Így lesz tökéletes a főtt tészta

7 bevált tipp

Tésztát főzni nem bonyolult feladat, azonban könnyű elrontani is, ezért fontos, hogy betartsd a következő tanácsokat.

Dia


                        	Főzési idő
                        	A tésztafőzés alfája és omegája a főzési idő, tésztafélénként és gyártónként változó, ezért az a legjobb, ha pontosan betartod a csomagoláson levő utasításokat, akkor már nagy baj nem lehet, na meg persze az sem árt, ha időnként ránézel a készülő tésztára.

Főzési idő

A tésztafőzés alfája és omegája a főzési idő, tésztafélénként és gyártónként változó, ezért az a legjobb, ha pontosan betartod a csomagoláson levő utasításokat, akkor már nagy baj nem lehet, na meg persze az sem árt, ha időnként ránézel a készülő tésztára.

Dia


                        	Lobogó víz
                        	A végeredmény szempontjából egyáltalán nem mindegy, hogy a forrás mely fázisában jár a víz, amikor a tésztát belerakod. Fontos, hogy tényleg forró, lobogó és kellemesen sós vízbe kerüljön a száraz tészta, így fő meg a leggyorsabban, és az állaga is így lesz a legjobb.

Lobogó víz

A végeredmény szempontjából egyáltalán nem mindegy, hogy a forrás mely fázisában jár a víz, amikor a tésztát belerakod. Fontos, hogy tényleg forró, lobogó és kellemesen sós vízbe kerüljön a száraz tészta, így fő meg a leggyorsabban, és az állaga is így lesz a legjobb.

Dia


                        	Fogkemény tészta
                        	Ha már fő a tészta, időnként kóstold meg, ha már rágható, de nem főtt túl puhára, nos, akkor az igazi, akkor al dente, azaz fogkemény. A tökéletes állapot valahol ennek a környékén van, de itthon viszonylag kevesen szeretik így, és inkább szétfőve fogyasztják, pedig tényleg fogkeményen az igazi, próbáld ki, ha még nem tetted!

Fogkemény tészta

Ha már fő a tészta, időnként kóstold meg, ha már rágható, de nem főtt túl puhára, nos, akkor az igazi, akkor al dente, azaz fogkemény. A tökéletes állapot valahol ennek a környékén van, de itthon viszonylag kevesen szeretik így, és inkább szétfőve fogyasztják, pedig tényleg fogkeményen az igazi, próbáld ki, ha még nem tetted!

Dia


                        	Szűrés
                        	Ha már megfelelő az állag, vedd elő a kedvenc tésztaszűrődet, majd szűrd le a tésztát, nem kell utána hideg víz alá tenned vagy bármilyen hasonló trükkhöz folyamodnod, az olajat is a polcon hagyhatod, egyszerűen csak engedd át rajta a főzővizet, és kész.

Szűrés

Ha már megfelelő az állag, vedd elő a kedvenc tésztaszűrődet, majd szűrd le a tésztát, nem kell utána hideg víz alá tenned vagy bármilyen hasonló trükkhöz folyamodnod, az olajat is a polcon hagyhatod, egyszerűen csak engedd át rajta a főzővizet, és kész.

Dia


                        	Összekeverés a feltéttel
                        	Ha már kész a feltét, az a legjobb, ha a tűzhelyen levő serpenyőben össze is kevered a tésztával, pár percig együtt is főzheted őket. Ha szószos feltétet készítettél, akkor kifejezetten ajánlott ez a módszer, mert így jobban átveszi a tészta a szósz ízeit.

Összekeverés a feltéttel

Ha már kész a feltét, az a legjobb, ha a tűzhelyen levő serpenyőben össze is kevered a tésztával, pár percig együtt is főzheted őket. Ha szószos feltétet készítettél, akkor kifejezetten ajánlott ez a módszer, mert így jobban átveszi a tészta a szósz ízeit.

Dia


                        	A sajt
                        	Az elmaradhatatlan hozzávaló, ami nélkül tésztaételt nemigen fogyaszt senki. Ugyan itthon kevésbé elterjedt, és a jó minőségű nem is olcsó, mégis érdemes beszerezned egy kis friss - nem a boltok polcain előre reszelt fűrészpor verziót! - parmezánt, és azzal ízesíteni kedvenc tésztádat, sokkal zamatosabb lesz tőle.

A sajt

Az elmaradhatatlan hozzávaló, ami nélkül tésztaételt nemigen fogyaszt senki. Ugyan itthon kevésbé elterjedt, és a jó minőségű nem is olcsó, mégis érdemes beszerezned egy kis friss - nem a boltok polcain előre reszelt fűrészpor verziót! - parmezánt, és azzal ízesíteni kedvenc tésztádat, sokkal zamatosabb lesz tőle.

Dia


                        	Sütés
                        	Ha minden a helyén van, akkor már fogyaszthatod is a kész ételt, vagy adhatsz neki pár percet a sütő melegében, hogy az ízek igazán összeérjenek, illetve a sütés révén még egy kis plusz zamatot kapjanak.

Sütés

Ha minden a helyén van, akkor már fogyaszthatod is a kész ételt, vagy adhatsz neki pár percet a sütő melegében, hogy az ízek igazán összeérjenek, illetve a sütés révén még egy kis plusz zamatot kapjanak.

Ezt is szeretjük
Szerző: Kancsár Péter
Fotó: