Kedvenc sütemények a századfordulóról: 100 éve is imádták

Nagyszüleink is szerették az isteni édességeket, itt van néhány, amit biztosan fogyasztottak.

Dia

	Rigójancsi	A világszerte ismert prímás készíttetett először ilyen csokoládés süteményt, hogy szerelme kedvében járjon, aztán ahogyan ő is, úgy ez az isteni desszert is nagy népszerűségre tett szert. Ahogy a névadója, úgy a sütemény is a bohém élet igazi megtestesítője, benne van minden, amit egy édességben élvezni lehet.

Rigójancsi

A világszerte ismert prímás készíttetett először ilyen csokoládés süteményt, hogy szerelme kedvében járjon, aztán ahogyan ő is, úgy ez az isteni desszert is nagy népszerűségre tett szert. Ahogy a névadója, úgy a sütemény is a bohém élet igazi megtestesítője, benne van minden, amit egy édességben élvezni lehet.

Dia


                        	Császármorzsa
                        	A kaiser smarniként az egész világot, de legalábbis Európát mindenképpen meghódító édesség marketingjének igazi motorja - persze az ízén kívül - maga Ferenc József volt, akinek ez volt a kedvenc édessége, és ez hamar köztudott lett. Celebekkel pedig már a 19. században is könnyű volt egy terméket népszerűsíteni. Egyébként ha sütöttél már palacsintát, és van otthon valami finom lekvár, akkor már össze is dobhatod ezt a nem túl bonyolult édességet.

Császármorzsa

A kaiser smarniként az egész világot, de legalábbis Európát mindenképpen meghódító édesség marketingjének igazi motorja - persze az ízén kívül - maga Ferenc József volt, akinek ez volt a kedvenc édessége, és ez hamar köztudott lett. Celebekkel pedig már a 19. században is könnyű volt egy terméket népszerűsíteni. Egyébként ha sütöttél már palacsintát, és van otthon valami finom lekvár, akkor már össze is dobhatod ezt a nem túl bonyolult édességet.

Dia

	Dobostorta	Dobos József a hazai cukrászat emblematikus figurája, a róla elnevezett édességről pedig mindenkinek Magyarország és az itteni cukrászdák, kávézók ugranak be. A roppanós, karamellizált lapok alatt megbúvó réteges sütemény igazi klasszikus, ami a legborongósabb napot is bearanyozza.

Dobostorta

Dobos József a hazai cukrászat emblematikus figurája, a róla elnevezett édességről pedig mindenkinek Magyarország és az itteni cukrászdák, kávézók ugranak be. A roppanós, karamellizált lapok alatt megbúvó réteges sütemény igazi klasszikus, ami a legborongósabb napot is bearanyozza.

Dia


                        	Gundel-palacsinta
                        	Szegény Matzner Lola valószínűleg sohasem gondolta volna, hogy a vidám délután, amelyen először készítette el a diós-mazsolás töltött palacsintát, a gasztronómia egyik nagy napja lesz. Márpedig a Gundel-palacsintaként elhíresült mennyei desszertet a világon mindenhol ismerik és szeretik, igaz, nem a feltaláló nevén, de ez az ízén nem sokat változtat.

Gundel-palacsinta

Szegény Matzner Lola valószínűleg sohasem gondolta volna, hogy a vidám délután, amelyen először készítette el a diós-mazsolás töltött palacsintát, a gasztronómia egyik nagy napja lesz. Márpedig a Gundel-palacsintaként elhíresült mennyei desszertet a világon mindenhol ismerik és szeretik, igaz, nem a feltaláló nevén, de ez az ízén nem sokat változtat.

Dia


                        	Mignon
                        	Az eredetileg kis kedvencet jelentő szóról mindenkinek a cukrászdák üvegei mögött látható apró édességek jutnak eszébe, és valószínűleg sokaknak valóban a kis kedvence a piskótatésztából és édes mázból készülő sütemény. Az 1870-es évek óta szeretjük és fogyasztjuk végtelen lelkesedéssel, és jó eséllyel unokáink is enni fogják.

Mignon

Az eredetileg kis kedvencet jelentő szóról mindenkinek a cukrászdák üvegei mögött látható apró édességek jutnak eszébe, és valószínűleg sokaknak valóban a kis kedvence a piskótatésztából és édes mázból készülő sütemény. Az 1870-es évek óta szeretjük és fogyasztjuk végtelen lelkesedéssel, és jó eséllyel unokáink is enni fogják.

Dia


                        	Rétes
                        	Az Osztrák-Magyar Monarchia komplett lakossága egyetlen dologban biztosan egyetértett: mindenki imádta a lakhelytől függően rétesként, avagy strudeltként ismert édességet. A ropogós, vékony tésztába bújtatott szezonális gyümölcsök olyan remek desszertet képeznek, amit holmi háborúk és viharos időszakok biztosan nem törölnek ki az ember emlékezetéből.

Rétes

Az Osztrák-Magyar Monarchia komplett lakossága egyetlen dologban biztosan egyetértett: mindenki imádta a lakhelytől függően rétesként, avagy strudeltként ismert édességet. A ropogós, vékony tésztába bújtatott szezonális gyümölcsök olyan remek desszertet képeznek, amit holmi háborúk és viharos időszakok biztosan nem törölnek ki az ember emlékezetéből.

Dia

	Mákos guba	A mákfogyasztás fogazatra gyakorolt hatása még senkit sem tett különösképp vonzóvá, de kit érdekel az ilyesmi, ha egyszer a világ egyik legpompásabb desszertjét eheti. A vitathatatlanul hungarikumnak számító, egyszerű, de nagyszerű édesség nem véletlenül örvend régóta töretlen népszerűségnek: remekül hasznosítható vele a már megszáradt kifli, ha nekiállsz, garantált a siker, a pénztárcád se nagyon fogja megérezni.

Mákos guba

A mákfogyasztás fogazatra gyakorolt hatása még senkit sem tett különösképp vonzóvá, de kit érdekel az ilyesmi, ha egyszer a világ egyik legpompásabb desszertjét eheti. A vitathatatlanul hungarikumnak számító, egyszerű, de nagyszerű édesség nem véletlenül örvend régóta töretlen népszerűségnek: remekül hasznosítható vele a már megszáradt kifli, ha nekiállsz, garantált a siker, a pénztárcád se nagyon fogja megérezni.

Ezt is szeretjük
Szerző: Kancsár Péter
Fotó: