A klasszikus székely káposzta receptje
Tudtad, hogy semmi köze Erdélyhez?
Sok jó dolog származik Erdélyből, de ez a fogás tősgyökeres pesti.

Nyereményjáték

Nyerj egyéves előfizetést a népszerű BBC History történelmi magazinra! (x)

Nyerj páros belépőt a novemberi Femina Klubra, ahol megtanítunk nemet mondani!

Nyerj Adrienne Feller kozmetikumokat Hollóházi Porcelán fülbevalóval! (x)

összesen 4 db játék
Ez is érdekelhet

Többé nem kell tisztogatni a csempék közti hézagot, sem más fugát (x)

Beindul a D-vitamin-termelődés, és javítja a közérzetet: töltődj fel bioszoláriummal télen is! (x)

Csak úgy versengenek érte az emberek! Hihetetlen, mit építenek a fővárosban (x)

5 kihagyhatatlan film, amit még premier előtt megnézhetsz! (x)

Schell Judit lerántja a leplet a férfi-nő kapcsolat titkairól - Megéri a múltba révedni? (x)

beauty and style

Csak úgy emlegetik: a pucér pasis kampány »

3 kardigánfazon, amitől karcsúbbnak tűnik az alakod »

6 tipp, amitől szépséges és rémséges lehetsz Halloweenkor »

retikül.hu
Top lájkolt cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

A 19. század derekán Székely József jóbarátjával, egy bizonyos Petőfi Sándorral ebédelni indult, ám az étteremben kifogyóban voltak a készletek, s József arra kérte a séfet, hogy a megmaradt káposztafőzeléket dolgozza össze a sertéspörkölttel, hát így született a Székelykáposzta.

Nagy adagban érdemes gondolkodnod, hiszen sokáig eláll és mint köztudott ez az egyetlen dolog - na jó, még a töltött káposzta - ami felmelegítve még finomabb.

Székelykáposzta

Hozzávalók:

  • 2 kg sertéscomb
  • 2 kg savanyúkáposzta
  • 35 dkg füstölt tarja
  • 30 dkg húsos szalonna
  • 4 vöröshagyma
  • 4-5 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanálnyi pirospaprika
  • 1 evőkanálnyi őrölt kömény
  • só, frissen őrölt bors
  • néhány babérlevél

Elkészítés ideje:

5 óra

Elkészítés menete:

A húst tisztítsd meg alaposan, mosd át, majd vágd egységes méretű kockákra, lehetőleg ne túl nagyokra. A káposztát mosd ki, a hagymát kockázd fel, ahogyan a füstölt tarját is. A szalonnát is darabold fel, majd egy alkalmas méretű edényben, amibe majdan az összes hozzávaló belefér, olvaszd ki a zsírját. Ha szépen kisült, dinszteld meg benne a hagymát, majd ha szép üveges, mehet hozzá a kockára vágott hús, a kömény társaságában, hagyd így pirulni pár percig, aztán jöhet hozzá a pirospaprika is, egy kis víz társaságában, hogy le ne égjen.

Ha már kapott egy kis színt a husi, dobd mellé a füstölt tarját, nyomd hozzá a fokhagymát, keverd mellé a káposztát, fűszerezd hangulatodnak megfelelően, sóval, borssal, babérlevéllel, aztán öntsd fel annyi vízzel, hogy épp ellepje és lefedve, közepes lángon főzd körülbelül 2-3 órán át, időnként megkeverve. Ha már mindenki megpuhult és ízre is tetszik, akkor bizony elkészültél vele.

Klasszikusok marhából

A hazai konyha legnagyobb kedvencei rusztikus fogások, ha valami ilyesmihez lenne kedved, meríts néhány ötletet cikkünkből!

Képünk és leadképünk az ancsika1.wordpress.com oldalról származik.

Blog.hu ajánló