Szerencsét és pénzt hozó ételek szilveszterre
A hagyomány úgy tartja, minél több lencsét eszel, annál több pénzed lesz az új évben. Nem szeretnénk, ha rajtunk múlna az anyagi helyzeted.

Nyereményjáték

Nyerj egyéves előfizetést a népszerű BBC History történelmi magazinra! (x)

Nyerj páros belépőt a novemberi Femina Klubra, ahol megtanítunk nemet mondani!

Nyerj Adrienne Feller kozmetikumokat Hollóházi Porcelán fülbevalóval! (x)

összesen 3 db játék
Ez is érdekelhet

Kiegyensúlyozott otthonod lehet egyetlen kiegészítőtől - A titok a színben és mintában van (x)

16 ezer magnókazettát gyűjtöttek, és valami elképesztőt csinálnak belőle – Ettől leesik az állad! (x)

Tökéletesen hullámos hajad lesz 15 perc alatt, ha így göndöríted be (x)

Többé nem kell tisztogatni a csempék közti hézagot, sem más fugát (x)

Kocsis Korinna szupermodell elárulta mindig gyönyörű barna bőrének titkát (x)

beauty and style

Hullahoppozd magad karcsúra: centikben is érezni fogod a hatását »

Nagy a feneke, de így tökéletes: milliók rajonganak a 26 éves lányért »

Karcsúbb derékfazon varrás nélkül: így viseld nőiesen a bő inget »

retikül.hu
Top lájkolt cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

Csülkös bableves

Hozzávalók:

  • 80 dkg füstölt sertéscsülök
  • 25 dkg tarkabab
  • 15 dkg fehérrépa
  • 15 dkg sárgarépa
  • 2 dl tejföl
  • 1 evőkanál olaj
  • 1 kávéskanál pirospaprika
  • 8 szem egész bors
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 babérlevél
  • 1 hagyma
  • ecet vagy citromlé

A csipetkéhez:

  • 1 tojás
  • 13 dkg liszt

Előző este válogasd át a babot, mosd meg a csülköt, és külön-külön tálban mindkettőt áztasd be hideg vízbe. Másnap szűrd le, öblítsd le a csülköt és a babot. A répákat vágd karikára. Annyi hideg vízben, hogy ellepje, tedd fel főni a csülköt, és fedő alatt, mérsékelt tűzön főzd félpuhára. Add hozzá a babot, a babérlevelet és a fokhagymát és a borsot, majd, ha a bab is félig megpuhult, tedd bele a répát, és az egészet főzd puhára.

Közben készítsd el a csipetkét: a lisztet keverd el egy csipet sóval, add hozzá a tojást, és víz nélkül gyúrj kemény tésztát, majd kis cipót formálj belőle. Csipkedd babszemnyi nagyságú darabkákra, és hagyd szikkadni.

A rántáshoz a hagymát hámozd meg, és vágd finomra. Pirítsd meg az olajon a maradék lisztet, add hozzá a hagymát, 2 percig pirítsd együtt. Húzd le a tűzről, szórd meg a pirospaprikával, majd öntsd fel 3 dl hideg vízzel, és keverd simára. A megfőtt csülköt vedd ki a levesből, csontozd ki, vágd apróra, és tedd vissza a levesbe. Add hozzá a rántást, keverd bele a tejfölt, majd fedő nélkül, mérsékelt tűzön forrald fel. Szórd bele a csipetkét, és 10-12 percig, fedő nélkül, szelíden forralva főzd puhára. Végül ecettel vagy citromlével ízlés szerint savanyítsd, sózd.

Újévi lencsefőzelék sült virslivel

Hozzávalók:

  • 50 dkg szemes lencse
  • 5 dkg cukor
  • 3 dl tejföl
  • 1 vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • liszt
  • olaj
  • pirospaprika
  • babérlevél
  • mustár
  • ecet
  • citromlé
  • virsli

Alaposan mosd meg a lencsét, majd megtisztítva 3-4 órán át áztasd hideg vízben. Tedd fel a lencsét hideg vízben főni, add hozzá a babérlevelet és a sót. Vágd finomra a vörös- és a fokhagymát. A lisztből, olajból készíts rántást, majd add hozzá a vörös- és fokhagymát. Amikor elkészült a rántás, keverj hozzá pirospaprikát. A puhára főtt lencséhez öntsd hozzá a rántást és a tejfölt, és főzd a főzeléket. Utolsóként keverj hozzá mustárt, kevés ecetet, cukrot és citromlevet. Tálald sült virslivel.

Ropogós malacsült

Hozzávalók:

  • 3 kg malac
  • 10 dkg zsír
  • 10 dkg füstölt szalonna
  • 5 dl világos sör
  • majoránna

A malacot bő vízben többször alaposan mosd meg, majd külsejét, belsejét egyaránt szalvétával itasd szárazra. A belsejét szórd meg majoránnával, és sózd meg. Legalább egy órát hagyd állni - üres pezsgősüveget tegyél bele, hogy ne essen össze -, hogy a majoránna aromája a húst jól átjárhassa, és a só megfelelően felszívódhasson. A malac bőrét kívül ne sózd meg, mert akkor nem lesz ropogós! Ezzel szemben a malac külső bőrfelületét hideg sertészsírral kend meg, füleire, farkára alufóliából vagy zsírpapírból tégy védőt, hogy ne égjen meg.
Az így előkészített malacot fektesd tepsire, és told nem túl meleg sütőbe. Sütés közben a kockára bevagdalt és sörbe mártott szalonnával kenegesd. Ha azt tapasztalod, hogy sütés közben a malac bőre egyes helyeken felhólyagzik, akkor a sütővillával szúrd fel a hólyagokat.

Blog.hu ajánló