A világ legfinomabb somlóigaluska-torta receptje

A somlóigaluska-tortából élmény minden falat.

somloi-galuska-torta

Nyereményjáték

Nyerj családi belépőt a Skanzenbe: 3 darabot sorsolunk ki!

Nyerj képes enciklopédiát, és ismerjétek meg együtt a világ titkait!

Nyerj közel 15 000 forint értékű, Natics prémium kozmetikumokat!

összesen 3 db játék

Ez is érdekelhet

Alföldi Róbert a komédiában is a bánatot látja - Zseniális gárdával játszik a Vízkeresztben (x)

Ingyenes lesz a Velencei-tó fesztiválja! Ekkor érdemes a strandra menni (x)

Nagy név érkezik Budapestre: a szeptemberi Balkán Partyra már most fogynak a jegyek! (x)

Az ország legjobb luxushotelje a Mátrában - High-tech eszközök, lebilincselően tiszta levegő (x)

Az avokádós smoothie segíti a gondolkodást és a döntéshozatal folyamatait - Ezért idd őket nyáron! (x)

beauty and style

Ettől a frizurától leesik a násznép álla: nyűgözd le őket fonott konttyal! »

Káposztás méregtelenítő ital: bizarrul hangzik, de finom és megszépít »

Mesebeli ruhában ment férjhez a modell - Nem érdekelte, hogy már másodszor »

retikül.hu

Top lájkolt cikkek

bmi kalkulátor

nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

Íme, a híres magyar édesség fantasztikus tortaváltozata. Pont ugyanazokból a hozzávalókból készül, mint a népszerű somlói galuska. Így azonban sokkal dekoratívabb. 

A somlóigaluska-tortába csupa finomság kerül: a főzött házi vaníliakrém, a dió, a puncsszirup, a mazsola és a tejszínhab igazi ízkavalkádot eredményez. Érdemes tálalás előtt egy nappal elkészíteni. Variálhatod kedvedre, süthetsz akár több lapot, vagy az egyikhez önthetsz kevés piros ételfestéket. A tetejére is szórhatsz diót. 

Somlóigaluska-torta

A sárga piskótához:

  • 3 tojás
  • 3 evőkanál cukor
  • 3 evőkanál liszt
  • csipet só

A kakaós piskótához:

  • 3 tojás
  • 3 evőkanál cukor
  • 2 evőkanál liszt
  • 1 evőkanál kakaópor
  • csipet só

A diós piskótához:

  • 3 tojás
  • 3 evőkanál cukor
  • 2 evőkanál liszt
  • 1 evőkanál darált dió
  • csipet só

A vaníliás krémhez

  • 5 dl tej
  • 3 tojássárga
  • 3 evőkanál cukor
  • 1 rúd vanília
  • 1 evőkanál étkezési keményítő

A sziruphoz

  • 10 dkg cukor
  • 3 narancs leve
  • 1 dl rum

A rétegek közé

  • 15 dkg dió
  • 2 marék mazsola

A tetejére

  • 20 dkg étcsokoládé
  • 8 cl víz
  • 1 evőkanál rum
  • 2 dl tejszín

Elkészítés ideje: 1 óra 20 perc, pihentetés: 6 óra

Süsd meg a piskótákat a hagyományos módon. A tojásokat válaszd ketté, majd a fehérjét egy csipet sóval verd kemény habbá. A sárgákat keverd szinte fehéredésig a cukorral, és rakd a habhoz. Végül kanalanként forgasd hozzá a lisztet. Egyengesd a masszát egy kisebb méretű tortaformába, és 170 fokra előmelegített sütőben süsd meg körülbelül 12 perc alatt. A többi lapot is hasonlóan készítsd el, csak a végén rakd hozzá a kakaót és a darált diót. 

A sziruphoz a narancs levét facsard ki, majd a cukorral és a rummal forrald össze. Ha azt akarod, hogy elpárologjon az alkohol, legalább öt percig főzd.

A vaníliás krémhez a tejet öntsd egy lábosba, és gőzfürdő felett vagy kis lángon rakd hozzá a tojást, a cukrot, a keményítőt és a vaníliarúd kikapart magjait. Állandóan kevergetve főzd sűrű krémmé. 

Végül állítsd össze a sütit. Rakd egy tortatálra a kakaós lapot, locsold meg a szirup harmadával, majd kend rá a vaníliás krém felét, szórj rá diót és mazsolát. Tedd rá a diós lapot, önts rá szirupot, majd újabb réteg krém, dió, mazsola következik, arra pedig a harmadik piskóta kerül. Azt is öntözd meg puncsos sziruppal, és rakd egy-két órára a hűtőbe.

Pihentetést követően a csokoládét, a vizet és a rumot melegítsd össze, közben kevergesd meg. Ha sima az állaga, öntsd a torta tetejére, és egy széles pengéjű késsel simítsd el. Tedd vissza a hűtőbe minimum négy órára. Tálalás előtt a tejszínt verd kemény habbá, és díszítsd vele a tortát. 

Blog.hu ajánló