a citromban.
Antioxidánsban gazdag még a narancs, az áfonya, a földieper, a meggy és a szőlő.
Ügyelj arra, hogy az itt felsoroltak gyakran legyenek a tányérodon!

 

Fontos!
25 éves kortól évente kétszer érdemes vitaminkúrát tartanod! Két hónapon keresztül szedj valamilyen bőrvédő vitamint, amiben minden, a bőr számára szükséges tápanyag megtalálható.

A bőr külső, felületi kezelése kozmetikai ápolása nem elég. Nem képes ellensúlyozni a bőr kronológiai öregedését, és a nem megfelelő táplálkozás, valamint a kedvezőtlen környezeti hatások okozta idő előtti öregedést. Csak a megfelelő mennyiségű antioxidáns elfogyasztása jelent megoldást!

OLVASD EL EZT IS!

Ezt is szeretjük