A 4 legjobb öregedésgátló étel

Ha szeretnél ránctalan és feszes arcot, akkor ne az öregedésgátló krémekben keresd a megoldást, sokkal inkább a táplálkozásban.

Húsvéti tojásvadászat
Retikül
Ez is érdekelhet
Sóbors
Top olvasott cikkek

A szépség belülről fakad, tartja a mondás. És van is benne igazság, bár mi most inkább a testre, és nem a lélekre vonatkoztatnánk. Ha ugyanis a tested nincs rendben, és nincs utánpótlása a nélkülözhetetlen tápanyagokból, akkor azt nemcsak az egészséged, hanem a szépséged is bánja.

Az öregedésgátlásban a legfontosabb fegyverek az antioxidánsok. Ezek a vegyületek, illetve molekulák a szabadgyökök semlegesítésében játszanak szerepet.

Mik azok a szabadgyökök?

A szabadgyökök tulajdonképpen a test immunrendszerének részei, és a káros anyagok semlegesítésében van szerepük. Problémát akkor okoznak, ha túlságosan felszaporodnak.

A test pedig vészreakcióként a sok, korábban nem ismert vegyület, a napfény, a különböző kemikáliák ellen túl sokat termel belőlük, és a szabadgyökök a test egészséges sejtjei ellen fordulnak. A szabadgyök szabad oxigénje felelős az oxidációért, mely felgyorsítja az öregedést. Az antioxidánsok, ahogy nevük is mutatja, lekötik ezt a szabad oxigéngyököt, így semlegesítik.

Az antioxidánsokat - például vitaminok, flavonoidok, polifenolok - elsősorban a táplálkozással kell a szervezetbe juttatni. Hiába van ugyanis tele a krémed vele, azzal nem fogsz sokat elérni.

Ismerd meg a leghatékonyabb antioxidáns ételeket, melyek nemcsak a szépségedet őrzik meg, de védenek az öregedéstől, és számos betegség kialakulásának kockázatát is csökkentik. Bár a vitaminkészítmények jó megoldásnak tűnhetnek, sokkal jobb, ha természetes táplálékból pótlod őket, így ugyanis minden olyan anyag is a szervezetedbe jut, ami a felszívódásukat segíti. Az alábbiakat télen is könnyen megveheted, így nincs kifogás.

Ráncok ellen

Ha a nátha ellen nem szedsz extra mennyiségű C-vitamint, akkor tedd meg a ráncok megelőzésére. A C-vitamin korlátlan mennyiségben fogyasztható, hiszen vízben oldódó vitamin, és a felesleg természetes úton távozik. A C-vitamin nemcsak a szabadgyökök ellen véd, de fontos szerepe van a kollagénépítésben is. A kollagén pedig az ízületek és inak fontos alapanyaga, és nem mellesleg a bőr feszességéért is felelős. Ezenkívül fontos szerepet játszik a bőr vízmegkötő képességének növelésében.

A C-vitamin nagyon érzékeny vegyület, hő hatására könnyen lebomlik, így csak nyers táplálékokból biztosíthatod. Legjobb forrásai a kivi, a zöldpaprika, a savanyú káposzta és a citrusfélék. Mindössze egyetlen kivi elég ahhoz, hogy szervezeted elég C-vitaminhoz jusson. Ha azonban dohányzol, ennél jóval többre lehet szükséged.

Bőrvédő magvak

Az E-vitamin szintén fontos antioxidáns. Erősíti, és jó állapotban tartja a sejtfalakat, és a bőr védelmében és megújításában is nagy szerepet játszik. A tokoferolnak, vagyis az E-vitaminnak több fajtája van, és nem mindegy, hogy melyiket fogyasztod. A szervezetnek leghasznosabb alpha-tokoferolt a különböző magvakból nyerheted ki, például mandulából, napraforgómagból, de a búzacsíraolaj is gazdag E-vitamin-forrás. A magvakat fogyaszd nyersen, tízóraira vagy uzsonnára, és ne feledkezz meg arról, hogy az E-vitamin felszívódásához C-vitaminra és szelénre is szükség van.

Csodálatos kék bogyó

Ma már nálunk is egyre gyakrabban látható a lédús, kék bogyó, az áfonya, jobban mondva annak fekete fajtája. A bogyók sok értékes anyagot tartalmaznak, egyik antioxidáns hatású vegyületük a színüket adó antocianidin, de vannak bennük flavonoidok is. Ezeknek köszönhető, hogy az áfonya erősíti az érfalakat, így javítja a vérkeringést. Az áfonya az egyik legjobb antioxidáns-forrás, ezért rendszeres fogyasztása lassítja az öregedést.
Ha reggel egy kis natúr joghurtba keverve, mézzel ízesítve fogyasztod, ráadásul rendszeresen, akkor máris sokat tettél a szépségedért.

Édes élvezet

A csokoládé nagy mumus, pedig, ha magas kakaótartalmú és jó minőségű, akkor nemhogy nem árt, de használ is. A csokoládé a flavonoidok, a vitaminok és ásványi anyagok olyan kombinációját tartalmazza, mely erélyesen lép fel a szabadgyökök ellen, ráadásul bőrszépítő hatású is.
Egy kutatás a csokoládé bőrre gyakorolt hatását vizsgálta. A kísérletben részt vevő nők három hónapon keresztül ittak minden nap egy csésze jó minőségű csokoládét. Ennek hatására a bőrük puhább és rugalmasabb lett, vérellátása javult, és víztartalma is magasabb lett. A csokoládéfogyasztásnál fontos a mértékletesség. Válassz magas, 70%-os kakaótartalmú, tiszta, ízesítetlen csokoládét, és két-három naponta fogyassz belőle pár kockát.

OLVASD EL EZT IS!

Ezt is szeretjük