Zamatos szilvás-mandulás pite
Az ősz nem múlhat el szilvás pite nélkül. Próbáld ki mandulával!
A házi készítésű piték felülmúlhatatlanok. Az omlós tésztára tökéletesen illik a színes, lédús töltelék. A mandula csak fokozza az élvezetet. Már a látvány elnyeri mindenki tetszését. A szilvás-mandulás pitét szegfűszeggel, gyömbérrel vagy akár almával is kipróbálhatod.

Szilvás-mandulás pite
Hozzávalók 12 szelethez
Tészta
- 30 dkg liszt
- 18 dkg vaj
- 6 evőkanál hideg víz
- 3 evőkanál porcukor
Töltelék
- 40 dkg szilva
- 10 dkg mandulaforgács
- 3 evőkanál cukor
- 1 citrom
- fahéj
Elkészítés:
A lisztet gyors mozdulatokkal morzsold össze a kisebb darabokra vágott hideg vajjal, majd fokozatosan add hozzá a cukrot és a vizet. Az egészet jól gyúrd össze. Nem baj, ha kicsit ragacsosnak találod az állagát, mert hűtőbe téve, 15-20 perc pihentetés után tökéletes lesz.
Közben a szilvát mosd meg, vedd ketté, és a magokat szedd ki. Keverd össze a cukorral, a fahéjjal, a citrom levével. A tésztát lisztezett felületen nyújtsd akkorára, mint a pitesütő tálad. Helyezd bele, öntsd rá a gyümölcsös tölteléket, majd kevés vízzel spricceld meg a tetejét, és szórj rá cukrot. Tedd előmelegített sütőbe, és süsd 180 fokon körülbelül 20 percig. Ekkor szórd meg mandulaforgáccsal, és süsd még 15-20 percig.
