Ropogós, vaníliakrémes süti

A St. Honoré néven is emlegetett vaníliakrémes süti elegáns, mennyei, igaz, munka is van vele.

Nyereményjáték

Nyerj családi belépőt a Skanzenbe: 3 darabot sorsolunk ki!

Nyerj képes enciklopédiát, és ismerjétek meg együtt a világ titkait!

Nyerj közel 15 000 forint értékű, Natics prémium kozmetikumokat!

összesen 3 db játék

Ez is érdekelhet

Alföldi Róbert a komédiában is a bánatot látja - Zseniális gárdával játszik a Vízkeresztben (x)

Ingyenes lesz a Velencei-tó fesztiválja! Ekkor érdemes a strandra menni (x)

Nagy név érkezik Budapestre: a szeptemberi Balkán Partyra már most fogynak a jegyek! (x)

Az ország legjobb luxushotelje a Mátrában - High-tech eszközök, lebilincselően tiszta levegő (x)

Az avokádós smoothie segíti a gondolkodást és a döntéshozatal folyamatait - Ezért idd őket nyáron! (x)

beauty and style

3 dolog, amit tudnod kell, mielőtt megveszel egy overallt »

A nyár legszebb körömmatricái: most az etno minta a divat »

Levendula az esküvőn: illatos, romantikus és csodaszép »

retikül.hu

Top lájkolt cikkek

bmi kalkulátor

nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

Ehhez a csodás vaníliakrémes sütihez még akkor is bátran hozzáfoghatsz, ha soha nem készítettél égetett tésztát. Inkább türelemre lesz szükséged, mint tapasztalatra. Hossó Anita receptje alapján biztos a siker.

Hozzávalók:

Égetett tészta
  • 25 dkg finomliszt
  • 10 dkg vaj
  • 6 tojás
  • 2,5 dl víz
  • 1/2 kávéskanál sütőpor
  • csipet só
Krém
  • 25 dkg kristálycukor
  • 9 lap zselatin
  • 6 tojás
  • 4 dl tej
  • 1 vaníliarúd
  • 1 tasak vaníliás pudingpor
  • 1 dl víz
Díszítés
  • 20 dkg kristálycukor
  • 2,5 dl tejszín
  • 2 evőkanál víz
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 1 kávéskanál citromlé
  • 1 tasak habfixáló
Recept idők

Elkészítés:

A tésztához forralj egy nagy lábosban vizet a sóval és a vajjal. Szórd bele a lisztet, és élénk tűzön, folyamatosan kevergesd, amíg a massza összeáll, és elválik az edény falától, az alján pedig fehér hártya képződik. Húzd le a tűzről, azonnal keverj bele egy tojást, majd sorban a többit is. Az utolsóhoz add a sütőport, és alaposan dolgozd össze a masszát a kézi robotgép dagasztóspiráljával.

Sütőpapírral bélelj ki egy körülbelül 26 centi átmérőjű kapcsos tortaformát és egy nagyobb tepsit. A sütőt melegítsd elő 220 fokra, az aljára tégy egy meleg vízzel félig megtöltött edénykét. A masszát rakd sima csőrös habzsákba, majd fél centi távolságra nyomj kis köröket a tortaformába. Ezek sütés közben összenőnek.
A maradék masszából készíts nagyobb mogyorónyi halmokat a tepsire. Ezt és a tortaformában lévő tésztát is süsd aranysárgára 15-15 perc alatt.

Ha kész, pihentesd a sütit kikapcsolt, résnyire kitámasztott ajtajú sütőben öt percig. A lapot csúsztasd rácsra, a fánkocskák oldalába, aljába pedig ollóval csippents bele, hogy mihamarabb távozzon belőlük a gőz, és rakd a rácsra.

A krémhez a zselatint egy deci hideg vízben puhítsd fel. A vaníliarudat hasítsd fel, kapard ki, majd három deci tejjel és öt deka cukorral forrald fel. A tojásokat válaszd ketté. A sárgákat keverd simára a pudingporral és a maradék egy deci hideg tejjel, majd öntsd hozzá a vaníliás tejet, és gőz felett állandóan kevergetve sűrítsd be. Rögtön olvaszd fel, add hozzá a zselatint, majd a tűzről lehúzva, olykor megkeverve hagyd hűlni. A tojásfehérjéket egy csipet sóval verd fel, és mehet hozzá a maradék 20 deka kristálycukor. Dolgozd a kemény habot a krémbe.

A tortaforma oldalát béleld ki sütőpapírral, fektesd bele a tésztalapot, simítsd a tetejére a krémet, és tedd 12 órára a hűtőbe.

A díszítéshez a cukrot két evőkanál vízzel és a citromlével pirítsd aranysárgára kis lángon. Egyenként mártogasd meg benne a formás fánkokat. Légy óvatos, mert a karamell nagyon forró. Tedd őket rácsra, és hagyd megkötni a tetejükön a cukrot. Emeld le a tortát a karikáról, szedd le róla a papírt, és csúsztasd a tálra.
A tejszínt verd kemény habbá a vaníliás cukorral és a habfixálóval, tedd csillagcsőrös habzsákba, majd vond be vele a süti tetejét. A karamellbóbitás fánkocskákkal díszítsd. Mivel az égetett cukor idővel elfolyósodik, tanácsos mihamarabb elfogyasztani.

Blog.hu ajánló