A legfinomabb omlós pogácsák receptjei

A pogácsánál nincs jobb vendégváró falat. Lepd meg családodat frissen sütött, illatos és omlós sós süteményekkel!

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A pogácsa nemcsak a nagyi reszortja lehet. Te is várhatod omlós, vajas, krumplis vagy tepertős változatokkal a vendégeket.

17 konyhai eljárás, amit ismerned kell!

Nézegess képeket!

Elolvasom

A finom pogácsa titka a pihentetésben rejlik. Miután összegyúrtad a tésztát, tedd egy éjszakára hűtőbe, így puha és ellenállhatatlan lesz.

Krumplis pogácsa

Hozzávalók:

  • 3 nagyobbacska krumpli
  • 20 dkg vaj
  • 20 dkg liszt
  • tojás
  • kevés só

A krumplit főzd meg héjában, hámozd meg, majd nyomd át krumplinyomón. Dolgozd össze a vajjal, a liszttel és a sóval, ezután tedd hideg helyre.

Pihentetés után hajtogasd össze, majd két centi vastagra nyújtsd ki, ha pedig ezzel megvagy, vagdald be késsel.

Pogácsaszaggatóval vagy egy pohárral szaggass belőle köröket, és kend meg tojással. Reszelt sajtot is szórhatsz a tetejére. Süsd forró sütőben szép pirosra.

Így nézd meg, mikor tökéletes a pogácsa!
Ha már átsült a teteje, szúrj bele villát: ha nem ragad a villára a tészta, vedd ki a sütőből a pogácsákat. 

Édes-mézes pogácsa

Hozzávalók:

  • 2,5 dl méz
  • 10 dkg vaj
  • 50 dkg liszt
  • 3 tojás
  • szódabikarbóna
  • citrom
  • fahéj
  • szegfűszeg
  • mandula

Melegítsd meg a mézet, és oldd fel benne a vajat. Add hozzá a lisztet, egy egész tojást és két tojássárgáját, valamint egy csapott kávéskanál szódabikarbónát. Jól dolgozd el. Ízesítőnek használhatsz citromhéjat, fahéjat, esetleg szegfűszeget. Fél centisre nyújtsd ki, majd kis pogácsaszaggatóval szaggasd ki. A tetejét kend meg tojássárgájával, és díszítsd félbevágott mandulával. Előmelegített sütőben 30 percig süsd.

Diós pogácsa

Hozzávalók:

  • 25 dkg finomliszt
  • 25 dkg tehéntúró
  • 20 dkg vaj
  • 2 tojás
  • 30 dkg durvára vágott dió

A hozzávalókból - egy tojás és kétmaréknyi dió kivételével - gyúrj sima tésztát, formázz belőle cipót, és folpackba csomagolva egy éjszakára tedd a hűtőbe.
Másnap jól meglisztezett gyúródeszkán egy centi vastagra nyújtsd ki, felvert tojással kend meg a tésztát, és a maradék diót szórd rá.
Kisebb pogácsaszaggatóval szaggasd ki, és előmelegített sütőben, 180 fokon süsd meg. A nyers tészta hűtőszekrényben akár egy hétig is tárolható, így előre is elkészítheted.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Sós rudacska

Hozzávalók:

  • 30 dkg liszt
  • 15 dkg vaj
  • 1 tojássárgája
  • 1 dkg élesztő
  • kevés tej vagy tejszín

Futtasd meg az élesztőt: kevés kézmeleg tejben oldd fel. Dolgozd össze a hozzávalókat, nyújtsd ki, majd hajtsd be a négy szélét a tészta közepe felé, ismét nyújtsd ki, és ezt ismételd, míg össze nem áll. Pár órát pihentesd letakarva a hűtőben, majd nyújtsd egy centiméter vastagságúra, ezután formálj belőle ceruza vastagságú rudakat, ezeket pedig vágd a kívánt hosszúságúra. Tedd tepsibe, kend meg a tojással, majd szórd meg sóval. Ha ezzel megvagy, süsd pirosra a sütőben. Nem csak sót, de paprikát vagy köménymagot is szórhatsz a tetejére.

Ezt is szeretjük