A legfinomabb omlós pogácsák receptjei
A pogácsánál nincs jobb vendégváró falat. Lepd meg családodat frissen sütött, illatos és omlós sós süteményekkel!

Nyereményjáték

Nyerj családi belépőt a szentendrei Skanzenbe: 2 darabot sorsolunk ki! (x)

Nyerj páros belépőt az októberi Femina Klubra, ahol eláruljuk a sikeres karrierváltás titkát!

Nyerj éves BBC History előfizetést! Az egyik legnépszerűbb történelmi magazin lehet a tiéd (x)

összesen 4 db játék
Ez is érdekelhet

Finn életérzés a legjobb finn ételekkel a Bartókon: régi Nokiák, pannukakku és igazi, finn kávé (x)

Ősszel még jobb a Balatonra menni? Nincs tömeg, és rejtett kincseket rejteget a vidék (x)

Házilag is enyhíthetők a pollenallergia tünetei - Mutatjuk a leghatékonyabb módszereket (x)

Megvannak a 2017-es ősz divatszínei: gyönyörű színek jönnek, bár a szürke még marad picit

Mivel foglalkozzon a gyerek iskola után? Mutatunk pár hasznos kikapcsolódást a kicsiknek

beauty and style

Inspiráló képeken a legjobb őszi szettek edzőcipővel »

Házi fátyolmaszk rizspapírból: simább, ragyogóbb bőr, pillanatok alatt »

Ha így teszel, alapozó nélkül is ragyogni fog a bőröd! Tippek egy őszinte szépségbloggertől »

retikül.hu
Top lájkolt cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

A pogácsa nemcsak a nagyi reszortja lehet. Te is várhatod omlós, vajas, krumplis vagy tepertős változatokkal a vendégeket.

A finom pogácsa titka a pihentetésben rejlik. Miután összegyúrtad a tésztát, tedd egy éjszakára hűtőbe, így puha és ellenállhatatlan lesz.

Krumplis pogácsa

Hozzávalók:

  • 3 nagyobbacska krumpli
  • 20 dkg vaj
  • 20 dkg liszt
  • tojás
  • kevés só

A krumplit főzd meg héjában, hámozd meg, majd nyomd át krumplinyomón. Dolgozd össze a vajjal, a liszttel és a sóval, ezután tedd hideg helyre.

Pihentetés után hajtogasd össze, majd két centi vastagra nyújtsd ki, ha pedig ezzel megvagy, vagdald be késsel.

Pogácsaszaggatóval vagy egy pohárral szaggass belőle köröket, és kend meg tojással. Reszelt sajtot is szórhatsz a tetejére. Süsd forró sütőben szép pirosra.

Így nézd meg, mikor tökéletes a pogácsa!
Ha már átsült a teteje, szúrj bele villát: ha nem ragad a villára a tészta, vedd ki a sütőből a pogácsákat. 

Édes-mézes pogácsa

Hozzávalók:

  • 2,5 dl méz
  • 10 dkg vaj
  • 50 dkg liszt
  • 3 tojás
  • szódabikarbóna
  • citrom
  • fahéj
  • szegfűszeg
  • mandula

Melegítsd meg a mézet, és oldd fel benne a vajat. Add hozzá a lisztet, egy egész tojást és két tojássárgáját, valamint egy csapott kávéskanál szódabikarbónát. Jól dolgozd el. Ízesítőnek használhatsz citromhéjat, fahéjat, esetleg szegfűszeget. Fél centisre nyújtsd ki, majd kis pogácsaszaggatóval szaggasd ki. A tetejét kend meg tojássárgájával, és díszítsd félbevágott mandulával. Előmelegített sütőben 30 percig süsd.

Diós pogácsa

Hozzávalók:

  • 25 dkg finomliszt
  • 25 dkg tehéntúró
  • 20 dkg vaj
  • 2 tojás
  • 30 dkg durvára vágott dió

A hozzávalókból - egy tojás és kétmaréknyi dió kivételével - gyúrj sima tésztát, formázz belőle cipót, és folpackba csomagolva egy éjszakára tedd a hűtőbe.
Másnap jól meglisztezett gyúródeszkán egy centi vastagra nyújtsd ki, felvert tojással kend meg a tésztát, és a maradék diót szórd rá.
Kisebb pogácsaszaggatóval szaggasd ki, és előmelegített sütőben, 180 fokon süsd meg. A nyers tészta hűtőszekrényben akár egy hétig is tárolható, így előre is elkészítheted.

Sós rudacska

Hozzávalók:

  • 30 dkg liszt
  • 15 dkg vaj
  • 1 tojássárgája
  • 1 dkg élesztő
  • kevés tej vagy tejszín

Futtasd meg az élesztőt: kevés kézmeleg tejben oldd fel. Dolgozd össze a hozzávalókat, nyújtsd ki, majd hajtsd be a négy szélét a tészta közepe felé, ismét nyújtsd ki, és ezt ismételd, míg össze nem áll. Pár órát pihentesd letakarva a hűtőben, majd nyújtsd egy centiméter vastagságúra, ezután formálj belőle ceruza vastagságú rudakat, ezeket pedig vágd a kívánt hosszúságúra. Tedd tepsibe, kend meg a tojással, majd szórd meg sóval. Ha ezzel megvagy, süsd pirosra a sütőben. Nem csak sót, de paprikát vagy köménymagot is szórhatsz a tetejére.

Blog.hu ajánló