Édes túrós ökörszem puha, foszlós kelt tésztából: az egyik legfinomabb süti

Emlékszel még az ökörszem sütire? Réges-régi édesség kelt tésztából, túróval a közepén.

turos-okorszem
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A házi kelt tésztákkal nem lehet betelni: reggelire vagy gazdag leves után második fogásként is mindig jól jönnek. Az édes ökörszem, más néven karlsbadi túrós is kitűnő választás minden alkalomra, a tésztája nagyon hasonlít a briósra, csak talán még puhább. A túrós tölteléket érdemes feldobni mazsolával, gyümölccsel is. 

Túrós ökörszem süti

Hozzávalók

A tésztához

  • 50 dkg liszt
  • 2.5 dl tej
  • 2.5 dkg élesztő
  • 3 evőkanál cukor
  • 5 dkg vaj
  • 2 db tojás
  • 1 csipet

A töltelékhez

  • 25 dkg túró
  • 2 evőkanál tejföl
  • 2 evőkanál cukor
  • 1 db tojás
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • mazsola

Kenéshez

  • 1 db tojás
Recept idők

Elkészítés:

A langyos tejbe keverj egy teáskanál cukrot, majd morzsold bele az élesztőt. Várj öt-tíz percet, amíg jól megemelkedik. A lisztet szitáld át, add hozzá a maradék cukrot, a sót, a felfutott élesztőt, a tojást és a vajat. Gyúrd össze, viszonylag lágy, rugalmas tésztát kell kapnod. Ha szükséges, önts még hozzá tejet. Takard le, és keleszd körülbelül 40 percig.
 

Amikor a tészta a duplájára nő, tedd át lisztezett felületre, gyúrd át, és oszd körülbelül tíz-tizenkét részre. Formázz bucikat, kicsit lapítsd el mindegyiket, egy pohárral nyomd be a közepüket, és rendezd sütőpapírral bélelt tepsibe.

A töltelékhez a túrót nyomkodd meg villával, ízesítsd cukorral, vaníliával, lazítsd a masszát tejföllel, majd keverd hozzá a tojást és a mazsolát. Kanalazz a mélyedésekbe túrós tölteléket, kend le felvert tojással, és előmelegített sütőben, 170 fokon süsd meg körülbelül 20 perc alatt.
A mazsolás briós is mennyei, kalácstésztából készül, és sokáig puha marad. 

Ezt is szeretjük