5 isteni rakottkrumpli-variáció

A nagy családi kedvenc, a rakott krumpli is megújulhat. Adj hozzá zöldséget, csirkét, gombát, fűszerezd különlegesen.

Húsvéti tojásvadászat
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A rakott krumplit szinte mindenki szereti, nem túl drága, ráadásul, bár kissé időigényes, könnyen elkészíthető. A hagyományos változatban krumpli, tejföl, kolbász és tojás szerepel, némelyik háztartásban a tetején sajttal.

Mielőtt a gyerekek unni kezdenék az egyszerű változatot, csavarj rajta egyet, és adj hozzá más zöldségeket, gombát, esetleg húst. Ha nincs ötleted, akkor íme, öt csodálatos variáció.

Mexikói rakott krumpli

Hozzávalók:

  • 1,5 kg krumpli
  • 1 kg mexikói vegyes zöldség
  • 30 dkg darált sertéshús
  • 1 nagy hagyma
  • 2 sűrített paradicsom
  • fűszerek
  • 2 doboz tejföl
  • 30 dkg sajt
  • kakukkfű, bazsalikom, rozmaring
  • kevés cukor

A krumplit akár héjában, akár pucolva főzd meg, majd vágd azonos vastagságú szeletekre. Közben a zöldséget is tedd fel főni enyhén sós vízben. Kevés olajon pirítsd meg a darált húst, aztán add hozzá az apró kockára vágott hagymát.

Ha már a hagyma is kezd üvegessé válni, öntsd fel egy kevés vízzel. Fűszerezd ízlés szerint sóval, 2-3 kiskanál cukorral és fűszerekkel, majd add hozzá a sűrített paradicsomot. Ezután rétegezd egymásra a krumplit, a zöldséget és a paradicsomos húst egy kivajazott, kimorzsázott jénai tálban. A tetejére öntsd a tejfölben elkevert reszelt sajtot. Told sütőbe, és süsd körülbelül 30 percig, amíg a sajt meg nem olvad.

Csirkés rakott krumpli

Hozzávalók:

  • 3 csirkemell
  • 1 dl étolaj
  • 2 pohár tejföl
  • 1 kg krumpli
  • 1 húsleveskocka
  • 20 dkg kolbász
  • 4 tojás

A krumplit hámozd meg, vágd vékony karikákra, majd sózd meg. A csirkét vágd falatnyi darabokra, és a forró olajon süsd át. Tegyél egy réteg krumplit egy kivajazott tűzálló tál aljára, és locsold meg 2-3 kanál tejföllel. Erre tedd a csirkedarabokat, a felszeletelt kolbászt és a főtt tojást, majd locsold meg tejföllel. Terítsd rá a maradék krumplit. A húsleveskockát 2 dl vízben oldd fel, majd keverd össze a maradék tejföllel, és locsold meg vele a krumplit. Fedd le, és sütőben erős lángon süsd meg. Akkor kész, ha a krumpli megpuhult, és picit megpirult.

Sült zöldséges rakott krumpli

Hozzávalók:

  • 4-6 közepes krumpli
  • 2 cukkini
  • 3-4 paprika
  • 3-4 hámozott paradicsom
  • 1 fej vöröshagyma
  • bors
  • pirospaprika
  • oregánó
  • fokhagyma
  • 20 dkg sajt

A krumplit hámozd meg, és felkarikázva tedd fel főni, majd, ha megfőtt, borítsd egy kivajazott, kimorzsázott tepsibe. Eközben egy serpenyőben süsd meg a felkarikázott cukkinit, ha kész, préselj rá fokhagymát, szórj rá oregánót, és borítsd rá a már tepsiben lévő burgonyára. Utána süsd meg a szintén karikára vágott paprikát, és ezt is öntsd a tepsibe. Dinszteld meg a felkockázott hagymát a serpenyőben maradt olajon, préselj rá még egy kis fokhagymát, szórj rá pirospaprikát, és öntsd fel egy kis vízzel. Ebbe tedd bele a felezett paradicsomokat. Fűszerezd sóval, borssal, oregánóval, és főzd addig, míg szósz sűrűségű lesz. Ezt a szószt öntsd a zöldségekre. A tetejére reszelj sajtot, majd a sütőben süsd át, amíg a sajt meg nem pirul.

Csirkés-lecsós rakott krumpli

Hozzávalók:

  • 1 kg krumpli
  • 1 üveg lecsó
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 1 fej hagyma
  • 2-3 csirkemell
  • bors
  • pirospaprika
  • kakukkfű vagy rozmaring

Hámozd meg a krumplit, vékonyan karikázd fel, és főzd meg. A csirkemelleket fűszerezd ízlés szerint, és süsd elő egy kicsit. A lecsóba keverd bele az átnyomott fokhagymát, főzd össze, végül add hozzá a pirospaprikát. Egy közepes jénai aljára tegyél két sor krumplit, fektesd rá a húsokat, erre terítsd rá a vékonyra szeletelt hagymát, fedd be a maradék krumplival, végül a lecsóval öntsd le az egészet. Előmelegített sütőben, lefedve párold körülbelül 20-25 percig, majd a fóliát levéve pirítsd még 15-20 percig 200 fokon.

Életre szóló ízemlékek a PICK szalámival

Válaszd a PICK Téliszalámikat új ízemlékek szerzéséhez, és ajándék tízórais zsákot adunk mellé Kárpáti Tibor grafikájával!

Promóció

Gombás rakott krumpli

Hozzávalók:

  • 1,5 kg krumpli
  • 30 dkg gomba
  • 30-40 dkg füstölt, főtt tarja
  • 2 pohár tejföl
  • kevés só
  • 2 dl tejszín
  • 20 dkg sajt

A krumplit pucold meg, és felkarikázva tedd fel főni annyi sós vízben, hogy ellepje. Ha megfőtt, szűrd le. Közben a gombát tisztítsd meg, majd karikázd fel. A húst is vágd vékony csíkokra. A tejfölt keverd össze a tejszínnel. Kenj ki vajjal egy nagy jénai tálat, és rétegezd bele a hozzávalókat. Alulra tedd a krumplit, rá a gombát és a húst, majd öntsd rá a tejszínes tejfölt. Addig folytasd a rétegezést, amíg elfogynak a hozzávalók. A tetejére krumpli kerüljön. Szórd meg reszelt sajttal. 150-200 fokon, alufóliával letakarva süsd 30 percet, majd a fóliát levéve pirítsd meg a tetejét.

OLVASD EL EZT IS!

padlizsan
  • egytálétel
  • rakott zöldség

30 perces rakottasok

Ezt is szeretjük