Foszlós, szezámmagos házi kenyér - Kenyérsütő sem kell hozzá
Vigyázat! Ha a családod rákap a szezámmagos kenyér ízére, mindig neked kell majd sütnöd.
A pékeket megszégyenítően finom kenyeret készíthetsz otthon még akkor is, ha nincs sok gyakorlatod. Néhány trükk, kis odafigyelés, és ennek a szezámmagos kenyérnek a csodájára jár majd mindenki.
Szezámmagos kenyér
Hozzávalók 1 darabhoz
- 50 dkg búzaliszt
- 3 dl víz
- 3 evőkanál szezámmag
- 2,5 dkg élesztő
- 2 dkg vaj
- 1 evőkanál só
- 1 teáskanál cukor
Elkészítés:
Előkészületként a szezámmagot pirítsd meg olaj nélkül alacsony lángon egy serpenyőben, de vigyázz, mert nagyon gyorsan megég. Majd készítsd el a kovászt: élesztőt, cukrot és kevés langyos vizet keverj simára, utána adj hozzá nagyon kevés lisztet, és ezt is keverd krémesre. Takard le, amíg fel nem fut, azaz a térfogata a többszöröse nem lesz. A liszteket melegítsd meg, és keverd össze egy tálban.
Olvaszd meg a vajat, majd dolgozd össze a kovásszal, a liszttel, a sóval és a langyos vízzel. Alaposan gyúrd össze. Ha a tészta már nem ragad a kezedhez, akkor jó. Majd laza mozdulatokkal keverd a tésztába a pirított szezámmagot.
A tészta tetejét lisztezd meg, takard le konyharuhával, és hagyd a duplájára nőni.
Ezután a masszából formázz kenyeret, és tedd olajozott tepsire, szórd meg a tetejét szezámmaggal. Hagyd még kelni egy kicsit. Melegítsd elő a sütőt, majd süsd a kenyeret előbb magas lángon negyed órát, majd közepes lángon fél órát. Ha kész, ne vedd ki rögtön a kenyeret a sütőből.
Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül
A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?
További részletek: femina.hu/feminaklub
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. június 3. 18 óra
Helyszín: Thália Színház
Promóció
Még több recept