A tökéletes túrós batyu receptje

Ezt csomagold gyermekednek tízóraira

Ez a túrós batyu puha, krémes, és olyan finom, mintha a nagymama sütötte volna.

Húsvéti tojásvadászat
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ha készítettél már valaha kakaós csigát, akkor a túrós batyu sem okozhat problémát. Kis gyakorlással, odafigyeléssel és jó minőségi alapanyagokkal csak kiváló eredmény születhet. Ha Márkiné Gácsi Mónika receptje szerint jársz el, nyugodt szívvel adhatod gyermekednek az iskolába is.

Túrós batyu

Hozzávalók 12 darabhoz

Tésztához

  • 1 kg finomliszt
  • 15 dkg vaj
  • 4 dl tej
  • 1 kis pohár tejföl
  • 3 evőkanál cukor
  • 1 tojás
  • 5 dkg élesztő
  • késhegynyi só

Töltelék

  • 50 dkg túró
  • 5 evőkanál cukor
  • 10 dkg mazsola
  • 2 evőkanál tejföl
  • 1 tojás
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 citrom
  • 1 felvert tojás
  • 1 evőkanál porcukor
Recept idők

Elkészítés:

A túrós batyu hozzávalóit legalább egy órával a tészta készítése előtt vedd ki a hűtőből. A tejet egy bögrében langyosítsd meg, szórd bele a cukrot, morzsold hozzá az élesztőt, és futtasd fel. Ha a teteje habos, a térfogata pedig többszörösére nőtt, biztosan jó. 

A lisztet szitáld egy nagyobb tálba, rakd hozzá a felfutott élesztőt, a vajat, a tojást, a tejfölt, pici sót, és gyúrd jól össze. Amikor elválik a kezedtől, és nem ragad, akkor jó. Ha szükséges, pici lisztet még adhatsz hozzá. Ha lazítani kell, akkor pedig tejet önts a tésztához. Tiszta konyharuhával fedd le, és meleg helyen egy órán át keleszd.

Közben készíts el a tölteléket. A túrót villával törd át, azaz nyomkodd meg jó alaposan, keverd össze a cukorral, a citromhéjjal, a tejföllel, a vaníliás cukorral, és dolgozd össze, végül add hozzá a mazsolát is.

A megkelt tésztát lisztezett lapon nyújtsd téglalap alakúra és 0,5 centiméter vastagságúra. Vágj késsel egyforma, 10x10-es négyzeteket, és ezek közepébe halmozd a túrós tölteléket. Ezt úgy tedd, hogy maradjon hely az átellenes sarkokat összecsippenteni.

A batyukat helyezd sütőpapírral bélelt lapra, kend meg a felvert tojással, majd 15 percig hagyd még kelni. Utána a tésztát told 180 fokra előmelegített sütőbe, és 30-35 perc alatt süsd szép pirosra. Amikor kiveszed, vékonyan hintsd meg porcukorral.

Életre szóló ízemlékek a PICK szalámival

Válaszd a PICK Téliszalámikat új ízemlékek szerzéséhez, és ajándék tízórais zsákot adunk mellé Kárpáti Tibor grafikájával!

Promóció

Ezt is szeretjük