Tepertős pogácsa, ahogy a tapasztalt háziasszonyok csinálják
Ezt a tepertős pogácsát sokáig emlegetik, sőt, a receptjét is többen elkérik tőled, akik megkóstolják.

Nyereményjáték

Nyerj egyéves előfizetést a népszerű BBC History történelmi magazinra! (x)

Nyerj páros belépőt a novemberi Femina Klubra, ahol megtanítunk nemet mondani!

Nyerj Adrienne Feller kozmetikumokat Hollóházi Porcelán fülbevalóval! (x)

összesen 4 db játék
Ez is érdekelhet

Többé nem kell tisztogatni a csempék közti hézagot, sem más fugát (x)

Kocsis Korinna szupermodell elárulta mindig gyönyörű barna bőrének titkát (x)

Csak úgy versengenek érte az emberek! Hihetetlen, mit építenek a fővárosban (x)

5 kihagyhatatlan film, amit még premier előtt megnézhetsz! (x)

Schell Judit lerántja a leplet a férfi-nő kapcsolat titkairól - Megéri a múltba révedni? (x)

beauty and style

Így fertőtlenítsd a sminkecsetet: nem elég, ha meleg vízbe áztatod »

Unikornis a tortán: 2017 fura trendje már az esküvőkre is begyűrűzött »

Készíts gyöngyös farmert egyszerűen - Még a szakadást is elfedi »

retikül.hu
Top lájkolt cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

Többé nem kell tartanod a tepertős pogácsától. A hajtogatást csak egyszer kell megcsinálnod, és örökre megjegyzed. Arra vigyázz, hogy ezt a tésztát ne süsd túl alacsony hőfokon, mert könnyen kiszárad. Galgóczi Csilla tepertős pogácsája melegen és hidegen egyformán finom.

Hozzávalók 24 darabhoz:

  • 1 kg liszt
  • 50 dkg vaj
  • 40 dkg tepertő
  • 15 dkg tejföl
  • 3 dl tej
  • 5 dkg élesztő
  • 5 dkg só
  • 2 tojás
  • 1 kávéskanál bors
  • 1 tojás a lekenéshez
Recept idők

Elkészítés:

Futtasd fel az élesztőt egy deciliter langyos, cukros tejben. Várj körülbelül tíz percet. Ha a térfogata jócskán megnő, a teteje pedig habos, add a liszthez, dolgozd össze a vajjal, a tojással, a tejföllel, a maradék két deciliter tejet csak fokozatosan öntsd hozzá. Közepesen lágy tésztát kell kapnod, majd takard le, és hagyd fél óráig kelni. 

Utána lisztezett felületen nyújtsd téglalap alakúra, a vastagsága pedig körülbelül 1-1,5 centiméter legyen. Simítsd el a tésztán a darált vagy aprított tepertőt egy kanál domború oldalával, és szórd meg sóval, borssal.

Képzeletben a lapot oszd három vízszintes részre. Először felülről lefelé, azután alulról felfelé hajtsd egymásra a tésztát. Majd a bal harmadát hajtsd a tetejére, a jobb harmadát pedig alulra. Ha ezzel végeztél, konyharuhával letakarva 20 percig pihentesd, utána nyújtsd el ismét a tésztát, majd megint hajtogasd az előzőhöz hasonló módon. Összesen négyszer kell nyújtani és hajtogatni, 20 perces szünetekkel. Végül nyújtsd másfél ujjnyi vastagra, egy éles késsel rácsozd be, és egy lisztbe mártott, közepes méretű szaggatóval szúrd ki a pogácsákat.

Pakold őket sütőpapírral bélelt tepsibe, egymástól kicsit távolabb, mert sütés közben is nőnek még. Szilikonecsettel kend be a pogácsák tetejét egy egész, felvert tojással. Előmelegített sütőben, 20 perc alatt 180 fokon süsd szép pirosra.

Blog.hu ajánló