4 mennyei püspökkenyér

Gyümölccsel és müzlivel

A püspökkenyér igazi jolly joker, hiszen sok mindent felhasználhatsz hozzá, aszalt gyümölcsöt, diót, mogyorót, és még egy pici alkoholt is.

Húsvéti tojásvadászat
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Almás püspökkenyér

Hozzávalók:

  • 50 dkg almareszelék
  • 30 dkg rétesliszt
  • 30 dkg porcukor
  • 5 dkg mazsola
  • 5 dkg dió
  • 1 tojás
  • 1 citrom héja vagy 1 mokkáskanál fahéj
  • 1 csomag sütőpor

A meghámozott almát reszeld le, keverd habosra a cukorral, a sütőporral, a tojással és a lereszelt citromhéjjal vagy az őrölt fahéjjal. Ezután keverd bele a lisztet, a mazsolát és a durvára darabolt diót is. Tedd kivajazott, kilisztezett őzgerincformába, a tetejére tegyél belülről megolajozott alufóliát.

Helyezd 200 fokra előmelegített sütőbe, 5 perc után mérsékeld 170-180 fokra a hőfokot. Süsd 40-50 percig, akkor jó, ha a beleszúrt villára már nem tapad ragacsos massza. Még melegen borítsd deszkára, és hagyd kihűlni.

Citromos püspökkenyér

Hozzávalók:

  • 15 dkg vaj
  • 2 evőkanál barnacukor
  • 4 tojás
  • 30 dkg finomliszt
  • 2 teáskanál sütőpor
  • 2 kiskanál reszelt citromhéj
  • 4 evőkanál citromlé
  • 2 evőkanál kandírozott citromhéj

A lágy vajat dolgozd krémesre a cukorral, majd a tojásokat egyenként dolgozd bele. Add hozzá a sütőporos lisztet, a citromhéjat és a levet is. Rakd kivajazott kenyérformába, és előmelegített sütőben 35-40 perc alatt süsd ki.

Müzlis püspökkenyér

Hozzávalók 16 szelethez:

A tésztához:

  • 20 dkg finomliszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 10 dkg müzli
  • 2,5 dl tej
  • 2 tojás
  • 1 dl méz
  • 1 dl olaj
  • 1 mokkáskanál só
  • fél mokkáskanál őrölt fahéj
  • fél mokkáskanál szegfűszeg
  • 1 citrom reszelt héja

A tetejére:

  • 1 tábla tortabevonó
  • maroknyi ropogós, csokoládés müzli

A müzlit 10 percre áztasd a tejbe. A tojásokat verd habosra a mézzel, keverd bele apránként az olajat. A lisztet keverd össze a sütőporral, és forgasd az olajos, tejes müzlimasszához. Ízesítsd a sóval, a fűszerekkel és a reszelt citromhéjjal. Töltsd kivajazott, kerek vagy püspökkenyér-formába, és előmelegített sütőben süsd közepes lángon 30-35 percig, illetve tűpróbáig. Ha kihűlt, borítsd ki a formából, és a tetejét meg az oldalát kend be felolvasztott tortabevonóval. Még melegen, díszítésként szórd meg ropogós müzlivel. Várd meg, amíg megdermed a csoki, és csak utána szeleteld.

Életre szóló ízemlékek a PICK szalámival

Válaszd a PICK Téliszalámikat új ízemlékek szerzéséhez, és ajándék tízórais zsákot adunk mellé Kárpáti Tibor grafikájával!

Promóció

Tojáslikőrös püspökkenyér

Hozzávalók:

  • 12 dkg puha vaj
  • 12 dkg liszt
  • 6 dkg porcukor
  • fél csomag vaníliás cukor
  • 5 dkg kristálycukor
  • 2 tojás
  • 5 dkg tejcsokoládé
  • 2 csomag sütőpor
  • 1 dl tojáslikőr
  • csipet só

A díszítéshez:

  • 2-3 evőkanál sárgabaracklekvár
  • 10 dkg fehér csokoládé
  • színes tortadara/drazsé/cukorka

A vajat, a porcukrot, a vaníliás cukrot és a sót keverd habosra. Egyenként add hozzá a tojások sárgáját, majd add hozzá az aprított csokoládét. Ha egy kevés liszttel elkevered, nem süllyed le a süteményben. A lisztet keverd el a sütőporral, majd a tojáslikőrrel felváltva add a vajas krémhez. A fehérjéket a kristálycukorral verd fel krémes állagú habbá, és óvatosan forgasd bele a lisztes masszába. Egy püspökkenyér/őzgerinc sütőformát vékonyan vajazz és lisztezz ki, töltsd bele a masszát, a tetejét simítsd el. 170 fokos sütőben 40-50 percig, tűpróbáig süsd. Ha a teteje túlzottan barnulna, takard le alufóliával. A kihűlt süteményt ecset segítségével kend meg passzírozott lekvárral, majd öntsd a tetejére az olvasztott fehér csokoládét. Hagyd a csokoládét lecsordogálni. Díszítheted még ízlés szerint tortadarával, drazséval, cukorkákkal, vagy megszórhatod porcukorral.

Ezt is szeretjük